5 χρόνια από την γενοκτονία σε βάρος των Γιεζίντι από το ISIS
Date:
Η πραγματική κλίμακα της γενοκτονίας που διαπράχτηκε από το «Ισλαμικό Κράτος» εις βάρος των Γεζίντι κατά τη διάρκεια της βάναυσης σάρωσής του μέσω του Ιράκ δεν μπορεί να αποκαλυφθεί, καθώς χιλιάδες παραμένουν σε αιχμαλωσία, όπως έχουν προειδοποιήσει ερευνητές.
Στις 3 Αυγούστου μισθοφόροι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» καταλαμβάνουν την πόλη Σιντζάρ στο βόρειο Ιράκ, το οποίο ήταν το κέντρο των Γιαζίντι. Στις 3 Αυγούστου 2014 εκατοντάδες χιλιάδες Γεζίντι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους, τα χωριά τους και τα σπίτια τους. Πάνω από 30.000 Γεζίντι πέρασαν στην Τουρκία.
Στις 3 Αυγούστου 2014, ο ISIS δολοφόνησε όλους τους άνδρες του χωριού Kocho, στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ. Μετά τη σφαγή αυτή, ο ISIS προχώρησε στην υποδούλωση γυναικών και παιδιών. Όλες οι γυναίκες, απήχθησαν, αγοράστηκαν και πουλήθηκαν επανειλημμένα, και χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ.
Εκτιμάται πως το Ισλαμικό Κράτος έχει σκοτώσει και αιχμαλωτίσει 10.000 Γεζίντι από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι σήμερα. Οι πράξεις αυτές, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, συνιστούν οργανωμένη επιχείρηση γενοκτονίας σε βάρος της μειονότητας που εκτιμάται πως αριθμεί 700.000 άτομα που ζουν σε Ιράκ, Συρία, Τουρκία, Αρμενία, Γεωργία αλλά και σε κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν πουλήθηκαν μόνο στο βόρειο Ιράκ άλλα και στη Συρία, ή ακόμη και σε άλλες χώρες όπως τη Σαουδική Αραβία όπου και συνεχίζουν να τις κρατάνε και να τις εκμεταλλεύονται σαν σκλάβες του σεξ.
Η Βιαν Νταχίλ, μια ακόμη γυναίκα Γεζίντι η οποία είναι μέλος του Ιρακινού Κοινοβουλίου, έδωσε συνέντευξη στο αιγυπτιακό κανάλι Extra News και είπε: «Μια από τις γυναίκες που καταφέραμε να απελευθερώσουμε από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, είπε πως την κρατούσαν αιχμάλωτη σε ένα κελάρι για τρεις ημέρες, χωρίς φαγητό και νερό. Στη συνέχεια, της έφεραν ένα πιάτο με ρύζι και κρέας. Το έφαγε γιατί πεινούσε πολύ. Όταν τελείωσε το γεύμα της είπαν: «μαγειρέψαμε τον ενός έτους γιό σου και μόλις τον έφαγες» Όπως εξήγησε η Ντακχίλ, οι τζιχαντιστές είχαν πάρει από την γυναίκα το δέκα μηνών μωρό της.
Στις 11 και 12 Μαρτίου 2017 η Διεθνής Διάσκεψη των Γυναικών Γιεζίντι αποφάσισε στο Μπίλεφελντ της Γερμανίας ότι, για την απελευθέρωση των γυναίκων που παραμένουν ακόμη στα χέρια του ISIS, πρέπει να γίνει ένας ουσιαστικός αγώνας σε διεθνές επίπεδο και κήρυξε την 3η Αύγουστου ως Διεθνή Ημέρα Κινητοποίησης Ενάντια στη Γυναικοκτονία.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση του Σιντζάρ και των άλλων περιοχών των Γεζίντι, στο στόχαστρο βρέθηκαν κυρίως οι γυναίκες. Ωστόσο, σε αντίθεση με την γενοκτονία, η «γυναικοκτονία» δεν αναγνωρίζεται από εθνικούς και διεθνείς θεσμούς σαν μία ξεχωριστή κατηγορία αδικημάτων.
Ακριβώς επειδή η επιχείρηση αφανισμού των γυναικών δεν αναγνωρίζεται επίσημα, η Διεθνής Διάσκεψη καλεί τις γυναίκες του κόσμου να διακηρύξουν την 3η Αυγούστου ως Διεθνή Μέρα Ενάντια στη Γυναικοκτονία, και παράλληλα να διαλαλήσουν παντού την κατάσταση των γυναικών του Σιντζάρ, που έχουν απαχθεί, που ζουν ακόμη ως σκλάβες και που δολοφονήθηκαν.