Date:
Με τις προτάσεις για αλκαλική διατροφή να έχουν κερδίσει σε δημοφιλία και τα προβλήματα ολοένα και περισσοτέρων ανθρώπων με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμησης οξέος, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να αποφεύγουν τις όξινες τροφές.
Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των τροφών που σχηματίζουν οξύ και των τροφών με όξινο pH. Οι τροφές που σχηματίζουν οξύ είναι αυτές που προάγουν την οξύτητα στο σώμα. Αντίθετα, δεν προωθούν όλες οι τρόφιμα με χαμηλό (ή όξινο) pH ένα όξινο περιβάλλον στο σώμα.
Εάν αυτό σας ακούγεται μπερδεμένο, μην ανησυχείτε. Αυτό το άρθρο περιγράφει τις διαφορές μεταξύ των τροφών που σχηματίζουν οξύ και εκείνων με όξινο pH, καθώς και τους λόγους για τους οποίους μερικοί άνθρωποι τις αποφεύγουν.
Δείτε 6 όξινες τροφές και τι ισχύει για την κάθε μία:
1–4: Τροφές που σχηματίζουν οξύ
Έχετε πιθανώς ακούσει για αλκαλικές δίαιτες, οι οποίες λέγεται ότι προωθούν ένα μη όξινο περιβάλλον στο σώμα σας. Το σώμα σας έχει ένα αυστηρά ελεγχόμενο επίπεδο pH αίματος (περίπου 7,4) το οποίο είναι ελαφρώς αλκαλικό ή βασικό. Αυτό το pH διατηρείται μέσω μηχανισμών όπως η αναπνοή και η ούρηση.
Ωστόσο, το pH των διαφόρων μερών του σώματος ποικίλλει σημαντικά. Για παράδειγμα, το στομάχι σας έχει πολύ όξινο pH (1,35-3,5) για να διασπάει τις τροφές που τρώτε. Αν και το pH του αίματος είναι αυστηρά ρυθμισμένο, το pH των ούρων σας αλλάζει ανάλογα με την ανάγκη εξισορρόπησης του pH του σώματός σας και μεταβάλλεται από αυτό που τρώτε.
Η κάθε τροφή έχει διαφορετικό φορτίο νεφρικού οξέος (potential renal acid load – PRAL), που μετριέται με την έκκριση οξέος στα ούρα ή το φορτίο οξέος που πρέπει να εκκρίνουν τα νεφρά για να διατηρήσουν το pH του σώματος.
Διαιτητικό φορτίο οξέος
Γενικά, τα τρόφιμα με υψηλό φορτίο οξέος περιλαμβάνουν κρέας, τυρί, αναψυκτικά και επεξεργασμένες σπόρους. Αντίθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν χαμηλό φορτίο οξέος και τείνουν να είναι αλκαλικά, ή βασικά.
Οι ακόλουθες τροφές είναι οι δημοφιλείς με υψηλά επίπεδα διαιτητικών οξέων.
1. Αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά έχουν πολύ φωσφορικό οξύ, το οποίο ανεβάζει σημαντικά το όξινο φορτίο. Επιπλέον, συνδέονται με προβλήματα νεφρών, μειωμένη οστική πυκνότητα και προδιαβήτη, τα οποία μπορεί να οφείλονται εν μέρει στο αυξημένο διαιτητικό φορτίο οξέος.
2. Κόκκινο κρέας και άλλες ζωικές πρωτεΐνες
Το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας είναι από τα πιο διαδεδομένα τρόφιμα που παράγουν οξέα στη δυτική διατροφή. Το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φώσφορο και έτσι αυξάνει το φορτίο του διαιτητικού οξέος.
Άλλες ζωικές πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο και τα αυγά συμβάλλουν περαιτέρω στο υψηλό φορτίο διαιτητικών οξέων.
3. Επεξεργασμένοι σπόροι
Οι δυτικές δίαιτες έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε προϊόντα εξευγενισμένων σιτηρών όπως ψητά, γρήγορο φαγητό και λευκό ψωμί, τα οποία έχουν υψηλό φορτίο οξέος διατροφής.
Η αντικατάσταση των εξευγενισμένων σπόρων με φρούτα, λαχανικά και άλλα αλκαλικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του διαιτητικού οξέος.
4. Τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα
Το τυρί, το γάλα και το παγωτό έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και συμβάλλουν σε ένα υψηλό φορτίο διαιτητικών οξέων.
Παρόλο που τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη είναι θρεπτικά, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα προϊόντα και χαμηλή σε φυτικές τροφές μπορεί να συμβάλει σε ένα υψηλό φορτίο διαιτητικών οξέων.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια συμπυκνωμένη πηγή χημικών ενώσεων που σχηματίζουν οξέα, όπως τα αμινοξέα που περιέχουν θείο, χλώριο και φώσφορο.
5–6. Τροφές με όξινο pH
Ορισμένα τρόφιμα έχουν όξινο PH αλλά δεν σχηματίζουν οξύ στο σώμα σας. Για παράδειγμα, τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες έχουν όξινο pH αλλά χαμηλά επίπεδα PRAL. Ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με όξινο pH, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Έτσι, τα άτομα με αυτήν την κατάσταση τείνουν να τα αποφεύγουν.
Τα ακόλουθα τρόφιμα έχουν όξινο pH:
5. Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια), έχουν όξινο pH και είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Τα εσπεριδοειδή θεωρούνται ρεφλεξογόνα (reflexogenic), που σημαίνει ότι προκαλούν ή επιδεινώνουν την παλινδρόμηση. Ως εκ τούτου, συνιστάται σε άτομα με συχνές καούρες να αποφεύγουν ή να μειώνουν την κατανάλωση εσπεριδοειδών.
6. Προϊόντα με βάση την ντομάτα
Τα προϊόντα με βάση την ντομάτα, όπως οι σάλτσες, είναι μερικά από τους πιο συνήθεις “ενόχους” στα συμπτώματα παλινδρόμησης. Λάβετε υπόψη ότι τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να χωνεύουν τις ωμές ντομάτες καλύτερα από τα κονσερβοποιημένα προϊόντα ντομάτας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα μαγειρεμένα προϊόντα ντομάτας όπως κέτσαπ, πάστα ντομάτας και σάλτσα ντομάτας είναι πιο όξινα από ό,τι οι φρέσκες ντομάτες.
Πρέπει να αποφεύγετε αυτά τα όξινα τρόφιμα;
Θυμηθείτε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των τροφίμων με όξινο pH και εκείνων που συμβάλλουν σε υψηλό φορτίο διαιτητικών οξέων. Παρόλο που τρόφιμα όπως λεμόνια και προϊόντα ντομάτας έχουν όξινο pH, θεωρούνται αλκαλικά επειδή έχουν χαμηλά επίπεδα PRAL.
Η μείωση των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε PRAL, όπως τα αναψυκτικά και οι ζωικές πρωτεΐνες και η αντικατάστασή τους με τροφές με χαμηλές τιμές PRAL, όπως λαχανικά και φρούτα, είναι ευεργετική για την μείωση των ασθενειών και τη γενική υγεία.
Επιπλέον, ορισμένες έρευνες συσχετίζουν τη διατροφή με υψηλή PRAL με ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως καρδιακή και νεφρική νόσο.
Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα ευρήματα βασίζονται σε διατροφικά πρότυπα που είναι πολύ χαμηλά σε φυτικά τρόφιμα και πολύ υψηλά σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένες τροφές και αναψυκτικά.
Αν και είναι χρήσιμο να μειώσετε την πρόσληψη τροφών που παράγουν οξύ, τροφές όπως τυρί, γιαούρτι και κόκκινο κρέας σίγουρα μπορούν να έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η ποσότητα αυτών των τροφών στο πλαίσιο της διατροφής σας.
Εάν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το να μειώσετε αισθητά τις τροφές με όξινο pH μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα παλινδρόμησης. Μιλήστε με τον γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με αυτό.
Πηγή: https://www.healthline.com