23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι
23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Ποια φυτά βγάζουν ρίζες στο νερό και πώς κόβουμε κλαδάκια για να κάνουμε πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα σε νερό;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργήσουμε νέα φυτά. Ένας από τους πιο εύκολους είναι το κόψιμο κλαδιού ή τμήματος του φυτού που βάζουμε σε νερό, για να πολλαπλασιάσουμε καλλωπιστικά φυτά, αρωματικά φυτά, ακόμα και λαχανικά.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα φυτά που ριζώνουν από κλαδί είναι συγκεκριμένα. Αν κόψουμε κλαδάκι από φυτό που δεν έχει αυτή την ικανότητα, θα παρατηρήσουμε ότι δεν βγάζει ρίζες στο νερό και σταδιακά σαπίζει.

Πώς βγάζει ρίζες ένα κλαδί σε νερό;

Η επιλογή του κλαδιού που θα κόψουμε είναι πολύ σημαντική για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία και να βγάλει γρήγορα ρίζες το καινούριο μας φυτό.

Όταν κόβουμε κλαδάκια για να ριζώσουν σε νερό, ακολουθούμε προσεκτικά τα εξής βήματα:

  • Επιλέγουμε λεπτά κλαδιά μήκους περίπου 20 εκατοστών από τρυφερή βλάστηση που δεν έχει ανθοφορία από τα αγαπημένα φυτά που θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε.
  • Κόβουμε τα κλαδιά με γωνία 45° στη βάση τους για να κάνουμε τομή μεγαλύτερης επιφάνειας και να δημιουργηθεί πλουσιότερο και πυκνότερο ριζικό σύστημα.
  • Απομακρύνουμε τα φύλλα από τα 2/3 του μήκους των βλαστών, ξεκινώντας από τη βάση, έτσι ώστε να μην υπάρχουν φύλλα μέσα στο νερό, όταν θα βάλουμε μέσα το κλαδάκι του φυτού.
  • Βάζουμε τα κλαδάκια μέσα σε ένα ποτήρι ή σε ένα βάζο που περιέχει νερό και τα τοποθετούμε σε φωτεινό σημείο που δεν χτυπούν απευθείας οι ηλιακές ακτίνες του ήλιου.
  • Αλλάζουμε το νερό των φυτών κάθε δύο μέρες για να εξασφαλίσουμε αρκετό οξυγόνο στη βάση των φυτών που θα αναπτυχθούν οι ρίζες.
  • Η προσθήκη υγρής ορμόνης ριζοβολίας μέσα στο νερό που έχουμε τοποθετήσει τα κλαδάκια των φυτών, μπορεί να επιταχύνει και να βελτιώσει την ανάπτυξη των καινούριων ριζών.
  • Αν αντί για τρυφερούς βλαστούς φυτών, επιλέξουμε πιο ξυλώδεις βλαστούς, θα έχουμε πιο αργή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.
  • Τα νέα φυτά θα βγάλουν ρίζες σταδιακά μετά από μερικές εβδομάδες, θα δώσουν νέα φύλλα και μπορούν να μεταφυτευτούν σε γλάστρα ή απευθείας στον κήπο μας.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά από κλαδιά που ριζώνουν σε νερό με διάφορα φυτά, λουλούδια και θάμνους μέχρι αρωματικά φυτά και λαχανικά, τα οποία χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

Advertisement

α) Καλλωπιστικά φυτά εξωτερικού χώρου που βγάζουν ρίζες σε νερό

β) Φυτά εσωτερικού χώρου που βγάζουν ρίζες σε νερό

γ) Αρωματικά φυτά που βγάζουν ρίζες σε νερό

δ) Λαχανικά που βγάζουν ρίζες σε νερό.

ε) Ποια καλλωπιστικά φυτά εξωτερικού χώρου ριζώνουν σε νερό από κλαδί Αρκετά καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια που διατηρούμε στον κήπο ή σε γλάστρα στην αυλή, τη βεράντα και το μπαλκόνι μας, μπορούν να μας χαρίσουν καινούρια φυτά από κλαδάκι.

Ας δούμε αναλυτικά από ποια φυτά εξωτερικού χώρου μπορούμε να πάρουμε κλαδάκια για να ριζώσουν εύκολα και γρήγορα σε νερό:

1. Ωραίο φύλλο

Ξεκινάμε τον κατάλογο των καλλωπιστικών που ριζώνουν εύκολα σε νερό με τον κολεό που παραδοσιακά διακοσμεί τις αυλές και τους κήπους των γιαγιάδων μας. Γνωστός περισσότερο ως ωραίο φύλλο, ο κολεός διαθέτει εντυπωσιακά χρώματα και σχηματίζει μοναδικούς συνδυασμούς αποχρώσεων στα φύλλα. Κολεός, το ωραίο φύλλο του κήπου

2. Τηλέγραφος

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Ο τηλέγραφος είναι άλλο ένα καλλωπιστικό φυτό που παραδοσιακά κόβουμε κλαδάκι για να ριζώσει σε νερό και να μας χαρίσει καινούριο φυτό. Πολυετές τροπικό αναρριχώμενο φυτό με χαρακτηριστικά στενόμακρα μωβ φύλλα, που ανάλογα την ποικιλία μπορεί να συναντήσουμε και σε κόκκινο, ροζ, πορφυρό ή πράσινο χρώμα φυλλώματος.

3. Λαντάνα

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Κόβοντας τρυφερό κλαδάκι από φυτό λαντάνας μπορεί να ριζώσει εύκολα σε νερό και να μας χαρίσει καινούρια φυτά για να φυτέψουμε στον κήπο μας. Η λαντάνα είναι πολυετής αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με χαρακτηριστικά μικρά άνθη σε διάφορα χρώματα που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

4. Αλτερναθέρα

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Ένα λιγότερο γνωστό καλλωπιστικό φυτό που σταδιακά αποκτά περισσότερους φίλους και μπορεί να ριζώσει εύκολα σε νερό όταν κόψουμε κλαδάκι είναι η αλτερναθέρα. Η αλτερναθέρα είναι ένα πολυετής τροπικός θάμνος με πολύχρωμα φύλλα που ανάλογα με το είδος διαβαθμίζονται σε αποχρώσεις του μωβ, του κόκκινου, του πορτοκαλί, του κίτρινου και του πράσινου.

5. Γεράνι

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Και φυσικά το γεράνι, μία ακόμα παραδοσιακή επιλογή από τις αυλές των γιαγιάδων μας για να κόψουμε κλαδάκι και να ριζώσει σε νερό. Τα γεράνια ανθίζουν από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και μας χαρίζουν λουλούδια που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ και κίτρινο χρώμα

6. Ιμπάτιενς

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Συνεχίζουμε με το ιμπάτιενς, άλλο ένα καλλωπιστικό φυτό που διακοσμεί παραδοσιακά τις αυλές των γιαγιάδων μας και μπορεί να ριζώσει σε νερό από κλαδάκι αλλά και να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί σε βάζο με νερό. Το ιμπάτιενς εμφανίζει εντυπωσιακά λουλούδια σε διάφορα χρώματα που ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου

7. Κισσός

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Αν βάλουμε βλαστούς κισσού στο νερό, θα ριζώσουν πολύ γρήγορα και έτσι θα δημιουργήσουμε εύκολα καινούρια φυτά από το ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχώμενo φυτό με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο γυαλιστερό φύλλωμα. Ακόμα και μέσα στο νερό, ο κισσός καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό πάνω στους τοίχους.

8. Βιγόνια

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Δεν θα παραλείψουμε από τη λίστα μας και τη βιγόνια, το αγαπημένο λουλούδι, από το οποίο μπορούμε να κόψουμε κλαδάκι για να ριζώσει εύκολα σε νερό. Λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος συνήθως 40-50 εκατοστών, η βιγόνια χαρακτηρίζεται από έντονο πράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα και πολλά μικρά ρόδινα ή λευκά άνθη.

9. Πόθος

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Ο πόθος είναι ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό εσωτερικού χώρου με πλούσιο γυαλιστερό δερματώδες φύλλωμα, που ριζώνει σε νερό εύκολα σε νερό. Εξαιρετική επιλογή για να διατηρηθεί σε νερό σε ψηλά βάζα και ανθοδοχεία, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε κρεμαστά καλάθια για να αφήσουμε το φύλλωμα του να πέσει προς τα κάτω.

10. Συγκόνιο

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Το συγκόνιο είναι ένα ακόμα ένα χαρακτηριστικό φυτό εσωτερικού χώρου που ριζώνει σε νερό και μπορούμε να διατηρήσουμε σε ψηλό βάζο με νερό για να πέφτει το φύλλωμα του ή να το φυτέψουμε σε γλάστρα. Διαθέτει σημαντική καλλωπιστική αξία λόγω των εντυπωσιακών φύλλων σε σχήμα καρδιάς με μυτερή άκρη που θυμίζουν φύλλα φασολιού.

11. Μονστέρα

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Η μονστέρα είναι άλλη μία εξαιρετική επιλογή φυτού εσωτερικού χώρου που αναπτύσσεται σε νερό, καθώς μπορούμε να βάλουμε μόνο ένα φύλλο στο νερό και αυτό σταδιακά θα βγάλει ρίζεςχωρίς χώμα. Τα φύλλα της μονστέρας έχουν σχήμα καρδιάς με χαρακτηριστικές σχισμές και μπορούν να ξεπεράσουν σε μήκος το μισό μέτρο.

12. Χλωρόφυτο

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Ασφαλώς δε θα παραλείψουμε το χλωρόφυτο για να κόψουμε κλαδάκι και να βάλουμε σε νερό για να ριζώσει. Γνωστό και ως «φυτό αράχνη», με στενόμακρα δίχρωμα φύλλα, χρώματος πράσινου και μπεζ, το χλωρόφυτο είναι ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια. Διαθέτει γρήγορη ανάπτυξη και εμφανίζει μικρά άνθη μπροστά στο φύλλωμα του φυτού.

13. Ντιφενμπάχια

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Τη λίστα με τα φυτά εσωτερικού χώρου που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι, συμπληρώνει η εξωτική ντιφενμπάχια, ιδανικό φυτό για σαλόνια σπιτιών και επαγγελματικούς χώρους. Με κεντρικό βλαστό που μοιάζει με καλάμι, η ντιφενμπάχια διαθέτει εντυπωσιακά γυαλιστερά δερματώδη στρογγυλά ή πιο μακρόστενα φύλλα σε λευκοκίτρινο χρώμα.

14. Δυόσμος

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Ξεκινάμε τη λίστα των αρωματικών φυτών με το δυόσμο που ριζώνει και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα μέσα σε νερό όταν κόψουμε κλαδάκι. Αγαπημένο αρωματικό φυτό, ο δυόσμος χρησιμοποιείται για τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα του για αρωματισμό σε φαγητά και ποτά, καθώς και ως θεραπευτικό βότανο για τόνωση και για το στομάχι.

15. Βασιλικός

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Ο βασιλικός, το δημοφιλέστερο αρωματικό φυτά που χρησιμοποιούμε στην μεσογειακή κουζίνα, μπορεί να ριζώσει εύκολα μέσα σε νερό και να τον μεταφυτέψουμε σε γλάστρα. Ακόμα μπορεί να καλλιεργηθεί σε βάζο με νερό αναπτύσσοντας το πλούσιο φύλλωμα του για να το χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες και σε συνταγές μαγειρικής.

16. Ρίγανη

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Mπορούμε πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ρίγανης αν κόψουμε κλαδάκι και βάλουμε σε νερό για να ριζώσει. Δημοφιλές αρωματικό φυτό, η ρίγανη χρησιμοποιείται για να αρωματίζουμε την χωριάτικη σαλάτα, την καλοκαιρινή περίοδο καθώς και τόσες συνταγές που αναδεικνύονται με τα μικρά στρογγυλά φύλλα της ρίγανης, φρέσκα ή αποξηραμένα.

17. Ματζουράνα

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Συνεχίζουμε με την μαντζουράνα, το ξαδερφάκι της ρίγανης που ανήκει στην ομάδα των αρωματικών φυτών που ριζώνουν σε νερό όταν κόψουμε κλαδάκι. Δημοφιλές αρωματικό φυτό λόγω της πικρής της γεύσης, η μαντζουράνα χρησιμοποιείται σε μίγμα βοτάνων που φτιάχνουμε για ρόφημα τους κρύους μήνες του χειμώνα.

18. Μελισσόχορτο

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Ένα λιγότερο γνωστό αλλά πολύ σημαντικό θαμνώδες αρωματικό φυτό που ριζώνει εύκολα σε νερό όταν κόψουμε κλαδάκι είναι το μελισσόχορτο. Γνωστό και ως μελισσοβότανο, το μελισσόχορτο έχει γρήγορη ανάπτυξη και διαθέτει χαρακτηριστικά ωοειδή και οδοντωτά φύλλα που αναδίδουν μια ήπια μυρωδιά λεμονιού.

Ας δούμε, αναλυτικά, ποια λαχανικά μπορούν να ριζώσουν σε νερό από φυτικά υπολείμματα της κουζίνας και να μας χαρίσουν καινούρια φυτά για να καλλιεργήσουμε.

19. Μαρούλι

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι
Νεαρά φύλλα μαρουλιού που έχουν αναπτυχθεί σε νερό

Ένα από τα πιο εύκολα λαχανικά που μπορούμε να καλλιεργήσουμε σε νερό από τα υπολείμματα της κουζίνας είναι το μαρούλι. Κόβουμε το κάτω μέρος του μαρουλιού προς τη ρίζα, δημιουργώντας ένα κομμάτι περίπου 2-3 εκατοστών και το βάζουμε σε ένα μικρό μπολ που περιέχει περίπου 1-2 εκατοστά νερού, ώστε να βρέχεται το μαρούλι μας.

20. Κρεμμύδι

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Συνεχίζουμε με το κρεμμύδι που μεγαλώνει εύκολα σε νερό όταν κόβουμε 2 εκατοστά από το κάτω μέρος του φρέσκου ή ξερού κρεμμυδιού μαζί με τις ρίζες. Τοποθετούμε το κομμάτι κρεμμυδιού με τις ρίζες σε ένα μπολ που περιέχει λίγο νερό και αφού αναπτυχθούν οι ρίζες του μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε γλάστρα.

21. Πράσο

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Μπορούμε πολύ εύκολα να καλλιεργήσουμε σε νερό και το πράσο που περίσσεψε από την κουζίνα μας. Κόβουμε το άσπρο κάτω τμήμα του βλαστού του πράσου σε ύψος 2-3 εκατοστών μαζί με τα ριζίδια και το βάζουμε σε νερό. Σταδιακά, θα μεγαλώσουν οι ρίζες και θα αναπτυχθεί από το κέντρο του βλαστού το φύλλωμα του πράσου.

22. Σέλινο και σέλερι

23 φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκι

Το σέλινο και το σέλερι είναι από τα λαχανικά που μπορούν πολύ εύκολα να καλλιεργηθούν σε νερό από υπολείμματα. Αρκεί να κόψουμε την βάση του σέλινου σε ύψος 2-3 εκατοστών να το βάλουμε σε ένα μικρό μπολ με λίγο νερό. Μετά από 1-2 εβδομάδες θα ξεκινήσουν τα φύλλα να μεγαλώνουν και να χοντραίνουν από την βάση και θα μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε σε γλάστρες.

23. Σχοινόπρασο

Ένα ακόμη φυτό που μπορούμε να καλλιεργήσουμε σε νερό από κομμάτια που περισσεύουν είναι το σχοινόπρασο. Κόβουμε το κάτω τμήμα του σχοινόπρασου, μήκους 2-3 εκατοστών, μαζί με τη ρίζα και το βάζουμε σε μπολ με λίγο νερό. Μέσα σε λίγες μέρες, θα αναπτυχθούν οι ρίζες το σχοινόπρασου στο νερό και θα μας δώσει καινούρια φύλλα 

Κι ένα μυστικό για τα φυτά που ριζώνουν σε νερό από κλαδάκια

Η πιο κατάλληλη εποχή για να κόψουμε κλαδιά από φυτά για να ριζώσουν σε νερό είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο λόγω των ήπιων θερμοκρασιών και της σχετικής υγρασίας που επικρατούν αυτή την περίοδο.

Πηγή: mistikakipou.gr