15 πράγματα που κάνουμε κάθε μέρα λάθος χωρίς να το καταλαβαίνουμε

15 πράγματα που κάνουμε κάθε μέρα λάθος χωρίς να το καταλαβαίνουμε
15 πράγματα που κάνουμε κάθε μέρα λάθος χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Οι μικρές λεπτομέρειες μας καθορίζουν με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, σε ορισμένες χώρες, είναι σύνηθες να τρώτε ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, ενώ σε άλλες χώρες, το φαγητό απαιτεί πλήρη προσήλωση.

Και σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Τουρκία, απαγορεύεται αυστηρά να πετάτε το χαρτί υγείας στην τουαλέτα. Δεν σκεφτόμαστε σχεδόν αυτά τα πράγματα επειδή τα βρίσκουμε τόσο κοινά, αλλά όπως αποδεικνύεται, μπορεί να κάναμε λάθος καθημερινά πράγματα. Θα σας παρουσιάσω 20 πράγματα που συνεχίζουμε να κάνουμε λάθος κάθε μέρα χωρίς να το καταλαβαίνουμε!

 1. Πίνουμε ένα ποτήρι νερό μετά από ένα μεγάλο γεύμα

Αν και η δημοφιλής θεωρία είναι ότι το νερό αραιώνει τους γαστρικούς υγρούς είναι ένας μύθος, το να πιείτε ένα ποτήρι νερό μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα, ειδικά μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Είναι αλήθεια ότι το νερό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος καθώς σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι, αλλά μετά από ένα μεγάλο γεύμα, το να πιείτε ένα ποτήρι νερό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα έντονο αίσθημα φουσκώματος. Το να πίνετε αργά νερό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα αέρια και το ρέψιμο που προκαλείται από την εισαγωγή αέρα κατά την κατάποση.

 1. Πίνετε παγωμένο νερό

Το πόσιμο νερό μπορεί να είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο, και φυσικά, ένα κρύο ποτήρι είναι τόσο αναζωογονητικό και δροσιστικό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οπότε πόσο κακό θα μπορούσε να είναι; Σύμφωνα με μια μελέτη, η κατανάλωση κρύου νερού επιδείνωσε τα συμπτώματα πεπτικών προβλημάτων όπως η αχαλασία του οισοφάγου. Αν και το κρύο νερό δεν θα σας κάνει να αρρωστήσετε, θα μπορούσε να συσπάσει τα αιμοφόρα αγγεία σας.

 1. Αποθηκεύετε τις ντομάτες στο ψυγείο

Είναι παλιό το ερώτημα: πρέπει να κρατάτε τις ντομάτες στο ψυγείο ή στον πάγκο; Αυτό εξαρτάται από το πόσο ώριμες είναι οι ντομάτες σας. Αλλά στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να κάνετε και τα δύο. Η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης είναι περίπου 12ºC. Αν και το ψυγείο θα εμποδίσει τις ώριμες ντομάτες να εμφανίσουν μούχλα επειδή τα περισσότερα ψυγεία έχουν ρυθμιστεί στους 4-6ºC, οι ώριμες ντομάτες θα χάσουν τη γεύση τους. Ευτυχώς, αν αφήσετε τις ώριμες ντομάτες σας για μερικές μέρες στον πάγκο αφού τις βάλετε στο ψυγείο, θα τους δώσει ξανά πίσω τη γεύση τους.

Advertisement
 1. Πλένετε το πρόσωπο σας με πολύ ζεστό νερό

Αν και μπορεί να φαίνεται βολικό να πλένετε το πρόσωπό σας ενώ κάνετε ντους, εάν κάνετε ντους με ζεστό νερό, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να μην είναι σωστό. Από τη μία πλευρά, μπορεί να κάνει το δέρμα σας να παράγει περισσότερο λάδι για να το αντισταθμίσει και τελικά να το κάνει ξηρό. Ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε το πρόσωπό σας είναι με χλιαρό ή και κρύο νερό μετά το ντους καθώς θα εξαφανίσει το πρήξιμο.

 1. Τραβάτε καζανάκι με ανοικτό καπάκι

Ένα τόσο απλό πράγμα όπως το να τραβάτε το καζανάκι θα μπορούσε να έχει άσχημο αντίκτυπο στην υγεία σας. Κάθε φορά που το κάνετε είναι βασικά σαν να φτερνίζεται η τουαλέτα σας. Δεδομένου ότι τα βακτήρια μπορούν να εκσφενδονιστούν έως και 25 εκατοστά πάνω από την τουαλέτα όταν τραβάτε το καζανάκι, ακόμη και η οδοντόβουρτσά σας κινδυνεύει να γεμίσει με πιτσιλιές κοπράνων.

 1. Δεν αποθηκεύετε τα βότανα ανάλογα με τον τύπο τους

Αν νομίζετε ότι όλα τα φρέσκα βότανα πρέπει να αποθηκεύονται με τον ίδιο τρόπο, αποδεικνύεται ότι είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό. Τα ανθεκτικά βότανα (όπως ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι κ.λπ.) διατηρούνται καλύτερα σε βάζο με τους μίσχους τους σε νερό. Μπορείτε να επιλέξετε να αποθηκεύσετε το βάζο στο ψυγείο. Ωστόσο, τα τρυφερά βότανα όπως ο κόλιανδρος, ο μαϊντανός, το σέλινο (μόνο τα κοτσάνια και τα φύλλα) ή η μέντα διατηρούνται καλύτερα σε χάρτινες σακούλες στο ψυγείο ή τυλιγμένα σε χαρτί και σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο.

 1. Κάνετε ένα ζεστό ντους το πρωί

Ένα άλλο αιώνιο ερώτημα είναι αν είναι καλύτερο να κάνετε ντους το πρωί ή το βράδυ. Το πρωινό ντους σας ξυπνά ξεκάθαρα. Για να έχετε όμως θετικά αποτελέσματα, είναι καλύτερα να κάνετε ένα κάπως πιο κρύο ντους, ή τουλάχιστον χλιαρό. Ωστόσο, αν προτιμάτε να κάνετε ντους το βράδυ, τότε όχι μόνο θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε πριν πάτε για ύπνο, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα πιο καθαρό περιβάλλον στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλιαρό νερό, αλλά ποτέ πολύ ζεστό για να αποφύγετε την ξήρανση του δέρματός σας. Ένας καλός συμβιβασμός μπορεί να είναι να κάνετε 2 μικρότερα ντους καθημερινά σε διαφορετικές θερμοκρασίες.

 1. Ζέσταμα πλαστικών δοχείων

Ανάλογα με τον τύπο του πλαστικού που χρησιμοποιείτε, η θέρμανση του στο φούρνο μικροκυμάτων θα μπορούσε να απελευθερώσει διάφορες χημικές ουσίες στα τρόφιμα ή τα υγρά που ζεσταίνετε. Παρόλο που ορισμένα πλαστικά θεωρούνται ασφαλή για θέρμανση, ίσως είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί εάν δεν είστε σίγουροι για την ακριβή σύνθεση των δοχείων σας. Ακόμη και τα εγκεκριμένα πλαστικά δεν εγγυώνται τροφή χωρίς χημικά μετά το ζέσταμά τους.

 1. Δεν πλένετε κονσέρβες πριν τις ανοίξετε

Παρά την κοινή πεποίθηση, το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου είναι λάθος καθώς μπορεί να μολύνει άλλα τρόφιμα, σκεύη και πάγκους. Οι κονσέρβες, από την άλλη, δεν πλένονται σχεδόν καθόλου και λανθασμένα. Συνιστάται να τις πλένετε ώστε να μην πέσουν επιβλαβή σωματίδια στο φαγητό, ειδικά αν πρόκειται για κουτάκι αναψυκτικού, για παράδειγμα, αφού το βάζετε απευθείας στο στόμα σας.

 1. Χρήση σκευών τεφλόν σε υψηλή θερμοκρασία

Τα αντικολλητικά τηγάνια μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα υγείας εάν δεν χρησιμοποιηθούν με τον σωστό τρόπο. Η θέρμανση του τεφλόν πάνω από 260ºC (για παράδειγμα, κατά την προθέρμανση ή όταν μαγειρεύετε μια μπριζόλα) θα μπορούσε να οδηγήσει σε απελευθέρωση σωματιδίων και αερίων που θα μπορούσαν να σας βλάψουν. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, αλλά μάλλον ότι δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τα πάντα. Όταν μαγειρεύετε κρέας, για παράδειγμα, επιλέξτε τηγάνια από χυτοσίδηρο. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε κεραμικά σκεύη για μεσαίες-υψηλές θερμοκρασίες, αλλά προσέξτε να παραμείνει ανέπαφη η επίστρωσή της.

 1. Τρώτε πολύ γρήγορα

Το να τρώτε αργά για να έχετε πλήρη επίγνωση του φαγητού σας είναι πολύ σημαντικό ώστε να γνωρίζετε τι τρώτε αλλά και πόσο πραγματικά θέλετε να φάτε. Αποδεικνύεται ότι το να τρώτε αργά μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο και το να καταβροχθίζετε το φαγητό σας κάνει να τρώτε υπερβολικά επειδή χρειάζεται ο εγκέφαλός μας 20 λεπτά για να καταγράψει τι περιέχει το στομάχι μας.

 1. Βλέπετε τηλεόραση ενώ τρώτε

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι τρώτε. Για να το θέσω διαφορετικά, η αποσπασματική κατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, σύμφωνα με το Χάρβαρντ, επειδή σας κάνει να τρώτε περισσότερα σε ένα γεύμα.

 1. Πίνετε καφέ αμέσως μετά το ξύπνημα

Η ώρα κατά την οποία πίνετε καφέ μπορεί πραγματικά να έχει αντίκτυπο στην ανοχή σας στην καφεΐνη, σύμφωνα με μια μελέτη. Η κορτιζόλη, η λεγόμενη «ορμόνη του στρες» είναι υπεύθυνη για να σας κρατά σε εγρήγορση. Υπάρχουν περίπου 3 ημερήσιες κορυφές παραγωγής κορτιζόλης, μία από αυτές είναι αμέσως μετά το ξύπνημα. Εάν πίνετε καφέ κατά τη διάρκεια αυτών των κορυφών, το σώμα σας μπορεί να συνηθίσει να δημιουργεί λιγότερη κορτιζόλη.

 1. Τρώτε ένα χάμπουργκερ σε γραμμή αντί σε κύκλους

Η επιστήμη έχει βρει τον καλύτερο τρόπο για να φάτε ένα χάμπουργκερ και δεν είναι ο τρόπος που το κάνουμε συνήθως. Ο σωστός τρόπος για να φάτε ένα χάμπουργκερ είναι να χωρίσετε οπτικά το μπιφτέκι σε 8 μέρη και να το φάτε κυκλικά.

 1. Κρατάτε πολύ σφιχτά το χάμπουργκέρ σας

Ένα άλλο πρόβλημα σχετικά με την κατανάλωση ενός χάμπουργκερ είναι να το πιάσετε πολύ σφιχτά, με συνέπεια να χυθεί όλο το περιεχόμενό του έξω. Ιδανικά, όπως φαίνεται παραπάνω, οι αντίχειρες και τα μικρά δαχτυλάκια θα πρέπει να βρίσκονται στο κάτω μέρος του μπιφτεκιού και τα 3 μεσαία δάχτυλα σε κάθε χέρι πρέπει να είναι από πάνω.

 1. Φάτε Pringles χρησιμοποιώντας ένα A4

Μάλλον φάγατε λάθος Pringles, αλλά δεν πειράζει. Προφανώς, η συσκευασία Pringles δεν έχει σχεδιαστεί μόνο για να εμποδίζει τα τσιπ να διαλύονται κατά τη μεταφορά. Στην πραγματικότητα, διπλώνοντας ένα Α4 στη μέση και απλώς εισάγοντάς το στο κουτί, μπορείτε να βάζετε το χέρι σας και να βγάζετε πατατάκια χωρίς να θρυμματίζονται τα τσιπ.

 1. Ξεφλούδισμα μπανάνας από το κοτσάνι

Αν έχετε δει ποτέ πώς οι μαϊμούδες και οι πίθηκοι ξεφλουδίζουν τις μπανάνες, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι το κάνουν ελαφρώς διαφορετικά από εμάς. Οι περισσότεροι από εμάς ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες από το κοτσάνι. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα φάτε μια μπανάνα, γυρίστε την ανάποδα και πιέστε την άκρη για να την ξεφλουδίσετε.

πηγή madata.gr