Η σωστή διαχείριση των χρημάτων δεν είναι απλή υπόθεση. Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι οικονομικές αποφάσεις επηρεάζονται από αβεβαιότητα, μεταβαλλόμενες αγορές και πλήθος διαθέσιμων επιλογών, η ενημέρωση και η ... Περισσότερα

Οι 12 αρχές για το χρήμα και τη διαχείριση - Η σημασία του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού

Epiloges Press

Epiloges Press

Η σωστή διαχείριση των χρημάτων δεν είναι απλή υπόθεση. Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι οικονομικές αποφάσεις επηρεάζονται από αβεβαιότητα, μεταβαλλόμενες αγορές και πλήθος διαθέσιμων επιλογών, η ενημέρωση και η επαγγελματική καθοδήγηση αποτελούν απαραίτητα εργαλεία.

Για αυτό, η προσφυγή σε πιστοποιημένους επαγγελματίες και η συστηματική κατανόηση των οικονομικών δεδομένων είναι το πρώτο βήμα για μια ισορροπημένη και αποδοτική στρατηγική διαχείρισης χρημάτων, αλλά και οικονομικής ευημερίας. Ειδικότερα ο Αλέξιος Βανδώρος, ιδρυτής του διεθνούς οικονομικού συνεδρίου Game of Money, και ο Μιχάλης Ιωαννίδης, διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Global Wealth, επισημαίνουν τη σημασία της οικονομικής παιδείας και της καταπολέμησης του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού. Σε ενημερωτικό τους σημείωμα, αναλύουν το πώς το χρήμα μπορεί να λειτουργεί σωστά στη ζωή μας, ενισχύοντας τη βάση για την αποδοτική διαχείριση των οικονομικών μας.

Παρακάτω παρατίθενται δώδεκα βασικά βήματα που εκτιμούν ότι συμβάλλουν στη σωστή εξοικείωση του πολίτη με το χρήμα:

1.Ενημέρωση και επαγγελματική καθοδήγηση: Δεν είναι εύκολο να ασχοληθεί κανείς χωρίς κίνδυνο με το συνάλλαγμα, τις μετοχές και τα κρυπτονομίσματα. Πολλοί θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις αποφάσεις σου. Πάντα να απευθύνεσαι σε πιστοποιημένους επαγγελματίες.

2.Επενδύσεις σε ακίνητα: Οι θετικές κινήσεις στον τομέα των ακινήτων απαιτούν υπέρβαση των συμβατικών δεδομένων.

3.Επενδύσεις σε εταιρείες Real Estate: Βέλτιστη λύση για την ανάπτυξη ακινήτων είναι η επένδυση σε εταιρείες Real Estate που είναι εισηγμένες σε μικρά Χρηματιστήρια, τα οποία προσφέρουν ρευστότητα, ευελιξία, διαφάνεια και δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων με χαμηλό κόστος.

4.Η Θεωρία του Μαύρου Κύκνου: Απρόβλεπτα πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές. Αν και δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε πρέπει πάντα να τα λαμβάνονται υπόψη στη στρατηγική μας.

5.Αξία της γνώσης και της εμπειρίας: Η πραγματική αξία του προσωπικού κεφαλαίου προέρχεται διαχρονικά από τη γνώση και την εμπειρία και όχι από το συναίσθημα.

6.Αλλαγές στην αγορά εργασίας: Στο μέλλον, η αξία των εργαζομένων θα βασίζεται περισσότερο στο έργο που προσφέρουν στην αγορά παρά στο ωράριο, γεγονός που μειώνει τη σημασία της εξαρτημένης εργασίας.

7.Επένδυση στην προσωπική ανάπτυξη: Η προσωπική ανάπτυξη, η γνώση και οι δεξιότητες είναι τα κλειδιά για την οικονομική πρόοδο.

8.Δημοκρατικοποίηση των επενδύσεων: Μπαίνουμε σε μια εποχή όπου οι επενδύσεις γίνονται προσβάσιμες σε περισσότερους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το κεφάλαιο που διαθέτουν.

9.Αποφυγή λανθασμένων αποφάσεων στις αγορές: Το 70% των επενδυτών που διαχειρίζονται μόνοι τους τα χρήματά τους στις αγορές καταγράφουν σημαντικές απώλειες στο κεφάλαιό τους.

Advertisement
Family Kitchen

10.Απόδοση των χρηματιστηριακών επενδύσεων: Με τη μέση ετήσια απόδοση των χρηματιστηριακών επενδύσεων στο 7%-9%, οι περισσότεροι επενδυτές δεν καταφέρνουν να πετύχουν ανταγωνιστικές αποδόσεις λόγω έλλειψης επαγγελματικής διαχείρισης.

11.Εναλλακτικές επενδύσεις: Πέρα από τα αμοιβαία κεφάλαια, τις μετοχές και τα ομόλογα, υπάρχουν εναλλακτικές επενδύσεις, όπως ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός και η ενέργεια.

12.Αναπροσαρμογή της στρατηγικής για το 2025: Ενώ το 2024 ένα κατάλληλο επενδυτικό μείγμα ήταν 70% μετοχές-30% ομόλογα, το πιο ασταθές περιβάλλον του 2025 απαιτεί μια νέα ισορροπία, προτείνοντας 50% μετοχές-50% ομόλογα. Οι επενδύσεις σε ΟΣΕΚΑ (συλλογικές επενδύσεις σε κινητές αξίες) δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυρ. Πιερρακάκης: Κερδίζουμε 800 εκατ. το χρόνο από το 2029 και μετά με τις πρόωρες αποπληρωμές χρέους

05/02/26 2:49 μμ

Κυρ. Πιερρακάκης: Κερδίζουμε 800 εκατ. το χρόνο από το 2029 και μετά με τις πρόωρες αποπληρωμές χρέους

Συνέλαβαν στρατιωτικό μέσα στο στρατόπεδο με την κατηγορία της κατασκοπείας

05/02/26 2:39 μμ

Συνέλαβαν στρατιωτικό μέσα στο στρατόπεδο με την κατηγορία της κατασκοπείας

Δ. Μπάρκα: «Είμαι υπέρ του να γιορτάζουμε τον έρωτα - Έχω Άγιο Βαλεντίνο καθημερινά»

05/02/26 2:33 μμ

Δ. Μπάρκα: «Είμαι υπέρ του να γιορτάζουμε τον έρωτα – Έχω Άγιο Βαλεντίνο καθημερινά»

Π. Μαρινάκης: «Η μάχη με το βαθύ κράτος πρέπει να είναι συνεχής»

05/02/26 1:08 μμ

Π. Μαρινάκης: «Η μάχη με το βαθύ κράτος πρέπει να είναι συνεχής»

Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Ρ. Ερντογάν στην Άγκυρα

05/02/26 1:02 μμ

Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Ρ. Ερντογάν στην Άγκυρα

Δεσμεύτηκαν από την Αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος οι τραπεζικοί λογαριασμοί κορυφαίου συνδικαλιστή

05/02/26 12:47 μμ

Δεσμεύτηκαν από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος οι τραπεζικοί λογαριασμοί κορυφαίου συνδικαλιστή

Mε μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τα Logistics - Οι προοπτικές και οι προκλήσεις για το Νομό Σερρών

05/02/26 12:29 μμ

Mε μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τα Logistics – Οι προοπτικές και οι προκλήσεις για το Νομό Σερρών

«Σέρρες – Αδύνατον να αντισταθείς»: Τα νέα τουριστικά spots - Η πρόταση γάμου που έγινε τελικά δεκτή

05/02/26 2:28 μμ

«Σέρρες – Αδύνατον να αντισταθείς»: Το νέο τουριστικό video – Η πρόταση γάμου που έγινε τελικά δεκτή

Άρειος Πάγος: Οριστικά στην Λάρισα η διεξαγωγή της δίκης για τα Τέμπη

05/02/26 12:08 μμ

Άρειος Πάγος: Οριστικά στην Λάρισα η διεξαγωγή της δίκης για τα Τέμπη

Χατζηβασιλείου: Δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο η τραγωδία στην Χίο – Δομημένος ο διάλογος με την Τουρκία, όχι εφ’ όλης της ύλης

05/02/26 11:59 πμ

Χατζηβασιλείου: Δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο η τραγωδία στην Χίο – Δομημένος ο διάλογος με την Τουρκία, όχι εφ’ όλης της ύλης

Ο πύργος της Μάρως στην Δάφνη Σερρών

05/02/26 11:39 πμ

Ο πύργος της Μάρως στην Δάφνη Σερρών

Κλειστός για δύο ώρες ο δρόμος Σερρών – Δράμας στο ύψος του Δαφνουδίου λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών

05/02/26 11:29 πμ

Κλειστός για δύο ώρες ο δρόμος Σερρών – Δράμας στο ύψος του Δαφνουδίου λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών