Έχετε αναρωτηθεί γιατί οι σχεδιαστές από όλο τον κόσμο δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη σκανδιναβική διακόσμηση; Ο λόγος είναι ότι οι Σκανδιναβοί διακοσμούν τους χώρους τους απλά, χρηστικά και όμορφα. Τα ... Περισσότερα

6 tips για να εντάξετε το σκανδιναβικό στιλ στο σπίτι

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Έχετε αναρωτηθεί γιατί οι σχεδιαστές από όλο τον κόσμο δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη σκανδιναβική διακόσμηση; Ο λόγος είναι ότι οι Σκανδιναβοί διακοσμούν τους χώρους τους απλά, χρηστικά και όμορφα.

Τα σκανδιναβικά σπίτια χαρακτηρίζονται από καθαρές γραμμές, είναι απίστευτα λειτουργικά και ταυτόχρονα πολύ εκλεπτυσμένα. Η εξαιρετική χρήση του φωτισμού, τα διακριτικά χρώματα και η μίνιμαλ επίπλωση δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για μια καθημερινότητα με ηρεμία και στιλ.

Αν θέλετε, λοιπόν, να διακοσμήσετε τον χώρο σας σε σκανδιναβικό ύφος, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Πατώματα Τα χαλιά που καλύπτουν το πάτωμα ποτέ δεν ήταν της μόδας στη Σκανδιναβία. Αντίθετα, όλοι οι χώροι έχουν ένα ελαφρύ ξύλινο πάτωμα, εκτός από το μπάνιο. Απομακρύνετε λοιπόν τις μοκέτες και επενδύστε με ξύλο τα πατώματά σας. Αν ωστόσο, κάτι τέτοιο σας φαίνεται ακριβό, δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε – υπάρχουν λύσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε laminate ή ακόμα και να βάψετε το πάτωμά σας. Σημαντικό είναι να επιλέξετε ένα ανοιχτό χρώμα που θα δίνει όγκο και φωτεινότητα στον χώρο σας. Επίσης, αν κρυώνετε και θεωρείται πως μια μοκέτα σας είναι απαραίτητη, επιλέξτε ένα χρώμα που είναι κοντά στο χρώμα του πατώματος για να μην υπάρχει μεγάλη αντίθεση.

6 tips για να εντάξετε το σκανδιναβικό στιλ στο σπίτι

Χρώματα Τα έντονα χρώματα δεν είναι στις προτιμήσεις των βόρειων λαών. Οι άσπροι τοίχοι, οι ανοιχτοί γκρι και τα γαλάζια υφάσματα είναι αυτά που δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για τους χώρους. Οι ανοιχτές αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου είναι ιδανικές. Επιλέξτε λοιπόν τα τελευταία, και αν θέλετε να προσθέσετε λίγο χρώμα παραπάνω, όπως για παράδειγμα στα καλύμματα του καναπέ, κάντε το με μέτρο και φροντίστε να συνδυάζονται αρμονικά με τα υπόλοιπα χρώματα του χώρου.

6 tips για να εντάξετε το σκανδιναβικό στιλ στο σπίτι

Υλικά Το ξύλο είναι από τα αγαπημένα υλικά των Σκανδιναβών, καθώς τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα οι χώροι τους να είναι σε αρμονία με το περιβάλλον και να διατηρούν μακροπρόθεσμα την ποιότητά τους. Άλλα υλικά περιλαμβάνουν το μαλλί, το βαμβάκι, τα κεραμικά και το γυαλί. Επιλέξτε σε γενικές γραμμές υλικά που είναι φυσικά. Μπορείτε, ακόμη, να επενδύσετε μερικούς τοίχους ή ταβάνια με υφάσματα για να δημιουργήσετε ένα πιο ζεστό περιβάλλον. Μια άλλη καλή ιδέα είναι και η επένδυση κάποιων τοίχων με ταπετσαρία.

Advertisement
ΔΕΗ
6 tips για να εντάξετε το σκανδιναβικό στιλ στο σπίτι

Έπιπλα Υπάρχουν πολλά έπιπλα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δώσετε σκανδιναβικό στιλ στον χώρο σας. Οι βόρειοι λαοί δεν έχουν εμμονή με την λάμψη, όπως οι Γάλλοι για παράδειγμα, αλλά τους ενδιαφέρει η φυσική και απροσποίητη αισθητική. Επιλέξτε λοιπόν καλαίσθητα έπιπλα που ταιριάζουν με το προσωπικό σας γούστο. Προτιμήστε τα ανοιχτά χρώματα και μην διστάσετε να μπερδέψετε έπιπλα από διαφορετικές περιόδους, αρκεί να ανήκουν στην ίδια χρωματική παλέτα. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει.

