15.4 C
Serres

15 σημάδια ότι η διαδικτυακή σας ταυτότητα έχει κλαπεί

Date:

Ακούμε πολλά για την κλοπή ταυτότητας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για όλους μας. Είναι να απορείς. Μια πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν τρεις στους δέκα ενήλικες στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι έχουν υποστεί κλοπή ταυτότητας.

Εάν ανησυχείτε για την ασφάλεια των δεδομένων σας, υπάρχουν σημάδια κλοπής ταυτότητας που πρέπει να προσέξετε.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΟΠΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ONLINE;

Για να το θέσω απλά, κλοπή ταυτότητας είναι όταν κάποιος κλέβει τα προσωπικά σας στοιχεία και τα χρησιμοποιεί για να ανοίξει νέους λογαριασμούς, να λάβει πίστωση ή δάνεια, να υποβάλει πλαστά φορολογικά στοιχεία, να νοικιάσει ή να αγοράσει ακίνητα και να πληρώσει για αγαθά και υπηρεσίες. Σας κλέβουν την ταυτότητα και σας αφήνουν με τους λογαριασμούς.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να πέσουν θύματα κλοπής ταυτότητας. Η πιο συνηθισμένη είναι μια παραβίαση δεδομένων όταν ένας κυβερνοεγκληματίας εισβάλλει στη βάση δεδομένων μιας εταιρείας και κλέβει τις προσωπικές πληροφορίες που αποθηκεύει για τους πελάτες. Οι πιο δημοφιλείς η επικίνδυνα σημεία για παραβιάσεις δεδομένων είναι η υγειονομική περίθαλψη, το λιανικό εμπόριο, η χρηματοοικονομική και η κυβέρνηση. Αυτοί οι τύποι παραβιάσεων δεδομένων είναι πολύ συνηθισμένοι επειδή δίνουν στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες προσωπικών πληροφοριών από εκατοντάδες έως εκατομμύρια ανθρώπους με μια πτώση του διακομιστή τους (server).

Σε μικρότερη κλίμακα, οι απάτες όπως το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) είναι πολύ δημοφιλείς ως μέσο εξαπάτησης των ανθρώπων ώστε να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες, είτε παρέχοντάς τις οι ίδιοι είτε εγκαθιστώντας κακόβουλο λογισμικό που κλέβει αυτόματα δεδομένα από τον υπολογιστή τους.

ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΛΑΠΕΙ 





Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξετε εάν θέλετε να αποτρέψετε την κλοπή ταυτότητας ή να ανακαλύψετε εάν μπορεί να έχετε πέσει θύμα της. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι δύσκολο να γίνουν και απαιτούν μόνο λίγη επιπλέον εγρήγορση και λίγο χρόνο.

  1. Ασυνήθιστη δραστηριότητα στο τηλέφωνό σας – Εάν το τηλέφωνό σας χάσει την υπηρεσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ κανονικά θα περιμένατε να λειτουργεί κανονικά, θα πρέπει να ελέγξετε τον λογαριασμό σας για ασυνήθιστη δραστηριότητα. Το τηλέφωνο θα μπορούσε να έχει χάσει την υπηρεσία επειδή ένας κλέφτης ταυτότητας έχει αναβαθμίσει ένα τηλέφωνο χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό σας.
  2. Ζητήματα σύνδεσης σε λογαριασμούς – Εάν προσπαθήσετε να συνδεθείτε σε έναν ιστότοπο, συνήθως συνδέεστε αυτόματα, αλλά σας ζητά να εισαγάγετε ξανά τον κωδικό πρόσβασής σας, αυτό μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας. Εάν εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας αλλά δεν αναγνωρίζεται, ενδέχεται να κλειδωθείτε εκτός λογαριασμού. Είναι πιθανό κάποιος να έχει χακάρει τον λογαριασμό σας και να έχει αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης. Θα πρέπει να δοκιμάσετε όλες τις διαθέσιμες επιλογές ανάκτησης κωδικού πρόσβασης και να επικοινωνήσετε με την υποστήριξη πελατών του παρόχου σας.
  3. Λαμβάνετε μια ειδοποίηση ότι ο λογαριασμός σας μπορεί να έχει παραβιαστε! Εάν ειδοποιηθείτε ότι τα δεδομένα σας έχουν παραβιαστεί λόγω παραβίασης δεδομένων μετά από ηλεκτρονικές αγορές, πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα για να προστατεύσετε τις πληροφορίες σας από τη χρήση για διάπραξη απάτης.
  4. Λαμβάνετε ένα email για λογαριασμούς που δεν ανοίξατε ποτέ – Ενδέχεται να λάβετε αλληλογραφία για μια πιστωτική κάρτα ή έναν τραπεζικό λογαριασμό που δεν ανοίξατε ποτέ. Μην το αγνοήσετε. Θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Αυτό μπορεί να μην συμβαίνει σε όλους, επειδή οι κλέφτες ταυτότητας συχνά αλλάζουν τη διεύθυνση των καρτών και των λογαριασμών που ανοίγουν.
  5. Απροσδόκητοι λογαριασμοί στα εισερχόμενά σας – Εάν λαμβάνετε λογαριασμούς στον λογαριασμό email σας που δεν αναγνωρίζετε, μην τους διαγράψετε απλώς. Κάποιος θα μπορούσε να χρησιμοποιεί την ταυτότητά σας για να δημιουργήσει λογαριασμούς σε επιχειρήσεις και καταστήματα. Οι ειδοποιήσεις για ληξιπρόθεσμες πληρωμές θα μπορούσαν επίσης να σηματοδοτούν κλοπή ταυτότητας.
  6. Διαφημίσεις για πολυτελή και ακριβά αντικείμενα – εάν αρχίσετε να λαμβάνετε διαφημίσεις για ακριβά αγαθά, όπως φανταχτερά αυτοκίνητα ή πολυτελή αξεσουάρ, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάποιος χρησιμοποιεί την ταυτότητά σας για να αγοράσει αντικείμενα μεγάλου προϋπολογισμού χρησιμοποιώντας την πιστωτική σας κάρτα.
  7. Επικοινωνία με εισπράκτορες – Κλήσεις από γραφεία είσπραξης χρεών μπορεί να προκύψουν, επειδή ένας κλέφτης ταυτότητας έχει συγκεντρώσει χιλιάδες χρέους χρησιμοποιώντας το όνομά σας. Αυτό συμβαίνει συχνά εάν η πιστωτική σας κάρτα έχει κλαπεί, ο τραπεζικός λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί ή εάν χάσετε το πορτοφόλι/την τσάντα σας και το έβρει ένας εγκληματίας. 
  8. Διπλότυπα οφέλη – Εάν υποβάλετε αίτηση για κρατικές πληρωμές και σας απορριφθούν επειδή σας είπαν ότι ήδη διεκδικείτε, ενδέχεται κάποιος να έχει ήδη υποβάλει αίτηση στο όνομά σας και να παίρνει τα χρήματα σας.
  9. Απώλεια της ταυτότητας/πληροφοριών σας – εάν χάσετε το πορτοφόλι ή την τσάντα σας, πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα για να τερματίσετε την πρόσβαση σε λογαριασμούς και να ακυρώσετε προσωπικές πληροφορίες και έντυπα ταυτότητας. Οι τραπεζικές κάρτες, οι πιστωτικές κάρτες και τα έγγραφα ταυτότητας είναι ένα διαβατήριο για τους κλέφτες ταυτότητας για να κλέψουν τα χρήματά σας και να κάνουν κατάχρηση της ταυτότητάς σας για πρόσβαση σε άλλα χρηματικά κεφάλαια.
  10. Άγνωστες χρεώσεις πιστωτικών καρτών – Χρειάζεται να ελέγχετε προσεκτικά τα αντίγραφα κίνησης της πιστωτικής σας κάρτας και να επαληθεύετε όλες τις συναλλαγές. Οι κλέφτες χρησιμοποιούν συχνά μια μικρή δοκιμαστική αγορά για να ελέγξουν εάν ο λογαριασμός της πιστωτικής σας κάρτας είναι ευάλωτος. Εάν βρείτε ύποπτες συναλλαγές, θα πρέπει να τις αναφέρετε στην διαχείριση πιστωτικών καρτών προτού οι κλέφτες ταυτότητας έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια πολύ μεγαλύτερη αγορά. Ζητήστε από την τράπεζα σας να σας στείλει μια νέα κάρτα.
  11. Άγνωστες τραπεζικές χρεώσεις και αναλήψεις – Με παρόμοιο τρόπο, θα πρέπει να ελέγχετε κάθε συναλλαγή στην κίνηση του τραπεζικού σας λογαριασμού. Οποιαδήποτε άγνωστη συναλλαγή, όσο μικρή κι αν είναι, πρέπει να ελέγχεται. Εάν παρατηρήσετε περίεργες ή ασυνήθιστες αγορές, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την τράπεζά σας.
  12. Η υπηρεσία κοινής ωφέλειας κόπηκε – Θα μπορούσατε να πέσετε θύμα κλοπής ταυτότητας εάν μια βοηθητική εταιρεία διακόψει την υπηρεσία της απροσδόκητα. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον πάροχο σας και να επαληθεύσετε τα στοιχεία σας για να επιλύσετε τυχόν αιφνιδιαστικές διακοπές της υπηρεσίας. Οι κλέφτες ταυτότητας μπορεί να έχουν παραβιάσει τον λογαριασμό σας και να έχουν ανακατευθύνει την αλληλογραφία και τους λογαριασμούς σε διαφορετική διεύθυνση.
  13. Λαμβάνετε μια ειδοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων – Εάν λάβετε ένα μήνυμα κειμένου από μια ηλεκτρονική υπηρεσία που περιέχει έναν κωδικό επαλήθευσης που δεν ζητήσατε, θα πρέπει να αλλάξετε αμέσως τον κωδικό πρόσβασής σας. Είναι πολύ πιθανό κάποιος να προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας.
  14. Μηνύματα ελέγχου ταυτότητας για έναν άγνωστο λογαριασμό – Εάν λάβετε ένα μήνυμα επαλήθευσης ή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για έναν λογαριασμό που δεν ανοίξατε, είναι πιθανό κάποιος να χρησιμοποιεί το email σας για να ανοίξει νέους λογαριασμούς με την ταυτότητά σας. Δεν πρέπει ποτέ να κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή να επαληθεύετε λογαριασμούς που δεν έχετε δημιουργήσει εσείς. Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης στο λογαριασμό email σας, ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (user name & password), και παρακολουθήστε τον λογαριασμό για ύποπτες ειδοποιήσεις.
  15. Απροσδόκητη απόρριψη πίστωσης – Εάν η αίτησή σας για δάνειο ή πίστωση απορριφθεί, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι κάποιος έκανε κατάχρηση της πίστωσής σας. Θα πρέπει να ενεργήσετε άμεσα και να επικοινωνήσετε με τους σχετικούς εμπόρους και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το συντομότερο δυνατό.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ 

