533 δημοσιογράφοι φυλακισμένοι - Θλιβερό ρεκόρ για 2η χρονιά

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται στις φυλακές σε παγκόσμια κλίμακα έσπασε ρεκόρ το 2022: έχουν φθάσει τους 533, με άλλα λόγια ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 45 από το 2021, όταν είχε ήδη καταγραφεί ιστορικό υψηλό, αποκαλύπτει έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν (57) επίσης αυξήθηκε (+18,8%), κυρίως εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ είχε υποχωρήσει σε «ιστορικά χαμηλά» επίπεδα το 2021 (48) και το 2020 (50).

Advertisement

Οι μισοί και πλέον από τους δημοσιογράφους που ήταν φυλακισμένοι σε διεθνή κλίμακα την 1η Δεκεμβρίου βρίσκονται σε πέντε χώρες: στην Κίνα (110), στη Μιανμάρ (62), στο Ιράν (47), στο Βιετνάμ (39) και στη Λευκορωσία (31).

Το Ιράν είναι η μόνη χώρα που δεν συγκαταλεγόταν σε αυτή την πεντάδα πέρυσι, τονίζει η ΜΚΟ, που δημοσιοποιεί αυτόν τον ετήσιο απολογισμό από το 1995.

Όμως η Ισλαμική Δημοκρατία φυλάκισε αριθμό επαγγελματιών των ΜΜΕ «άνευ προηγουμένου» εδώ και 20 χρόνια αφότου ξέσπασαν οι μαζικές κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο.

Advertisement
MEGA

Τριάντα τέσσερις δημοσιογράφοι προστέθηκαν έτσι στους δεκατρείς που βρίσκονταν ήδη πίσω από τα σίδερα προτού εκδηλωθεί το κίνημα αμφισβήτησης του κληρικαλιστικού καθεστώτος.

Τα «δικτατορικά» και τα «αυταρχικά καθεστώτα» μοιάζουν αποφασισμένα και πολύ πιο αποενοχοποιημένα να ρίχνουν στη φυλακή δημοσιογράφους, στηλίτευσε ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας.

Στον ετήσιο απολογισμό της, η RSF υπογραμμίζει επίσης τον άνευ προηγουμένου αριθμό των γυναικών δημοσιογράφων που έχουν ριχτεί στις φυλακές: είναι 78 (έναντι 60 την περασμένη χρονιά).

«Οι γυναίκες δημοσιογράφοι αποτελούν πλέον σχεδόν το 15% των κρατουμένων, ενώ δεν αντιπροσώπευαν παρά λιγότερο από το 7% πριν από πέντε χρόνια», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέθανε ο Αμερικανός αστροναύτης Τζιμ Λόβελ, o κυβερνήτης του Apollo 13

09/08/25 8:34 μμ

Πέθανε ο Αμερικανός αστροναύτης Τζιμ Λόβελ, o κυβερνήτης του Apollo 13

Κρουαζιέρα με σούπερ γιοτ πραγματοποιεί στην Ελλάδα η βασίλισσα Καμίλα

09/08/25 8:31 μμ

Κρουαζιέρα με σούπερ γιοτ πραγματοποιεί στην Ελλάδα η βασίλισσα Καμίλα

Παραλία Οφρυνίου: Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα ηλικιωμένος

09/08/25 8:20 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα ηλικιωμένος

Σέρρες: Κρούσμα ευλογιάς προβάτων στο Βαλτοτόπι

09/08/25 8:12 μμ

Σέρρες: Κρούσμα ευλογιάς προβάτων στο Βαλτοτόπι

Δείτε το βίντεο: Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές των Σερρών!

09/08/25 8:09 μμ

Δείτε το βίντεο: Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές των Σερρών!

«Κολοκυθοαντάμωμα Βιταστιανών» στην Κρηνίδα Σερρών

09/08/25 8:07 μμ

«Κολοκυθοαντάμωμα Βιταστιανών» σήμερα στην Κρηνίδα Σερρών

Σέρρες – Διακοπή υδροδότησης τη Δευτέρα σε τμήμα της πόλης

09/08/25 7:59 μμ

ΔΕΥΑΣ – Διακοπή υδροδότησης τη Δευτέρα 11 Αυγούστου σε τμήμα της πόλης

ΝΟΔΕ Σερρών: Θλίψη για τον αδόκητο θάνατο της κόρης του Αντώνη Σαμαρά

09/08/25 7:54 μμ

ΝΟΔΕ Σερρών: Θλίψη για τον αδόκητο θάνατο της κόρης του Αντώνη Σαμαρά

Συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στις 15/8 στην Αλάσκα - Ζελένσκι: Δεν θα παραδώσουμε τη γη στους κατακτητές

09/08/25 7:46 μμ

Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στις 15/8 στην Αλάσκα – Ζελένσκι: Δεν θα παραδώσουμε τη γη στους κατακτητές

38χρονος Έλληνας υποχρέωνε ανήλικη στη Βουλγαρία να κακοποιεί σεξουαλικά την αδελφή της

09/08/25 7:40 μμ

38χρονος Έλληνας υποχρέωνε ανήλικη στη Βουλγαρία να κακοποιεί σεξουαλικά την αδελφή της

Σ. Ζαχαράκη: Εξοπλίζουμε με 10.000 απινιδωτές τα σχολεία μας για την ασφάλεια των παιδιών μας

09/08/25 7:35 μμ

Σ. Ζαχαράκη: Εξοπλίζουμε με 10.000 απινιδωτές τα σχολεία μας για την ασφάλεια των παιδιών μας

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα - Ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη

09/08/25 7:30 μμ

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – Ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη