Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά.

Σέρρες: Επετειακή εκδήλωση -“Από την άλωση της Πόλης στην άλωση της Τριπολιτσάς”

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

29 Μαϊου 1453: Σαν σήμερα έγινε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Τα οθωμανικά στρατεύματα υπό τον σουλτάνο Μωάμεθ Β’ καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη μετά από πολιορκία 53 ημερών, δίνοντας τέλος στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ’ όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης.

Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά.

Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.

Το Βυζάντιο σ’ εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούλης.

Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε’ για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.

29 Μαϊου 1453: Όταν «η Πόλις εάλω....»

Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο.

Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ’ ημών η των αζύμων λατρεία».

Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.

Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».

Advertisement
Babis
29 Μαϊου 1453: Όταν «η Πόλις εάλω....»

Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Με έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2.000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού.

Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο.

Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου άρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.

29 Μαϊου 1453: Όταν «η Πόλις εάλω....»
29 Μαϊου 1453: Όταν «η Πόλις εάλω….»

Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος.

Με τη βοήθεια ενός ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, περίπου 70 πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.

Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453.

29 Μαϊου 1453: Όταν «η Πόλις εάλω....»
Η είσοδος του Μωάμεθ Β’ στην Κωνσταντινούπολη (Ζαν-Ζοζέφ Μπενζαμέν Κονστάντ, 19ος αιώνας)

29 Μαϊου 1453: Όταν «η Πόλις εάλω….»

Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς.

Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.

Πηγή: sansimera.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ, ο Τραμπ καταφέρεται ξανά κατά δικαστών

17/09/25 2:53 μμ

Μετά τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ, ο Τραμπ καταφέρεται ξανά κατά δικαστών

Έργα από τη συλλογή του Λέοναρντ Λόντερ θα πωληθούν σε δημοπρασία τον Νοέμβριο

17/09/25 2:48 μμ

Έργα από τη συλλογή του Λέοναρντ Λόντερ θα πωληθούν σε δημοπρασία τον Νοέμβριο

Σε απεργιακό κλοιό αναμένεται να βρεθεί αύριο, Τρίτη, η Γαλλία, όπου τα βασικά συνδικάτα της χώρας έχουν εξαγγείλει απεργίες και κινητοποιήσεις σε βασικούς τομείς, όπως οι μεταφορές, η εκπαίδευση, ο δημόσιος τομέας, η βιομηχανία κ.α. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε περίπου 250 γαλλικές πόλεις με βασικό αίτημα την μη εφαρμογή των μέτρων οικονομικής λιτότητας που περιέλαβε η παραιτηθείσα κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026 και τα οποία ο Σεμπαστιάν Λεκορνί - τον οποίο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όρισε πρωθυπουργό - δεν έχει δεσμευθεί ότι θα τα πάρει πίσω. Ο υπό παραίτηση υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Ρεταγιό προέβλεψε ότι η συμμετοχή στην απεργία θα είναι σημαντική και ότι για την αποφυγή επεισοδίων θα βρίσκονται επί ποδός πολέμου 80.000 αστυνομικοί. Στο μεταξύ, ο Σεμπαστιάν Λεκορνί συνέχισε και σήμερα τις επαφές του με τις ηγεσίες των γαλλικών πολιτικών κομμάτων, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που θα έχει, αν όχι την στήριξη, τουλάχιστον την ανοχή της πλειοψηφίας των μελών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και συνεπώς δεν θα κινδυνεύει να πέσει, όπως συνέβη με τις δύο προηγούμενες γαλλικές κυβερνήσεις. Ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Γραμματέας του οποίου Ολιβιέ Φορ άφησε να εννοηθεί, μετά τη συνάντηση, πως δεν έμεινε ικανοποιημένος από αυτά που άκουσε. Οι ψήφοι των σοσιαλιστών βουλευτών είναι καθοριστικής σημασίας για την διαμόρφωση των πλειοψηφιών στο πλαίσιο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

17/09/25 2:42 μμ

Γαλλία: Σε απεργιακό κλοιό αύριο η Γαλλία, ενώ ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός Λεκορνί συνεχίζει τις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης

Δολοφονία 40χρονης στο Μενίδι: Διακόπηκε για τις 16 Οκτωβρίου η δίκη του εν διαστάσει συζύγου του θύματος

17/09/25 2:35 μμ

Δολοφονία 40χρονης στο Μενίδι: Διακόπηκε για τις 16 Οκτωβρίου η δίκη του εν διαστάσει συζύγου του θύματος

Χιλιάδες νεκροί το φετινό καλοκαίρι στην Ευρώπη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με επιστήμονες

17/09/25 2:33 μμ

Χιλιάδες νεκροί το φετινό καλοκαίρι στην Ευρώπη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με επιστήμονες

Σκάφος που «άραξε» κατά μήκος της Παλιάς Παραλίας η κατασκευή του ξύλινου ντεκ

17/09/25 1:15 μμ

Σκάφος που «άραξε» κατά μήκος της Παλιάς Παραλίας η κατασκευή του ξύλινου ντεκ

Πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν διακοπών πυροσβεστών και των οικογενειών τους στις κατασκηνώσεις του υπ. Παιδείας στη Νέα Μάκρη - Συνάντηση Γ. Κεφαλογιάννη-Σ. Ζαχαράκη

17/09/25 1:06 μμ

Πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν διακοπών πυροσβεστών και των οικογενειών τους στις κατασκηνώσεις του υπ. Παιδείας στη Νέα Μάκρη – Συνάντηση Γ. Κεφαλογιάννη-Σ. Ζαχαράκη

Ο Δήμος Αθηναίων θα γιορτάσει την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

17/09/25 1:05 μμ

Ο Δήμος Αθηναίων θα γιορτάσει την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Η σεμαγλουτίδη προστατεύει από τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σύμφωνα με ελληνική μελέτη

17/09/25 12:55 μμ

Η σεμαγλουτίδη προστατεύει από τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σύμφωνα με ελληνική μελέτη

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον δήμο Πατρέων για τους πληγέντες της πυρκαγιάς του φετινού Αυγούστου

17/09/25 12:41 μμ

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον δήμο Πατρέων για τους πληγέντες της πυρκαγιάς του Αυγούστου

Χανιά: Διαμαρτυρία Λιμενικών για την κατάσταση στην Αγυιά – “Δεν πάει άλλο”

17/09/25 12:36 μμ

Χανιά: Διαμαρτυρία Λιμενικών για την κατάσταση στην Αγυιά – “Δεν πάει άλλο”

ΥΠΠΟ: Αναβάθμιση της Εισόδου της Κνωσού και αποκατάσταση του Προμαχώνα Mocenigo στα Χανιά - Συνάντηση της Λ. Μενδώνη με τον Στ. Αρναουτάκη

17/09/25 12:32 μμ

ΥΠΠΟ: Αναβάθμιση της Εισόδου της Κνωσού και αποκατάσταση του Προμαχώνα Mocenigo στα Χανιά