Όπως είδαμε, η κλοπή ταυτότητας είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και υπάρχουν πολλοί δρόμοι για τους παραβάτες που σκοπεύουν να κάνουν κατάχρηση των προσωπικών μας στοιχείων για να διαπράξουν απάτη εις βάρος μας. Αλλά δεν υπάρχει λόγος για περιττό συναγερμό ή πανικό. Σε πολλές περιπτώσεις, η κλοπή ταυτότητας μπορεί να εντοπιστεί, να αναφερθεί και να ελαχιστοποιηθεί με λίγη επιπλέον επαγρύπνηση και έλεγχο εκ μέρους σας. Η κλοπή ταυτότητας λειτουργεί όταν το θύμα δεν γνωρίζει ότι τα στοιχεία του έχουν κλαπεί και ότι γίνεται κατάχρηση. Ο εντοπισμός, η ευαισθητοποίηση και η αναφορά ύποπτης δραστηριότητας είναι οι απλούστεροι τρόποι για την καταπολέμηση της απειλής που θέτει η κλοπή ταυτότητας.

Σημείωση σύνταξης: Τα άρθρα μας παρέχουν εκπαιδευτικές πληροφορίες για εσάς. Οι προσφορές του Camden Laptop Repair Centre Ltd https://www.camdenlaptops.co.uk ενδέχεται να μην καλύπτουν ή να προστατεύουν από κάθε τύπο κυβερνοέγκληματος, απάτης ή απειλής για την οποία γράφουμε. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Να θυμάστε ότι κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει όλες τις κλοπές ταυτότητας ή το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και ότι το Camden Laptop Repair Centre Ltd δεν ενδέχεται να παρακολουθεί όλες τις συναλλαγές σε όλες τις επιχειρήσεις. 

Μετάφραση/Σύνταξη: Χρήστος Κασάπης, Καθηγητής Πληροφορικής Τεχνολογίας Ιερολοχιτών 11Α  Σέρρες, 62125. Email [email protected] 

Σέρρες15 σημάδια ότι η διαδικτυακή σας ταυτότητα έχει κλαπεί

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Τροχαίο στην Καβάλα: Αυτοκίνητο “προσγειώθηκε” μεταξύ πεζοδρομίου και κατοικίας – φωτογραφίες & video

Πυροσβέστες απεγκλώβισαν οδηγό αυτοκινήτου (τζιπ) στη διασταύρωση των οδών...

Δράμα: Φωτιά στο σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού- Προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές – video

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού...

Σέρρες: “Καίνε τον κάμπο χωρίς μέτρα ασφαλείας” – video

Παρόλες τις εκκλήσεις της πυροσβεστικής να είναι οι κάτοικοι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα