26.3 C
Serres

Υπεγράφη η Επιχειρησιακή Σύμβαση ΣΕΤΠ-Τράπεζας Πειραιώς 2022-2024
Διασφάλιση

Date:

Υπεγράφη στις 29/7/2022, μεταξύ του Σ.Ε.Τ.Π. και της Τράπεζας Πειραιώς, η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2022 – 2024. Πρόκειται για έναν κορυφαίο διαχρονικά θεσμό, που ο Σ.Ε.Τ.Π. κάνει για μια ακόμα φορά πράξη και συνάμα κορυφαία κατάκτηση, για όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα. Απαιτήθηκαν για αυτό, 13 συναντήσεις και κορύφωση των εξαντλητικών διαπραγματεύσεων και αντιπαραθέσεων, μετά από τη δυναμική και μαζική απεργία στις 21 Ιουνίου.
 
Η νέα Σύμβαση έχει διετή διάρκεια, θωρακίζει την απασχόληση (ρήτρα απασχόλησης, ρυθμίσεις για την εκπαίδευση) διασφαλίζει και διατηρεί τα δικαιώματα (κωδικοποίηση όλων των προηγούμενων ΣΣΕ), προσθέτει κατακτήσεις και διευρύνει το εισόδημα των εργαζομένων (μη συμψηφισμός αυξήσεων, αύξηση και θεσμοθέτηση νέων επιδομάτων και παροχών, διασφάλιση των παροχών υγείας του πρ. ΤΑΥΤΕΚΩ, παροχές για την οικογένεια).
  
Με τη νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση κατακτήθηκε και ικανοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των διεκδικήσεων  που είχε θέσει ο Σ.Ε.Τ.Π.  στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Διοίκηση.

Ειδικότερα:
 
Προστασία της απασχόλησης

Η ρήτρα περιλαμβάνεται και σε αυτή τη σύμβαση και μάλιστα πιο ισχυρή: «Η Τράπεζα επιβεβαιώνει τη βούλησή της να προστατεύσει την απασχόληση των εργαζομένων. Η Τράπεζα λαμβάνει εύλογα, κατά τις περιστάσεις, μέτρα προκειμένου να αποτρέπονται οι απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους».

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση

 Σε μια περίοδο ιστορικά αυξημένου πληθωρισμού και εκτόξευσης της ακρίβειας, για την κάλυψη μέρους των αναγκών που δημιουργούνται, συμφωνήθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους εργαζόμενους κλιμακωτά και ως καθαρό ποσό, σε αναλογία  με τις μικτές ετήσιες αποδοχές και με βάση το μισθό του Ιουλίου του 2022, ως εξής:

 
– €360  για εργαζόμενους με ετήσιες μικτές αποδοχές ως €22.400,
–   €240 για εργαζόμενους με ετήσιες μικτές αποδοχές από €22.400,01 ως €26.600,
–   €150 για εργαζόμενους με ετήσιες μικτές αποδοχές από €26.600,01 ως €30.000.
 
Για την κατάταξη στις τρεις κλίμακες, στις ετήσιες μικτές αποδοχές, δεν θα υπολογίζονται τα καταβαλλόμενα στους εργαζόμενους, επιδόματα ταμείου-meeter greeter, επιδόματος ΑΜΕΑ και βρεφονηπιακής φύλαξης.

Η οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους, θα καταβληθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο ως καθαρό ποσό με τη μορφή διατακτικών αγοράς, και αφορά σημαντικά μεγάλο αριθμό εργαζομένων κατ’ αναλογία των άλλων Τραπεζών.

 
Μη συμψηφισμός και πραγματική καταβολή των αυξήσεων που προέρχονται από τις αυξήσεις των επιδομάτων της Κλαδικής Σύμβασης για όσους εργαζόμενους λαμβάνουν ως €110 μηνιαίως υπέρτερες αποδοχές.

 
Από τη  ρύθμιση αυτή, ωφελούνται συνολικά πάνω από  2.500 συνάδελφοι, που προστίθενται στους 3.500 εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουν πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές τους, με την εφαρμογή της Κλαδικής Σύμβασης ΟΤΟΕ-Τραπεζών 2022-2024 από την 1-10-2022.

Θεσμοθέτηση πρόσθετης παροχής σε συναδέλφους με ειδικούς ρόλους (PBO,ΣΜΕ,UMO) ύψους €200 για το 2022 και €200 για το 2023, που θα καταβάλλεται το μήνα Οκτώβριο ως καθαρό ποσό με τη μορφή διατακτικών αγοράς.

 
Μισθολογικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους της πρ. Γενικής Τράπεζας με την απαλοιφή αρνητικής διαφοράς.


Μείωση επιτοκίου δανείων προκαταβολής μισθών κατά 0,25%

Αυξήσεις σε καταβαλλόμενα επιδόματα και παροχές

Αυξάνεται 5% το μηνιαίο επίδομα που χορηγείται στους εργαζόμενους ΑΜΕΑ και σε εργαζόμενους με τέκνα ΑΜΕΑ με αναπηρία 67% και άνω , και διαμορφώνεται σε €420.
Αυξάνεται το εφάπαξ ποσό που χορηγείται το μήνα Σεπτέμβριο κάθε έτους, σε όλους τους τρίτεκνους και πολύτεκνους εργαζόμενους από €50 σε €60 για κάθε τέκνο.

Αυξάνεται το ποσό της επιβράβευσης για την εισαγωγή των τέκνων των εργαζόμενων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στα €1.000 από €950.

Αυξάνεται το ποσό της επιβράβευσης για τους εργαζόμενους που αποκτούν πρώτο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα €2.000 από €1.900.

Αυξάνεται το εφάπαξ ποσό για την παράλληλη φοίτηση τέκνων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και διαμορφώνεται από €1.470 σε  €1.600.

Η επιδότηση της ετήσιας κάρτας ΟΑΣΑ & ΟΑΣΘ καθορίζεται στο ποσό των €180.000 ετησίως. 

 
Οικονομικές ρυθμίσεις για την υιοθεσία τέκνου (€2.000 ανά τέκνο) και για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στους εργαζόμενους με συζύγους προστατευόμενα μέλη.

Διασφάλιση των παροχών υγείας σε χρήμα του πρ. ΤΑΥΤΕΚΩ

Συνέχιση της κάλυψης και καταβολής των σημερινών παροχών υγείας σε χρήμα του πρ. ΤΑΥΤΕΚΩ-ΤΑΑΠΤΓΑΕ (πληρωμή του συνόλου των αποδοχών για όλες τις ημέρες ασθενείας του εργαζόμενου, καταβολή του επιδόματος συμπαράστασης και των εξόδων κηδείας).
  
Τηλεργασία
 
Συμφωνήθηκε εντός εξαμήνου από την υπογραφή της Επιχειρησιακής Σύμβασης, να συζητηθεί και να υπογραφεί μεταξύ Σ.Ε.Τ.Π. και Τράπεζας, ειδική συλλογική σύμβαση, που θα ρυθμίζει τα ειδικότερα θέματα της τηλεργασίας, σύμφωνα με τους όρους και τις σχετικές προβλέψεις της Κλαδικής ΣΣΕ ΟΤΟΕ-Τραπεζών 2022-2024.

Η επιτυχία υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους και δεν αποτελεί φυσικά το τέλος, αλλά έναν ακόμα σταθμό, στο μακρύ ταξίδι της διαδρομής για την ολοκληρωτική ρύθμιση των διεκδικήσεων και των αναγκών των εργαζόμενων. Διεκδικήσεις που συνεχίζουν για τον Σύλλογο να παραμένουν ζωντανές κι επίκαιρες.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στον πραγματικό συνδικαλισμό που έχει αρχές, αξίες και δίνει πραγματικές απαντήσεις στις ανάγκες των εργαζομένων. Με τη στήριξη των ίδιων των εργαζομένων που καθημερινά αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και το έργο μας, συνεχίζουμε όλοι μαζί, να προασπίζουμε και να βελτιώνουμε με τις κατακτήσεις μας, τις εργασιακές σχέσεις όλων των συναδέλφων στην Τράπεζα Πειραιώς.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ – ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ
για όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς

Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας

                                           Στέλιος Μουλακάκης           Βάιος Νάκος

ΟικονομίαΥπεγράφη η Επιχειρησιακή Σύμβαση ΣΕΤΠ-Τράπεζας Πειραιώς 2022-2024Διασφάλιση

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Φορολογικές υποχρεώσεις: Τι πρέπει να πληρώσουμε έως το τέλος του μήνα

Μέσα Αυγούστου και αρκετοί πολίτες είναι ακόμα σε διακοπές....

North Evia-Samos Pass: Περισσότερες από 13.800 κάρτες διαθέσιμες για τον Σεπτέμβριο – Στις 25 Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα

Προχωρά η υλοποίηση του καινοτόμου σχήματος στήριξης της Βόρειας...

Η Gazprom απειλεί με αύξηση κατά 60% των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές τιμές...