200 χρόνια από τη σφαγή της Κάσου
Date:
Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την καταστροφή (ή αλλιώς το ολοκαύτωμα) της Κάσου, η οποία έλαβε χώρα σαν σήμερα, στις 7 Ιουνίου του 1824. Η Κάσος, νησί των Δωδεκανήσων ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο, συμμετείχε με ενθουσιασμό στην Επανάσταση του 1821. Ειδικότερα, η Κάσος στήριξε την επανάσταση στην Κρήτη. Ακόμη, οι φημισμένοι Κασιώτες ναυτικοί έλαβαν μέρος σε πολλές ναυμαχίες ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό στόλο, έκαναν λεηλασίες στα παράλια της Μικράς Ασίας και στην Ρόδο καταφέρνοντας πλήγματα στον τουρκικό στρατό.
Το 1824 σημειώθηκε καμπή στην ελληνική επανάσταση λόγω των εμφυλίων πολέμων ανάμεσα στους Έλληνες. Παράλληλα, στο Αιγαίο κατέπλευσε ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος του Ιμπραήμ Πασά, που έμελλε να αλώσει την Πελοπόννησο. Τον Ιούνιο του 1824, ο αιγυπτιακός στόλος αποβίβασε χιλιάδες στρατιώτες στην Κάσο, οι οποίοι εξολόθρευσαν την αντίσταση Κασίων και Κρητών επαναστατών και ακολούθησε η καταστροφή του νησιού. Υπολογίζεται πως σφαγιάστηκαν περίπου 2.000 νησιώτες και αιχμαλωτίστηκαν άλλα τόσα παιδιά και γυναίκες, που αργότερα πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Αιγύπτου και της Κρήτης. Τα κασιώτικα πλοία δημεύτηκαν και η καταστροφή της Κάσου ήταν ολοκληρωτική.
Με αφορμή τα 200 χρόνια από τη θυσία των Κασιωτών, ο Δήμος Κάσου και ο Δήμαρχος Μιχάλης Ερωτόκριτος, οργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων που στόχο έχουν να θυμίσουν, να διδάξουν και να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό αλλά και τους ιθύνοντες για τα προβλήματα της σύγχρονης Κάσου.
Με κεντρικό σύνθημα «Θυμόμαστε – Τιμούμε – Οραματιζόμαστε», η Οργανωτική Επιτροπή ετοίμασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη του ιστορικού χτες αλλά και τη διεκδίκηση ενός φιλόδοξου αύριο.
Ήδη πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την « Κασιώτικη Ναυτιλία 19 ος -21 ος αιώνας» και την ίδρυση σχολής ναυπηγοξυλουργικής στην Κάσο, εκδόθηκε ενημερωτικό δίπτυχο, εκτυπώθηκε σελιδοδείκτης, που θα διατίθεται δωρεάν σε κεντρικά βιβλιοπωλεία και εξασφαλίστηκε η συνεργασία με την ΕΡΤ, ως χορηγού επικοινωνίας.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται η κυκλοφορία επετειακού νομίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος και η έκδοση αφιερωματικών γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ.
Έχουν επίσης προγραμματιστεί Συνέδριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου στην Κάσο με θέματα σχετικά με την ιστορία του νησιού, ημερίδα στη Βουλή των Ελλήνων με ιστορικά θέματα της περιόδου του Ολοκαυτώματος και έκθεση κειμηλίων της ίδιας περιόδου.
Αφιερώματα, που έχουν σχέση με τον Πολιτισμό, θα είναι η έκθεση στην Πινακοθήκη Πειραιά με έργα του Κασιώτη διεθνούς φήμης ζωγράφου Mayo (Αντώνη Μαλλιαράκη) και γνωστών Ελλήνων ζωγράφων, με θέματα εμπνευσμένα από την Κάσο.
Ακόμη, σε συνεργασία με Δήμους, το διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Η Κάσος εκτός των τειχών» σε διάφορες ελληνικές πόλεις.
Με σαφές μήνυμα για το Περιβάλλον, ο Δήμος προγραμματίζει τη συμβολική δενδροφύτευση 200 δένδρων για την επέτειο των 200 χρόνων.
Τέλος, σειρά εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την επέτειο του Ολοκαυτώματος, θα γίνουν σε Κάσο, Αθήνα, Ρόδο και Αμερική, αρχές Ιουνίου. Ο Δήμος της Ηρωικής Νήσου Κάσου έχει προγραμματίσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ζητώντας την αρωγή του κράτους για να γίνουν πραγματικότητα:
– Η Κατασκευή μνημείου στην περιοχή Αντιπεράτου.
– Η Διεθνής Συνάντηση Λύρας και οργάνων με δοξάρι με συνεδριακά πρωινά στην Κάσο και προφεστιβαλικές συναντήσεις σε Ρόδο, Χανιά, Σύρο και Αθήνα.
– Μουσικοθεατρική Εκδήλωση στο Ηρώδειο.
– Κατασκευή προτομής του ήρωα της Κάσου Μάρκου Μαλλιαράκη στην οδό ηρώων στο πεδίο του Άρεως
– Προκήρυξη υποτροφίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα την Ιστορία της Κάσου.
– Δημιουργία ιστορικού ντοκιμαντέρ για την Κάσο.
– Δημιουργία άλμπουμ με Κασιώτικη μουσική.
– Εκδήλωση στην Κάσο με παραδοσιακά Τοπικά και Δωδεκανησιακά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.
– Ημερίδα για την αξιοποίηση των παραδοσιακών ανεμόμυλων.
– Απόκτηση των φωτογραφικών αρχείων Φιλιππή και Σοΐλη.
πηγή ertnews.gr