12.2 C
Serres

Υπουργείο Μεταφορών: Αναβαθμίζεται ο Λαϊλιάς Σερρών-Εγκρίθηκε χρηματοδότηση 1,5 εκ. ευρώ

Date:

Δείτε την ανάρτηση του ειδικού συμβούλου του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, Ιωάννη Χατζόπουλου

O Λαϊλιάς, ο σπουδαιότερος δασικός πνεύμονας του νομού Σερρών και ο σημαντικότερος τόπος αναψυχής των Σερραίων, επιτέλους ξανά στο επίκεντρο των δράσεων
Μετά από πολλούς μήνες συνεργασίας και σχεδιασμού, με την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, με μπροστάρη τον Δήμο Σερρών και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ( Ε.Ο.Σ. Σερρών , Φορέα Διαχείρισης Λαιλιά κοκ ) επιτεύχθηκε μια πολύ σημαντική χρηματοδότηση και για τον Λαϊλιά μας.
Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της πράξης “Εκσυγχρονισμός Χ.Κ. Λαϊλιά στο πλαίσιο ενίσχυσης των ειδικών μορφών τουρισμού, στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και στη διατήρηση, προστασία και αξιοποίηση του φυσικού αποθέματός της ΠΕ Σερρών ” συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000,00 ευρώ από πιστώσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Σερρών.
Όταν ξεκίνησε η συνεργασία μου με τον Σερραίο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, μεταξύ πολλών θεμάτων καθόρισε και τον εξής στόχο “Ενίσχυση και εκσυγχρονισμός των αθλητικών εγκαταστάσεων. ” τονίζοντας ότι “Τη δεκαετία του 70, ο Νομός μας βρισκόταν στην πρωτοπορία της χώρας σε αυτόν τον τομέα. Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Υπάρχει απόλυτη στασιμότητα, τόσο σε θέματα συντήρησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, όσο και στο σχεδιασμό και την κατασκευή νέων. Οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Ιδιαίτερη έμφαση στο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης όπως για άλλες περιοχές, και στο κολυμβητήριο που πρέπει επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια, να αποπερατωθεί.”
Έτσι ένα ακόμα βήμα έγινε στον δημιουργικό μαραθώνιο που επιλέξαμε προς την ανάπτυξη του τόπου μας.


Για τις υποδομές του Χιονοδρομικού αναφέρει στο βιβλίο «Θυμάμαι» που εξέδωσε το έτος 2004, ο αείμνηστος πια πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών Νικόλαος Χρ. Χρηστίδης ότι :


Το 1978 άρχισε η ανέγερση του Χιονοδρομικού Περιπτέρου ΣΑΛΕ Λαϊλιά δαπάνης 3.574.000 δρχ. Για την πραγματοποίηση των εργασιών του Χιον Περιπτέρου ΣΑΛΕ ήλθε στην πόλη μας η Γεν Διευθύντρια των Τεχνικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Α. κ. Μαρκέτου κατόπιν εντολής του Υφυπουργού Προεδρίας Αχιλλέα Καραμανλή και έκαμε τις απαιτούμενες τροποποιήσεις στην μελέτη του Χιον Περιπτέρου ΣΑΛΕ και έτσι από την αρχική μελέτη που ήταν ένα μικρό κτίριο προϋπολογισμού 2.500.000 δρχ έφθασε να γίνει ένα τριώροφο κτίριο δαπάνης ύψους 7.000.000 δρχ.
1980: Το Χιον. Περίπτερο ΣΑΛΕ Λαϊλιά αποπερατώθηκε και παρεδόθη στον Ορειβατικό σύλλογο Σερρων, προσωρινώς. Η συνολική δαπάνη ανήλθε στα 17.000.000 δρχ.
1981: Στις 15 Αυγούστου έγιναν τα εγκαίνια του Χιονοδρομικού Περιπτέρου ΣΑΛΕ από τον Υφυπουργό Προεδρίας κυβερνήσεως επί Αθλητικών Θεμάτων κ. Αχιλλέα Καραμανλή ο οποίος είναι και ο κύριος συντελεστής της δημιουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Λαϊλιά και ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα διαθέτοντας τα σχετικά κονδύλια για την προμήθεια των χιον. αναβατήρων του χιονοστρωτήρα, της ανέγερσης του Χιονοδρομικού Περιπτέρου ΣΑΛΕ, για την ηλεκτροδότηση του Λαϊλιά, την τηλεφωνοδότηση του καταφυγίου και για αυτό του οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη.”


Το δάσος του Λαϊλιά, αποτελεί αναμφισβήτητα έναν ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου και δεν είναι μόνο το ΣΑΛΕ και το Χιονοδρομικό Κέντρο. Για τον λόγο αυτό ο Φορέας Διαχείρισης Λαϊλιά ΑΕ. θα υλοποιήσει σύντομα το έργο “Συντήρηση και Αποκατάσταση Έργων δασικής αναψυχής στο Δάσος Λαϊλιά Σερρών” με προϋπολογισμό 115.300,00 € και παράλληλα ολοκληρώνεται από τον ΕΟΣ Σερρών η απαιτούμενη Περιβαλλοντική Μελέτη για την αναβάθμιση του εξοπλισμού στο Χιονοδρομικό Κέντρο.
Tην μαγευτική ομορφιά του Λαϊλιά εξυμνεί από το 1668 ο Tούρκος περιηγητής Eβλιά Tσελεμπής, που αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο για τον “Eπαινο του μεγάλου θερέτρου των Σερρών” στο περιηγητικό του σύγγραμμα. “Tο θέρετρο αυτό”. O Λαϊλιάς δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε το Γάλλο πρόξενο και περιηγητή Cousinevy, o oποίος , όταν επισκέφθηκε τις Σέρρες το 1814, αφιέρωσε πολλές σελίδες για να πλέξει το εγκώμιο του μαγευτικού αυτού δάσους.
Άλλωστε Λαϊλιάς, σημαίνει στα τούρκικα «τόπος αναψυχής», οπότε από την ετυμολογία του και μόνο καταλαβαίνει κανείς ότι ήταν από τον 17ο αιώνα κιόλας μια τοποθεσία όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν για να διασκεδάσουν. Στην πορεία, οι Σερραίοι δημιούργησαν στο Λαϊλιά ένα γραφικό χωριό, αξιοποιώντας τον έτσι σε αξιόλογο θέρετρο, όμως ο B’ παγκόσμιος πόλεμος κατέστρεψε τα πάντα.
Η χρηματοδότηση της πράξης “Εκσυγχρονισμός Χ.Κ. Λαϊλιά στο πλαίσιο ενίσχυσης των ειδικών μορφών τουρισμού, στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και στη διατήρηση, προστασία και αξιοποίηση του φυσικού αποθέματός της ΠΕ Σερρών ” δίνει τη δυνατότητα στο στολίδι αυτό του τόπου μας να αναβαθμιστεί και να πάρει πάλι τη θέση που του αξίζει.
Συνεχίζουμε ομαδικά, μεθοδικά και αθόρυβα στην πρώτη γραμμή με τον επόμενο «μαγευτικό» προορισμό μας.
Άλλωστε το motto στις Σέρρες είναι ξεκάθαρο : Η ομορφιά είναι στη φύση μας !
Ο Έπαινος του μεγάλου θέρετρου των Σερρών εν έτη 2021 ολοκληρώθηκε .”

ΣέρρεςΥπουργείο Μεταφορών: Αναβαθμίζεται ο Λαϊλιάς Σερρών-Εγκρίθηκε χρηματοδότηση 1,5 εκ. ευρώ

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες: Φωτιά σε αυτοκίνητο στην Ηράκλεια

Φωτιά εκδηλώθηκε σε επιβατικό ΙΧ αυτοκίνητο στην περιοχή της...

Στις Βρυξέλλες ο Κ.Μητσοτάκης για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Με τη θέση ότι πρέπει να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση...

Κ.Ε.ΔΗ.Σ.: Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Σειρά παιδαγωγικών και παράλληλα ψυχαγωγικών παιχνιδιών δημιούργησε η Κοινωφελής...

Ο Δήμος Σερρών συμμετέχει το Σάββατο 25 Μαρτίου στην «Ώρα της Γης»

Ο Δήμος Σερρών συμμετέχει για ακόμη μία χρονιά στην...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα