2.5 C
Serres

Date:

  Το βουητό είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση. Είτε στο ένα είτε και στα δυο αυτιά, μπορεί να προκαλείται από διάφορες αιτίες, τις περισσότερες φορές απλές, για αυτό μην πανικοβάλλεστε.
Mόλις αντιληφθείτε ότι βουίζουν τα αυτιά σας, πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, προκειμένου να γίνει διάγνωση. H αντιμετώπιση των εμβοών θα εξαρτηθεί από την αιτία που τις προκαλεί. Η πρώτη κίνηση είναι να γίνει ένας λεπτομερής έλεγχος για να διαπιστωθεί η αιτία.
Γενικά, το βούισμα που οφείλεται στην ακοή έχει άλλο άκουσμα και είναι συνεχές. Μπορεί όμως, να είναι αγγειακής αιτιολογίας και τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε την αρτηριακή πίεσή σας. Για όσους έχουν ακουστικά βαρηκοΐας θα πρέπει να γίνει και ένας έλεγχος.
Μετά την ηλικία των 50 ετών, η ακοή του ανθρώπου μειώνεται κατά μέσο όρο 1 έως 2 ντεσιμπέλ τον χρόνο. Έτσι, στις μεγάλες ηλικίες παρουσιάζεται η πρεσβυακουσία και εμφανίζεται ένα βουητό που αντιστοιχεί στις συχνότητες που έχουν υποστεί βλάβη. Αν τελικά το βουητό οφείλεται στη βαρηκοΐα δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης. Ο οργανισμός όμως το αφομοιώνει σιγά σιγά και ύστερα από ένα χρονικό διάστημα δεν θα σας ενοχλεί.
Για να ελεγχθεί αν το βουητό οφείλεται στην ακοή, εκτός από το απλό ακοόγραµµα και τον κλινικό έλεγχο που θα πρέπει να έχετε κάνει, συνιστάται να υποβληθείτε σε εργαστήριο µεγάλου νοσοκομείου σε προκλητά δυναµικά εγκεφαλικού στελέχους, ηλεκτρονυσταγογράφηµα, µυογενή αντανακλαστικά (VEMPS) και ενδεχοµένως αξονική τοµογραφία εγκεφάλου (περιλαµβανοµένων των λιθοειδών οστών).
Τελευταία, υπάρχουν προθέµατα (σαν µικρά στιλό) που τοποθετούνται από τον ίδιο τον ασθενή κοντά στο αυτί και παράγουν ορισµένους θορύβους που βοηθούν στην εξοικείωση µε το βουητό. Έχει βρεθεί όµως ότι µπορεί να βοηθήσουν µόνο στο 30% περίπου των ασθενών. Ειδικά για το βράδυ, µπορεί να σας βοηθήσει ένα ήπιο ηρεµιστικό.
Πάντως, η πρόληψη μπορεί να αποτρέψει ή να βοηθήσει να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα. Για αυτό, αποφεύγετε να συχνάζετε σε χώρους με πολύ θόρυβο. Όταν πηγαίνετε σε κάποιο κέντρο διασκέδασης, φροντίστε να μην κάθεστε κοντά στα ηχεία.
Επίσης, όταν ακούτε μουσική με ακουστικά, δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή η ένταση. Αν νιώσετε πόνο στα αυτιά ή στο κεφάλι, είναι ένδειξη ότι το παρακάνατε και πρέπει να μειώσετε την ένταση του ήχου. Τέλος, για να αποφύγετε τη συσσώρευση κυψελίδας, μη χρησιμοποιείτε μπατονέτες, γιατί έτσι τη σπρώχνετε πιο μέσα.
premium.paratiritis





Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΕΚΑΒ: Ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), με θεσμικό...

Ευλυγισία: Τρόποι για να μη τη χάσουμε καθώς μεγαλώνουμε

Η ευλυγισία είναι μια σωματική ιδιότητα, όπως και η...

Υπουργείο Υγείας: Η προκήρυξη για προσλήψεις 324 γιατρών στα Κέντρα Υγείας

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα...

Ινομυώματα: Πότε και πώς πρέπει να αφαιρούνται;

Μειωμένη πιθανότητα επιπλοκών έχουν οι γυναίκες με ινομυώματα που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα