Mήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα, που επηρεάζεται περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, έστειλε από τη Λέσβο, όπου βρέθηκε την Τετάρτη, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι και ζήτησε από την Ε.Ε. να βοηθήσει περισσότερο τη χώρα μας.

 

 

Παράλληλα, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τις κακές συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων αιτούντων άσυλο στη Μόρια -την οποία επισκέφθηκε- και στα άλλα ΚΥΤ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ αποκάλυψε τα ερωτήματα που θα θέσει αύριο, Πέμπτη, στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων, όπως είπε, κρίνει θετικά την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες για το άσυλο, αλλά θα ρωτήσει τον πρωθυπουργό να του διευκρινήσει σε ποιο καθεστώς θα βρίσκονται οι αιτούντες στη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης του αιτήματός τους.

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την Ελλάδα που είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για τη βελτίωση των δομών υποδοχής των ανθρώπων που φτάνουν σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα. «Αλλά η Ελλάδα σήμερα είναι η χώρα που επηρεάζεται περισσότερο από την κρίση» επεσήμανε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Στο Νησί»

Ο κ. Γκράντι, που είχε βρεθεί για πρώτη φορά στη Λέσβο στην περίοδο κορύφωσης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, το 2015-2016, παρατήρησε πως οι αφίξεις σήμερα είναι λιγότερες από τότε, αλλά σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Χαρακτήρισε πολύ κακές τις συνθήκες στη Μόρια και πρόσθεσε πως το πρώτο θέμα συζήτησης με τον πρωθυπουργό, αύριο, θα είναι η αναγκαιότητα να βελτιωθούν επειγόντως. «Δεν μπορούμε να έχουμε στην Ευρώπη τέτοιους χώρους. Όποια κι αν είναι η κατάσταση αυτών των ανθρώπων, δεν μπορούν να ζουν σε τέτοιες συνθήκες» τόνισε χαρακτηριστικά.


Επίσης, χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών και εξέφρασε τη στήριξή του στο κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταφορά χιλιάδων ανθρώπων στην ενδοχώρα, για την υλοποίηση του οποίου συνεργάζεται η ΥΑ.

Ειδική αναφορά έκανε στα παιδιά, και κυρίως τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, για τους οποίους είπε πως γνωρίζει το ενδιαφέρον και του Έλληνα πρωθυπουργού, και χαρακτήρισε ως θέμα πρώτης προτεραιότητας την συνδρομή σε αυτά.

Αναφορικά με τις νέες γρήγορες διαδικασίες ασύλου σχολίασε πως τις βλέπει κατ’ αρχάς θετικά, προσθέτοντας ωστόσο, πως «έχουμε κάποια ερωτήματα, όπως τι θα συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους στη διάρκεια της διαδικασίας. Δεν έχω απάντηση και πρέπει να την έχουμε από την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γκράντι επισκέφθηκε το ΚΥΤ της Μόριας και τη δημοτική δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, ενώ είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Λέσβου, Στρατή Κύτελη.

Ο τελευταίος του μετέφερε την ανασφάλεια που προκαλούν οι αυξημένες ροές του τελευταίου διαστήματος στους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια της κρίσης έχουν δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Τόνισε την ανάγκη καλύτερης φύλαξης των συνόρων, αποσυμφόρησης των νησιών και αναλογικής κατανομής των προσφύγων, όχι μόνο στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις
τελευταίες Ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Views: 61