6 tips για να εντάξετε το σκανδιναβικό στιλ στο σπίτι

Βάλτε ένα τζάκι σε μια γωνιά Ασφαλώς και οι σκανδιναβικοί χειμώνες είναι πολύ πιο δύσκολοι από τους χειμώνες στην χώρα μας. Αν όμως έχετε τη δυνατότητα, ένα τζάκι μπορεί να στολίσει το καθιστικό σας και να σας ζεσταίνει τις κρύες μέρες και νύχτες. Έχετε αρκετές επιλογές: συμβατικά, ανοιχτά, κρεμαστά ή ελεύθερα. Αν ζείτε σε διαμέρισμα αναζητήστε τζάκι με μικρή δίοδο για τον καπνό ή και ένα τζάκι με ζελέ. Ένα ενεργειακό τζάκι θα βοηθούσε πολύ και στο θέμα της γενικότερης θέρμανσης. Το σχέδιο και ο τύπος εξαρτώνται από την οικονομική σας δυνατότητα και την προσωπική σας αισθητική. Επιλέξτε μια απλή και όχι βαριά από αισθητικής άποψης κατασκευή και βάλτε το στη γωνιά του δωματίου.

6 tips για να εντάξετε το σκανδιναβικό στιλ στο σπίτι

Συνδέστε έναν εξωτερικό χώρο Στους Σκανδιναβούς αρέσει η σύνδεση των εσωτερικών με τους εξωτερικούς χώρους. Αν έχετε κάποιο μπαλκόνι μπορείτε να το διαμορφώσετε κατάλληλα και να το χρησιμοποιήσετε για BBQ με φίλους ή όπως αλλιώς σας αρέσει. Φυσικά, ακόμα και αν είναι σε απόλυτα σκανδιναβικό στιλ, το μπαλκόνι σας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για να απολαμβάνετε τον όμορφο καιρό και τον ήλιο της Ελλάδας!

6 tips για να εντάξετε το σκανδιναβικό στιλ στο σπίτι

πηγή spirossoulis.com


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

16/09/25 12:17 πμ

Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

16/09/25 12:12 πμ

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

16/09/25 12:04 πμ

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

15/09/25 11:56 μμ

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

15/09/25 10:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

Στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους περιφερειάρχες της χώρας, στην μεταξύ τους σύσκεψη. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, ορίστηκαν ομόφωνα οι άξονες κινητοποίησης για τον περιορισμό της ζωονόσου, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τις επόμενες δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία σταθμών απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κτηνιάτρους σε περιοχές που είχαν κρούσματα. Μάλιστα, κάθε διαδικασία θα συνοδεύεται από την έκδοση πιστοποιητικού απολύμανσης, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μέτρα, όπως η καραντίνα σε ζώα εισαγωγής και ενίσχυση με απολυμαντικά μέσα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα θετικό δρόμο και με τη συνεργασία όλων των περιφερειαρχών, ώστε να κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και να αντιμετωπίσουμε μια ζωονόσο που έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είπε ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο που είχε εφαρμοστεί για την πανώλη πέρυσι και το οποίο πέτυχε» προσθέτοντας ότι «γίνεται πόλεμος και στον πόλεμο είμαστε όλοι μαζί». Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευλογιά». «Εμείς είμαστε από μια περιοχή που δεν έχει ευλογιά σήμερα, αλλά πρέπει να φυλάξουμε και την περιοχή μας και όσους κτηνοτρόφους θα μετακινηθούν από τα ορεινά προς τα πεδινά. Η συζήτηση που έγινε ήτανε πάρα πολύ καλή και το ότι συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ θετικό» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, οι γενικοί γραμματείς Σπύρος Πρωτοψάλτης και Αντώνης Φιλιππής, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, Κρήτης Σταύρος Αρνατουτάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφάλας, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, η γενική διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ Αικατερίνη Μαρίνου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και οι αντιπεριφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη και Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.

15/09/25 10:20 μμ

Σχέδιο 10 ημερών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συμφώνησαν ΥΠΑΑΤ – περιφερειάρχες

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία - Δείτε το πρόγραμμα

15/09/25 10:10 μμ

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία – Δείτε το πρόγραμμα

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

15/09/25 9:47 μμ

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές - Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

15/09/25 9:05 μμ

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές – Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

15/09/25 8:55 μμ

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

15/09/25 8:49 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

15/09/25 8:44 μμ

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής