Ξεκίνησαν οι χορηγήσεις δανείων και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ χορήγησαν προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το 2018, ανοίγοντας τη στρόφιγγα του δανεισμού όχι μόνο προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για τις μικρότερες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με την kathimerini.gr, αν και τη μερίδα του λέοντος των νέων χορηγήσεων απορρόφησε το corporate τμήμα της πελατείας, σημαντικές το 2018 ήταν και οι εκταμιεύσεις προς τις μικρές επιχειρήσεις, που, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ανήλθαν στο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά οι νέες χορηγήσεις στη λιανική έφθασαν τα 2 δισ. ευρώ.

 

 

Η ανάκαμψη και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας καθιστούν πλέον ευκολότερη την πρόσβαση του τραπεζικού συστήματος σε ρευστότητα, ενώ η εισροή νέων καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψους 8 δισ. ευρώ (η αύξηση στις καταθέσεις φθάνει τα 14 δισ. ευρώ μαζί με τα υπόλοιπα του Δημοσίου) το 2018 έχει συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των δεικτών ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, που κινούνται κοντά στο 80%. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το 2019 οι χρηματοδοτήσεις προς τις μικρές επιχειρήσεις θα αυξηθούν κατά 30%, ενώ στα ίδια επίπεδα αναμένεται και η αύξηση των δανείων προς τα νοικοκυριά είτε για την αγορά κατοικίας είτε για την κάλυψη διαρκών καταναλωτικών αναγκών, όπως η αγορά αυτοκινήτου. Σημαντικό μέρος των χρηματοδοτήσεων προς τις μικρές επιχειρήσεις περνάει μέσα από προγράμματα ή ευρωπαϊκούς φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης (IFC) και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Οι συνεργασίες που έχουν αναπτύξει οι τράπεζες με αυτούς τους φορείς εξασφαλίζουν όχι μόνο ρευστότητα, αλλά και μειωμένα επιτόκια για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως επιβαρύνονται δυσανάλογα σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, με επιτόκια που ξεκινούν από 5% και φθάνουν έως και 9%.

 

 

Στο πλαίσιο της έναρξης του προγράμματος «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» του ΕΤΕΑΝ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), το 2019 θα διατεθούν 915 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης και επενδυτικά δάνεια, με ευνοϊκούς όρους.

 

Στα οφέλη του προγράμματος είναι ότι το τελικό επιτόκιο χορήγησης είναι χαμηλό, καθώς το 40% του κεφαλαίου κάθε χρηματοδότησης, δηλαδή συνολικά κεφάλαια ύψους 366 εκατ. ευρώ που προέρχονται από κεφάλαια του ΕΤΕΑΝ, θα διατεθεί άτοκο, ενώ το 60%, που προέρχεται από κεφάλαια της τράπεζας, χορηγείται με ανταγωνιστικούς όρους. Οι συνεργαζόμενες τράπεζες συμμετέχουν στο πρόγραμμα με κεφάλαια ύψους 549 εκατ. ευρώ, συνεισφέροντας το 60% του κεφαλαίου κάθε δανείου.

 

Τα προσφερόμενα δάνεια είναι δύο κατηγοριών:

 

1) Δάνεια για κεφάλαια κίνησης από 10.000 έως 500.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής έως 60 μήνες και δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες.

2) Δάνεια επενδυτικού σκοπού από 25.000 έως 1.500.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από 5 έως 10 έτη και δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 2 χρόνια.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το 2018 οι εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων που συνδέονται με προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί περίπου με το 1/3 της ακαθάριστης ροής νέων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με το 10% της ακαθάριστης ροής νέων δανείων προς επιχειρήσεις για το ίδιο έτος. Την ίδια περίοδο, η ΕΤΕπ συνήψε συμφωνίες με τράπεζες για τη διοχέτευση 400 εκατ. ευρώ, σε χαμηλότοκα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε πολλές περιπτώσεις απαλλαγμένα από την εισφορά του ν. 128/1975.

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *