Date:
Μένεα κατά της αλιευτικής βιομηχανίας πνέουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες διαπιστώνουν ότι ο κλάδος ευθύνεται για το 10% των πλαστικών που ρυπαίνουν κάθε χρόνο τις θάλασσες του πλανήτη.
Στο πλαίσιο αυτό η Greenpeace έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των αλιέων προκειμένου να φροντίζουν να περισυλλέγουν τα κατεστραμμένα δίχτυα τους και να μην τα παρατούν στη θάλασσα. Η οργάνωση παραπέμπει σε στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα οποία κάθε χρόνο στα βάθη των θαλασσών εγκαταλείπονται 640.000 τόνοι διχτυών, παραγαδιών και αλιευτικών παγίδων κάθε είδους.
Πέρα από τη ρύπανση των θαλασσών, τα σκουπίδια αυτά συνιστούν φονικές παγίδες για πολλά θαλάσσια είδη. Όπως σημειώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση World Animal Protection, τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα σκοτώνουν κάθε χρόνο 100.000 φάλαινες, δελφίνια, φώκιες, θαλάσσιους λέοντες και χελώνες.
Πάμε για το 2.600
H θυγατρική του ΟΗΕ Οργάνωση για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) επιβεβαιώνει ότι το 10% των πλαστικών ειδών που ρυπαίνουν τις θάλασσες προέρχονται από τις αλιευτικές δραστηριότητες των ανθρώπων.
Και η απουσία διεθνούς συνεννόησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυξάνει συν τω χρόνω την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Διότι το 64% των ωκεανών δεν αποτελούν μέρος των χωρικών υδάτων ούτε εμπίπτουν στην εποπτική αρμοδιότητα κάποιας χώρας.
«Πρόκειται για ύδατα στα οποία οι ολετήρες των θαλασσών δρουν ανεξέλεγκτοι», σημειώνει η Greenpeace.
Και θυμίζει ότι τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι ψαράδες θα χρειαστεί να περάσουν περί τα 600 χρόνια για να αποσυντεθούν.
Πηγή: in.gr