1760 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 655 ήπατος και 200 νεφρού σε παιδιά
Date:
Σαράντα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο έχοντας στο ενεργητικό της τον μεγαλύτερο αριθμό λήψεων πολλαπλών οργάνων από πτωματικούς δότες στην Ελλάδα αλλά και 1760 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 655 μεταμοσχεύσεις ήπατος, 200 μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά, και 10 συνδυασμένες μεταμοσχεύσεις νεφρού-παγκρέατος. Περισσότεροι από 500 ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού και περισσότεροι από 200 ασθενείς με μεταμόσχευση ήπατος παρακολουθούνται στα Εξωτερικά Ιατρεία της Κλινικής τα οποία λειτουργούν σε καθημερινή βάση ενώ οι επισκέψεις ασθενών ξεπερνούν τις 5000 ετησίως. Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή της, η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ διοργανώνει επετειακή ημερίδα, το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 και ώρα 9.00, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.
«Σε μια ρευστή πανδημική πραγματικότητα ευελπιστούμε να θέσουμε στο προσκήνιο έναν εποικοδομητικό διάλογο, επιστημονικών και πολιτειακών φορέων, να δώσουμε από κοινού, ανασκοπώντας το παρελθόν, απαντήσεις και προτάσεις στα μείζονα ερωτήματα της διαχρονικά χαμηλής δωρεάς και μεταμοσχευτικής δραστηριότητας στη χώρα μας και να απευθύνουμε πρόσκληση κοινωνικής ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης, ατενίζοντας το μέλλον, σε ένα φιλόξενο για τις μεταμοσχεύσεις σύστημα υγείας» σημειώνει με αφορμή την επετειακή ημέρα, ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, καθηγητής Γεώργιος Τσουλφάς.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Τσουλφάς ανέφερε ότι η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στο Ιπποκράτειο είχε γίνει το 1980 πριν ακόμη ιδρυθεί η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων. Η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου 1990 από τον καθηγητή Αντώνιο Αντωνιάδη και ακολούθησαν με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση παγκρέατος στις 16 Φεβρουαρίου 1990 και νησιδίων του παγκρέατος στις 30 Μαΐου 1999 από τον καθηγητή Βασίλειο Παπανικολάου ενώ η πρώτη μεταμόσχευση Ήπατος Παίδων στο Κέντρο πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου 1992.
«Η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο «Ιπποκράτειο» είναι το μεγαλύτερο κέντρο στην Ελλάδα σε μεταμοσχεύσεις ήπατος. Στην Ελλάδα μεταμοσχεύσεις ήπατος γίνονται στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη και στο Λαϊκό στην Αθήνα. Όμως το Ιπποκράτειο έχουν γίνει 660 μεταμοσχεύσεις ήπατος ενώ στο Λαϊκό μόνο 64 » σημειώνει ο κ. Τσουλφάς. Παράλληλα αναφέρει ότι από τις 1760 μεταμοσχεύσεις νεφρού οι περισσότερες προέρχονται από πτωματικούς δότες. «Το ιδανικό,επισημαίνει, θα ήταν το 50% των μοσχευμάτων να προέρχονται από ζώντες δότες .
Στην ημερίδα θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, καθηγητής νεφρολογίας Ιωάννης Μπολέτης, ο καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Ανδρέας Τζάκης, ο καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων από το Imperial και συγγραφέας του νέου Εθνικού Προγράμματος για τη Μεταμόσχευση, Βασίλειος Παπαλόης, ενώ το βήμα θα δοθεί και σε ζώντες δότες οργάνων και ιστών.
Τα πρόσωπα της Κλινικής από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα
Ιδρυτής, πρώτος διευθυντής και θεμελιωτής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ είναι ο καθηγητής Αντώνιος Αντωνιάδης, τον οποίο διαδέχθηκαν στη θέση του διευθυντή της Κλινικής, κατά σειρά, οι καθηγητές Δημήτριος Τακούδας, Βασίλειος Παπανικολάου, ο αείμνηστος Ιωάννης Φούζας, μεταβατικά ο αναπληρωτής καθηγητής Νικόλαος Αντωνιάδης και το 2021 ο καθηγητής Γεώργιος Τσουλφάς, ο οποίος υπηρετεί στη θέση αυτή μέχρι σήμερα.
Στην Κλινική λειτουργούν τα προγράμματα Μεταμόσχευσης Νεφρού Ενηλίκων και Παίδων, Μεταμόσχευσης Ήπατος Ενηλίκων/Παίδων και Μεταμόσχευσης Παγκρέατος. Διενεργεί με ασφάλεια λήψεις οργάνων από ζώντες δότες (λαπαροσκοπικά-ανοικτά), επεμβάσεις προηγμένης χειρουργικής ήπατος, χοληφόρων-παγκρέατος ενώ είναι η πρώτη Κλινική στην Ελλάδα που πραγματοποίησε επέμβαση ALPPS και καθημερινά πραγματοποιεί εκατοντάδες ηπατεκτομές και πολλά πολύπλοκα ογκολογικά χειρουργεία.
Τα βασικά ερευνητικά ενδιαφέροντα των στελεχών της Κλινικής επικεντρώνονται στις μεταμοσχεύσεις ήπατος, παγκρέατος νησιδίων του παγκρέατος και νεφρού, στα νεοπλάσματα ήπατος, παγκρέατος και νεφρού, καθώς στην ισχαιμία-επαναιμάτωση ήπατος ενώ συστηματική έρευνα διεξάγεται σε 3D Laser Scanning for Split Liver Graft Volume Assessment, 3D Kidneys – ζώντες δότες, ηπατική νόσο και σωματική ευπάθεια – χρήση Ιατρικής Πληροφορικής και Τεχνολογίες μεικτής πραγματικότητας, βιοαισθητήρων και τεχνητής νοημοσύνης στην υποστήριξη της χειρουργικής διαδικασίας και εκπαίδευσης.
Πηγή: AΠΕ