15.4 C
Serres

29η Agrotica: Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τους βιοδιεγέρτες ως μια νέα τεχνολογία για την ενίσχυση της ανάπτυξης των φυτών

Date:

Ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποκτά η χρήση των βιοδιεγερτών ως μια σύγχρονη γεωργική πρακτική για την ενίσχυση της ευρωστίας και της απόδοσης των καλλιεργούμενων φυτών, μιας και η πίεση για τον περιορισμό χημικώς συντιθέμενων σκευασμάτων λίπανσης συνεχώς εντείνεται, επισημαίνει η καθηγήτρια στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αικατερίνη Μανώλη.

«Αυτήν τη στιγμή το μερίδιο αγοράς των βιοδιεγερτών στις χώρες της ΕΕ αγγίζει το 1 δισ. δολ. και αυτό διαρκώς επεκτείνεται, με μέση ετήσια αύξηση 10-12%», σημειώνει η ίδια σε εισήγησή της, την οποία αναμένεται να παρουσιάσει αργότερα σήμερα (13.20 βάσει προγράμματος), στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διεξάγεται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το διήμερο συνέδριο, με θέμα «Οι Νέες Τεχνολογίες ως Μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης της Γεωργίας», το οποίο ρίχνει αυλαία σήμερα, συνδιοργανώνουν στο πλαίσιο της 29ης Agrotica, η ΔΕΘ-Helexpo και το τμήμα Γεωπονίας, σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Ως βιοδιεγέρτες ορίζονται μεμονωμένες ουσίες, μίγματα και υλικά, τα οποία, όταν εφαρμόζονται σε φυτά, σπόρους, έδαφος ή άλλα υποστρώματα καλλιέργειας, επιδρούν στις φυσιολογικές διεργασίες και στο μεταβολισμό των φυτών, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη και την ευρωστία τους, χωρίς να αποτελούν οι ίδιοι θρεπτικά στοιχεία για το φυτό.

Η ΕΕ, σύμφωνα με την ίδια, έχει ήδη αναγνωρίσει τους βιοδιεγέρτες ως ξεχωριστή κατηγορία προϊόντων λίπανσης σε σχετικό κανονισμό που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο 2022.Στον ευρωπαϊκό κανονισμό, διακρίνονται δύο υποκατηγορίες, που είναι οι βιοδιεγέρτες με μικροοργανισμούς και οι βιοδιεγέρτες χωρίς μικροοργανισμούς, ενώ θεσπίζονται ρυθμίσεις για εναρμόνιση κανόνων που αφορούν στην τοποθέτηση αυτών των προϊόντων στην αγορά των επιμέρους κρατών μελών.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό τα χαρακτηριστικά των φυτών στα οποία δρουν οι βιοδιεγέρτες και για τα οποία θα πρέπει να αξιολογηθούν, αφορούν την αποδοτικότητα χρήσης θρεπτικών συστατικών, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά καλλιέργειας, την αντοχή σε αβιοτικές συνθήκες καταπόνησης και τη διαθεσιμότητα των υπό περιορισμό θρεπτικών στο έδαφος και στη ριζόσφαιρα. «Στο Εργαστήριο Γεωργικής Χημείας, του τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ, πραγματοποιείται πειραματισμός ελέγχου δράσης βιοδιεγερτών τόσο σε μικροοργανισμούς όσο και σε άλλα υλικά», τονίζει στην εισήγησή της.





Αναφέρει, δε, ότι σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, οι βιοδιεγέρτες έχει βρεθεί ότι μπορούν να ενισχύσουν την περιεκτικότητα των φυτικών ιστών σε χλωροφύλλη και άλλα βιομόρια, τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης και την αποδοτικότητα χρήσης νερού, την οξειδοαναγωγική ομοιόσταση και τον μεταβολισμό των φυτών, δίνοντας τους δυνατότητα μεγαλύτερης ανάπτυξης, αλλά και καλύτερης απόκρισης σε συνθήκες υψηλής αλατότητας και ξηρασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια αναφέρει στην εισήγησή της, ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχιση του πειραματισμού που αφορά σε νέα υλικά και στους μηχανισμούς δράσης τους σε συνθήκες καταπόνησης. Επιπλέον, κατά την ίδια, χρειάζεται η διεξαγωγή έρευνας που αφορά στην επίδραση των προϊόντων αυτών στην απόδοση των καλλιεργειών, στην οικονομικότητα της εφαρμογής τους για τον παραγωγό, καθώς και στην επίδραση τους στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καλλιεργειών.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕλλάδαΘεσσαλονίκη29η Agrotica: Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τους βιοδιεγέρτες ως μια νέα τεχνολογία...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Θεσσαλονίκη: Ειδικό σχέδιο για «καθαρή πόλη» την περίοδο των Χριστουγέννων από τον δήμο

Σε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο των Χριστουγέννων...

Θεσσαλονίκη: Ένα ολόκληρο «δάσος» από έλατα στήνεται στην πλατεία Αριστοτέλους

Η Θεσσαλονίκη μπαίνει σιγά σιγά σε εορταστικούς ρυθμούς με...

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης 26 μηνών σε 35χρονο που κυνηγούσε με μαχαίρι τη σύζυγό του

Συνολική ποινή φυλάκισης 26 μηνών επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα