15 Μαρτίου 1975: Η τελευταία μέρα του Αριστοτέλη Ωνάση
Date:
Ο Έλληνας μεγιστάνας ήρθε το 1922 ως πρόσφυγας στην Ελλάδα- Το όνομά του έγινε πασίγνωστο γύρω από τους μύθους και τις ιστορίες και η κληρονομιά του άγγιζε αστρονομικά νούμερα για την εποχή
Γεννήθηκε το 1906 στη Σμύρνη από εύπορη οικογένεια και πατέρα έναν από τους πλουσιότερους καπνέμπορους της εποχής, ο Αριστοτέλης Ωνάσης,
πέρασε μία όμορφη παιδική ηλικία με μοναδικό σκοτεινό σημείο την απουσία της μητέρας του η οποία “έφυγε” στα 33 της μόλις χρόνια. Τα σχολικά του χρόνια τα πέρασε στα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και είχε ανέσεις που άλλο παιδί στην ηλικία του θα ζήλευε.
Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης αλλά η ζωή τον ανάγκασε αργά ή γρήγορα να ¨ξεπληρώσε锨τις ανέσεις που απλόχερα του είχε προσφέρει αφού με τη Μικρασιατική καταστροφή, ο πατέρας του, Σωκράτης, βρέθηκε στη φυλακή. Η επιχείρησή τους περιήλθε στα χέρια των Τούρκων και η αποθήκη τους κάηκε.
Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Αριστοτέλης αποφάσισε να ξενιτευτεί για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη για εκείνον και την οικογένειά του.
Ο Έλληνας μεγιστάνας ήρθε το 1922 ως πρόσφυγας στην Ελλάδα και έπειτα από λίγο μετανάστευσε στην Αργεντινή. Πολύ γρήγορα ο Ωνάσης, χάρη στο ιδιοφυές επιχειρηματικό του μυαλό, αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου. Το όνομά του έγινε πασίγνωστο γύρω από τους μύθους και τις ιστορίες και η κληρονομιά του άγγιζε αστρονομικά νούμερα για την εποχή.
Το 1932 αγόρασε το πρώτο του πλοίο, το οποίο ονόμασε “Καλλιρρόη” προς τιμήν της αδελφής του και του πήρε ελάχιστο χρόνο για να διαπρέψει στον τομέα των πετρελαιοφόρων, αποκτώντας περισσότερα από 70 πλοία, ενώ δέκα χρόνια αργότερα ολοκληρώνεται η ευτυχία του, ως παιδί θρησκευόμενης οικογένειας, με τον γάμο του, το 1947, με την Τίνα Λιβανού-κόρη του μεγάλου εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού- αποκτούν δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα.
Ωστόσο στους περισσότερους είναι γνωστός για την μεγάλη αγορά από το Ελληνικό Δημόσιο που του απέδιδε το προνόμιο εκμετάλλευσης των Ελληνικών Αεροπορικών Συγκοινωνιών. Κάπως έτσι ίδρυσε την Ελληνική Αεροπορία με ημέρα πρώτης λειτουργίας την 6η Απριλίου του 1957. Η αεροπορική εταιρία σύντομα ανέλαβε πτήσεις από και προς το εξωτερικό και αναδείχτηκε σε μία από τις πιο ασφαλείς εταιρίες του κόσμου.
Η παγκόσμια ανάδειξη, βέβαια, της οικονομικής ισχύς του για εκείνη την εποχή δεν σταματά εδώ. Ο Ωνάσης στα τέλη του 1963 αγοράζει τον ¨Σκορπιό”, ένα άγονο μικρό νησί του Ιονίου και το μετατρέπει σε έναν επίγειο παράδεισο. Φυτεύοντας δέντρα και φυτά, δημιουργεί έναν μικρό ξενώνα και καλεί φίλους από όλο τον κόσμο σε μυστικά πάρτι και εξορμήσεις. Το ελληνικό νησί είχε γίνει διάσημο μαζί και όλη η Ελλάδα. Τα πρώτα σκάνδαλα γύρω από το πρόσωπό του ξεσπούν μαζί με πολλά ονόματα επωνύμων όπως αυτό της Μαρίας Κάλλας, την οποία ο Τύπος δεν σταμάτησε ποτέ να βομβαρδίζει για την παράνομη ερωτική τους περιπέτεια.
Το διαζύγιο από την Τίνα Λιβανού ήταν το καυτό γεγονός των φυλλάδων ενώ λίγα χρόνια αργότερα ο Αριστοτέλης παντρεύεται την χήρα του Τζον Κένεντι, Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι. Ολόκληρη η Αμερική μαζί με το FBI έχουν στο στόχαστρο τον Έλληνα μεγιστάνα ο οποίος αποκτά εχθρούς το ίδιο γρήγορα με τα βήματα της επιτυχίας του. Κανένας φόβος όμως δεν τον σταμάτησε ποτέ από το να αποκτήσει κάτι που θέλει. Παρά μόνο η μοίρα, αυτήν δεν την νίκησε.
Η ζωή όπως ακριβώς του χάριζε απλόχερα από μικρό παιδί όλα τα αγαθά σε περίσσεια με τον ίδιο τρόπο τον ανάγκαζε εν μέρει να τα γυρίζει πίσω, έτσι είχαν δηλώσει κοντινά του πρόσωπα λίγο πριν αφήσει τις τελευταίες του ανάσες σε νοσοκομείο της Γαλλίας. Στις 24 Ιανουαρίου του 1973, ο γιος του Ωνάση Αλέξανδρος σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 25 ετών, ένας θάνατος που ο Ωνάσης δεν κατάφερε να “σηκώσει” ποτέ αλλά “έφυγε” μαζί του δύο χρόνια αργότερα. Στις 15 Μαρτίου του 1975 δύο χρόνια αργότερα από το θάνατο του παιδιού του πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών στο Παρίσι ο μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης.
Είναι άραγε ο μέγας πλούτος αμαρτία;
Το σίγουρο είναι πως ο μύθος αυτός σε προσωποποίηση ενός δυνατού και αρρενωπού άντρα ανέδειξε το Ελληνικό σθένος μαζί με τα μυστικά αλλά και τα φανερά αγαθά του και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι ένα από τα δυνατότερα χαρτιά που είχε να δείξει ποτέ το ελληνικό γένος.
Πηγή freeminds.gr