6 λάθη στον τρόπο που καθαρίζεις βλάπτουν την υγεία σου

248
6 λάθη στον τρόπο που καθαρίζεις βλάπτουν την υγεία σου
Closeup of unrdcognizable home cleaning products with blue bucket and a mop in front in sharp focus. All products placed on white and poorly lit bathroom floor.

Έξι από τα πιο συνηθισμένα λάθη στο καθάρισμα του σπιτιού θα βρεις παρακάτω. Μήπως κάποιο από αυτά το κάνεις κι εσύ;

Απλώνεις παντού σκόνη

Ξεκινάς το ξεσκόνισμα της βιβλιοθήκης (ή της ξεχασμένης αποθήκης). Το πρώτο πράγμα που θα σου φέρει η δουλειά αυτή είναι… φτέρνισμα. Η σκόνη αποτελεί έναν κοινό ερεθιστικό περιβαλλοντικό παράγοντα, που μπορεί να οδηγήσει όσους έχουν προδιάθεση στην εκδήλωση άσθματος και αλλεργίας. Η οικιακή σκόνη, ωστόσο, μπορεί να είναι και τοξική. Μετα-ανάλυση της Σχολής Δημόσιας Υγείας από το Πανεπιστήμιο George Washington εντόπισε στη σκόνη αυτή υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών, που μπορεί να προκαλέσουν πληθώρα προβλημάτων, ανάμεσά τους ορμονικές διαταραχές.

Για να περιορίσεις το πρόβλημα, ξεσκόνιζε συχνά, γιατί η «γενική» μια φορά το μήνα ή την εβδομάδα δεν βοηθά. Φρόντισε, επίσης, να ξεσκονίζεις από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή να ξεκινάς από το ταβάνι και τα ψηλά ράφια και να καταλήγεις στο πάτωμα, ώστε να μην απλώνεις σκόνη στις καθαρισμένες επιφάνειες. Μια ηλεκτρική σκούπα εξοπλισμένη με φίλτρο HEPA θα παγιδεύσει πιο αποτελεσματικά σκόνη, αλλεργιογόνα και ρύπους.

Κατά το καθάρισμα του σπιτιού ξεχνάς τα αυτονόητα

Στην περίπτωση της λεγόμενης «γενικής», εστιάζεις κυρίως σε όσα δεν προλαβαίνεις να κάνεις μέσα στην εβδομάδα, σε δουλειές που δεν γίνονται συχνά γιατί απαιτούν αρκετό χρόνο. Έτσι, μετακινείς έπιπλα, αδειάζεις ντουλάπια, ξεσκονίζεις βιβλία. Όμως, μην παραμελείς τα σημεία που βρίσκονται σε… κοινή θέα και είναι πλούσια σε μικρόβια, μέρη που αγγίζουμε συχνά, όπως πόμολα, διακόπτες, χερούλια.

Χρησιμοποιείς το ίδιο σφουγγάρι παντού

Μπορεί να τα χρησιμοποιείς για καθάρισμα, αλλά τα εργαλεία καθαρισμού (όπως σφουγγάρια και πανάκια) μπορεί να γίνουν φορείς μικροβίων και να μεταδώσουν βακτήρια σε όλο το σπίτι. Φρόντισε, επομένως, να έχεις ένα σφουγγάρι καθαρισμού για την κουζίνα και ένα ξεχωριστό σφουγγάρι για το μπάνιο. Αν δυσκολεύεσαι να τα ξεχωρίσεις, ο πιο απλός και σίγουρος τρόπος είναι να χρησιμοποιείς σφουγγάρια με διαφορετικό χρώμα






Καθαρίζεις πρώτα τα πιο βρώμικα σημεία

Ένας άλλος τρόπος για να αποτρέψεις τη διασταυρούμενη μόλυνση είναι να βεβαιωθείς ότι τηρείς τη σωστή σειρά καθαρισμού. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα ασχολείσαι με τα πιο καθαρά μέρη του σπιτιού και στη συνέχεια περνάς στα πιο βρώμικα. Μπορείς να ξεκινήσεις, δηλαδή, από τον πάγκο της κουζίνας και τα ντουλάπια της και μετά να προχωρήσεις στο μπάνιο.

Επιλέγεις για το καθάρισμα του σπιτιού προϊόντα με άρωμα

Μπορεί το άρωμα λεβάντας που αναδύει το καθαριστικό σου να σου φτιάχνει τη διάθεση, αλλά η έκθεση σε αυτό συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ημικρανίες, κρίσεις άσθματος, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, ναυτία, δερματικά εξανθήματα. «Σε μελέτες πληθυσμού, βρήκα ότι πάνω από το ⅓ των Αμερικανών αναφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από καταναλωτικά προϊόντα που περιέχουν άρωμα, όπως αποσμητικά χώρου, απορρυπαντικά ρούχων, απολυμαντικά χεριών, αρωματικά κεριά, απορρυπαντικά πλυσίματος», τονίζει η Anne Steinemann, καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Η λύση, ευτυχώς, είναι απλή. Επιλέγεις προϊόντα χωρίς αρώματα.

Χρησιμοποιείς «σκληρά» καθαριστικά

Τα προϊόντα που επιλέγεις μπορεί να είναι πολύ σκληρά για τις ανάγκες σου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα και τα μάτια (ας μην αναφέρουμε τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση κατάποσης). Καλό είναι, επομένως, να επιλέγεις πιο ήπια προϊόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικά για το καθάρισμα του σπιτιού σου.

πηγή ow.gr