15.4 C
Serres

12ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας στα Χανιά, στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου

Date:

Με μεγάλο ενδιαφέρον ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του 12 Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας στα Χανιά στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου το οποίο διοργανώνει το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, το Εργαστήριο Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών – Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συνδιοργάνωση του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, την Περιφέρεια Κρήτης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου Αποκορώνου.

Στο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας συμμετέχουν φοιτητές της Δημοσιογραφίας, μεταπτυχιακοί και επαγγελματίες δημοσιογράφοι από όλη τη χώρα στο πλαίσιο έγκυρης και επιστημονικής ενημέρωσης τους από πανεπιστημιακούς καθηγητές και επιστήμονες του Περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε η Ιωάννα Κωσταρέλλα καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας στο ΑΠΘ «βρισκόμαστε στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στα Χανιά ένα πραγματικό κόσμημα για όλη τη χώρα για τις εργασίες του 12ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας, ένα σχολείο το οποίο είναι περισσότερο επίκαιρο και πιο διαχρονικό από ποτέ, γιατί φέρνει στο προσκήνιο τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος της αειφορίας, φέτος και με μία ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ενεργειακής δικαιοσύνης. Φοιτητές και φοιτήτριες, μετέχοντες επαγγελματίες δημοσιογράφοι από όλη την Ελλάδα θα βρεθούν αυτό το δεκαήμερο στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου εδώ στα Χανιά όπου θα δώσουμε την διάσταση, θα βάλουμε τις διαστάσεις του θέματος και φυσικά να συζητηθούν σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν και στην εκπαίδευση των νέων δημοσιογράφων αλλά και στη γενικότερη κατανόηση των περιβαλλοντικών θεμάτων από το κοινό».

Ο Αντώνης Σκαμνάκης καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Ενημέρωσης του ΑΠΘ επισήμανε τη σπουδαιότητα του θεσμού πλέον εδώ και 12 χρόνια του Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας, τονίζοντας την ανάγκη να στηριχτεί από την επίσημη πολιτεία η προσπάθεια του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου ώστε οι νέοι δημοσιογράφοι να δυναμώσουν τις γνώσεις τους, να αποκτήσουν εφόδια ώστε να μπορούν με εγκυρότητα να ενημερώνουν τους πολίτες. Όπως ανέφερε, είναι πολύ σημαντικό σε μία εποχή όπου τα περιβαλλοντικά θέματα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της δημοσιότητας, στην εποχή όπου η περιβαλλοντική αλλαγή έχει χτυπήσει για τα καλά τις θύρες των κοινωνιών, οι δημοσιογράφοι να λειτουργήσουν με γνώμονα ότι ο σωστά ενημερωμένος πολίτης μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις για θέματα που τον αφορούν. Τόνισε επίσης τη σπουδαιότητα τέτοιες προσπάθειες όπως αυτές του Θερινού Σχολείου, να συνεχίσουν να υποστηρίζονται τόσο από τη Γενική Γραμματεία ενημέρωσης όσο και από τον επίσημο φορέα ειδήσεων που είναι το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι δήμαρχοι Αποκόρωνα και Σφακίων κ.κ. Κουκιανάκης και Ζερβός μίλησαν για την ανάγκη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλους τους πολίτες και το πόσο σημαντικό είναι οι δημοσιογράφοι σε αυτό να πρωταγωνιστούν. Εξέφρασαν δε την άποψη πως σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ερωτήματα των πολιτών, ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ επιστημόνων, πολιτικών, κέντρων αποφάσεων και τοπικών κοινωνιών είναι οι δημοσιογράφοι κυρίως δε εκείνοι που έχουν την απαραίτητη γνώση και εκπαίδευση.

Όπως είπε ο π. πρύτανης καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωάννης Φίλις: «Το ζήτημα που μας καίει όλους και που το βλέπουμε όλοι και είναι προφανές ακόμη και στους πλέον διστακτικούς και στους πλέον άπιστους προς την κλιματική κρίση είναι ότι την προκαλούν οι υδρογονάνθρακες σε μεγάλο βαθμό. Όχι μόνο, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα είναι τι κάνουμε. Γιατί ακούμε συνέχεια από τους λεγόμενους ειδικούς, να λάβουμε μέτρα αλλά δεν λένε ακριβώς τι μέτρα. Το πρώτο μέτρο που πρέπει να ληφθεί είναι η άμεση παύση νέων εξορύξεων, διότι έχει αποδειχθεί πλέον με σοβαρές έρευνες και με αριθμούς και με μαθηματικά ότι οι υπάρχουσες πετρελαιοπηγές οι υπάρχουσες εξορύξεις επαρκούν για πάρα πολλά σενάρια κατανάλωσης, για να καταλήξουμε το 2050 στην υποτιθέμενη που λέμε ανθρακική ουδετερότητα. Άρα δεν χρειαζόμαστε καινούργια, όταν όμως βγάζουμε καινούργια, σημαίνει ότι θάβουμε τον πλανήτη όλο και περισσότερο και εν συνεχεία το δεύτερο μέτρο είναι ή άμεση και δραστική μείωση της χρήσης των υδρογοναθράκων του άνθρακα όλων αυτών των ορυκτών καυσίμων που προκαλούν αυτά που προκαλούν. Οι ΑΠΕ είναι ενδεδειγμένη λύση αλλά να γνωρίζουν όλοι πως κλιματική αλλαγή προκαλούν και οι αλλαγές χρήσης γης, το κόψιμο των δασών. Όλες οι αλλαγές δεν είναι εύκολα πράγματα, είναι δύσκολα, παίρνουν χρόνο, έρευνα, θέλουνε θέληση αλλά κυρίως βούληση η οποία δεν υπάρχει σήμερα».

Ενδιαφέρουσες και επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις στην πρώτη μέρα του 12ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας έκαναν ο Λευτέρης Ιωαννίδης, πρώην Δήμαρχος Κοζάνης και αντιπρόεδρος Δικτύου Ενεργειακών Κοινοτήτων καθώς και ο Δρ Πέτρος Λυμπεράκης ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι αιτιολόγησαν την ανάγκη άμεσα χωρίς καθυστερήσεις με περάσουμε στη νέα εποχή παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠΕ με στόχο τη δυναμική αυτάρκεια, με χρηματοδότηση της έρευνας και την ανάγκη δημιουργίας χωροθέτησης ΑΠΕ εντός αστικών και αγροτικών ζωνών με έμφαση στις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρής κλίμακας.





Στην έναρξη των εργασιών παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης και ο Δημήτρης Χορταργιάς πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών Ελευθέριος Βενιζέλος Νικόλαος Παπαδάκης, περιφερερειακοί σύμβουλοι και δημοσιογράφοι, ενώ παρέμβαση χαιρετισμό, έκανε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης ο πρόεδρος του ΑΠΕ ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης.

Με την ευκαιρία παρουσίας του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρη Γαλαμάτη, ο εκδότης της εφημερίδας Χανιώτικων Νέων Γιάννης Γαρεδάκης και ιδρυτής του Μουσείου Τυπογραφίας και του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου που φιλοξενεί τόσο τις εργασίες όσο και τους συμμετέχοντες στο 12ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας, ζήτησε να υποστηριχθεί ο περιφερειακός τύπος με κύρια πράξη, από πλευράς της κυβέρνησης, την απόσυρση του «κατάπτυστου» όπως χαρακτήρισε το νόμο Κατρούγκαλου ο οποίος «…στην κυριολεξία έχει οδηγήσει σε χρεοκοπία τον περιφερειακό τύπο». Όπως τόνισε ο κ. Γαρεδάκης, «…βεβαίως γίνονται σήμερα σωστά πράγματα, το τελευταίο διάστημα και με την ενεργοποίηση του συνδέσμου περιφερειακών εφημερίδων, άλλα ένα ουσιαστικό θέμα που επιμένει η κυβέρνηση να διατηρεί είναι ο συγκεκριμένος νόμος Κατρούγκαλου ο οποίος επέβαλε απροειδοποίητα αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και έχει φέρει σε αδιέξοδο της επαρχιακές εφημερίδες… Μέχρι να γίνουν όλα αυτά τα οποία αφορούν στο μητρώο αναρωτιέμαι αν θα υπάρχουν επαρχιακές εφημερίδες για να απολαύσουν όλα τα ωραία».

Ο εκδότης των Χανιώτικων Νέων είπε πως εδώ και χρόνια από πολλούς υπουργούς και αρμόδιους ζητείτε ρύθμιση του θέματος αυτού «…και σε όσους απευθυνθήκαμε όλοι είπαν ότι έχουμε δίκιο όμως δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα και τα αναφέρω αυτά διότι πονάω τον περιφερειακό τύπο. Δεν ζητάμε λεφτά από την κυβέρνηση και αυτό είναι το περίεργο. Ζητάμε να ρυθμιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές όπως έχουν ρυθμιστεί και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις και ενώ όλοι λένε, ναι έχετε δίκιο, δεν γίνεται απολύτως τίποτα και αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται χρόνια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτηματικά και απορίες. Αυτό είναι το κύριο θέμα για τον περιφερειακό τύπο, όλα τα υπόλοιπα στα οποία αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας, είναι ωραία σωστά αλλά μέχρι που να γίνουν σταδιακά όλα αυτά, επαναλαμβάνω φοβάμαι ότι ο περιφερειακός τύπος θα έχει υποβαθμιστεί σημαντικά, ο επαρχιακός τύπος θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο».

Οι συμμετέχοντες στην πρώτη επίσημη ημέρα έναρξης του Θερινού Σχολείου, ξεναγήθηκαν το απόγευμα στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Ελλάδα12ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας στα Χανιά, στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αυτοκίνητο λαμπάδιασε στην εθνική οδό Λαμίας – Θεσσαλονίκης και έγινε έκρηξη

Αυτοκίνητο λαμπάδιασε στην εθνική οδό Λαμίας – Θεσσαλονίκης και...

Νόθευαν ηλιέλαιο με χρωστικές ουσίες και το πλάσαραν ως “παρθένο ελαιόλαδο”- Κατασχέθηκαν 17.000 λίτρα -φωτο

Από το Τμήμα Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης...

Β. Κικίλιας για Πεντέλη: Προετοιμαζόμαστε από τώρα για την επόμενη αντιπυρική περίοδο

Σύσκεψη για την προστασία του Πεντελικού Όρους, στο πλαίσιο...

Αστυνομικός, πυροσβέστης και υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών

Εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικές ουσίες σε περιοχή της...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα