31 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης! (video)Κάποτε στην Ελλάδα η μέρα της αποταμίευσης ήταν μέρα πραγματικής γιορτής. Σήμερα όμως λόγω της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων η μέρα τούτη γιορτάζεται ακόμη ίσως σε σχολεία σαν ανάμνηση άλλων εποχών.

 

Πώς όμως ξεκίνησε να γιορτάζεται η μέρα αυτή;

Στις 31 Οκτωβρίου του 1924, ιδρύθηκε το Διεθνές Ινστιτούτο Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο. Σε συνέδριο που πρωτοστατούσε ο Ιταλός καθηγητής Filippo Ravizza κήρυξε αυτήν την ημέρα σαν “Διεθνής Ημέρα Εξοικονόμησης ή Αποταμίευσης ή Λιτότητας ” με σκοπό την προώθηση αποταμίευσης σε όλον τον κόσμο.

 

Έτσι στην προσπάθεια τους αυτή αποφάσισαν και ζήτησαν την βοήθεια των σχολείων , της Εκκλησίας ,καθώς και πολλών σωματείων πολιτιστικών, αθλητικών, επαγγελματικών, και ενώσεων γυναικών. Ο επίσημος εορτασμός ξεκίνησε από την επόμενη χρόνια, 1925, την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου σε ανάμνηση του συνεδρίου.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η «Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης » συνεχίστηκε και έφτασε στο απόγειο της δημοτικότητάς της κατά τα έτη μεταξύ 1955 και 1970. Έγινε μια πραγματική παράδοση σε ορισμένες χώρες. Και φυσικά απόκτησαν και τα σύμβολά τους.


Το δικό μας πασίγνωστο γουρουνάκι γεννήθηκε σαν ιδέα επειδή από πάντα ήταν σύμβολο αφθονίας και ευημερίας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, οι αγροτικές οικογένειες στην Αγγλία, στη Γαλλία ή στη Γερμανία είχαν τη συνήθεια να κρατούν κατά μέρος ένα γουρουνάκι, για να μπορούν να το πουλήσουν σε περίπτωση οικονομικής ανάγκης. Έτσι οι πρώτοι κουμπαράδες απέκτησαν το σχήμα του γουρουνιού για να συμβολίσουν το προνοητικό πνεύμα εγκράτειας και αποταμίευσης.
Στην Ελλάδα ο κουμπαράς πρωτοεμφανίζεται από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τον Αύγουστο του 1934 και πολύ γρήγορα γίνεται το αγαπημένο σύμβολο της παιδικής αποταμίευσης

Σήμερα το επίκεντρο των τραπεζών που οργανώνουν την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης είναι στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό. Το Ταμιευτήριο στις τράπεζες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της αποταμίευσης στις χώρες αυτές με ορισμένες εκστρατείες και πρωτοβουλίες, όπως η συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις, προκειμένου να διπλασιάσει τον αριθμό των αποταμιεύσεων λογαριασμών που τηρούνται από τους φτωχούς.

ΠΗΓΕΣ:
Wikipedia.org

 

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *