7 κανόνες καθαριότητας για αστραφτερό και τακτοποιημένο σπίτι

593

Έχετε ακούσει πολλά κατά καιρούς και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν τόσες πολλές συμβουλές για να καθαρίσετε το σπίτι, που δεν ξέρετε κι εσείς ποια να πρωτοακολουθήσετε. Οι κανόνες υγιεινής που εφάρμοζες ως τώρα πιθανότατα είναι λανθασμένοι. Αυτό- τουλάχιστον- δείχνει πρόσφατο άρθρο του Guardian που θα σε βάλει σε σκέψεις και- γιατί όχι- σε αλλαγές.

Δείτε παρακάτω 7 απλούς και πολύ βασικούς κανόνες καθαριότητας που θα σας βοηθήσουν να έχετε πάντα ένα αστραφτερό σπίτι χωρίς να κοπιάζετε ατέλειωτες ώρες

Καθαρίστε από πάνω προς τα κάτω

Όταν κάνετε γενική καθαριότητα ξεκινήστε πάντα από πάνω. Τι σημαίνει αυτό; Καθαρίστε πρώτα τα φωτιστικά οροφής, ξαραχνιάστε το ταβάνι, ξεσκονίστε τα ψηλότερα ράφια, τις κορνίζες στους τοίχους. Προχωρώντας προς τα κάτω περάστε στα χαμηλότερα ράφια του σύνθετου ή της βιβλιοθήκης, συνεχίστε με τα έπιπλα και τελευταία σκουπίστε το πάτωμα. Έτσι είστε σίγουρες ότι όλη η σκόνη και η βρωμιά που θα αφαιρεθεί από πάνω δεν θα πέσει κάτω και θα λερώσει κάτι που καθαρίσατε ήδη.

Είναι καλύτερο και ευκολότερο να καθαρίζετε νωρίτερα παρά αργότερα

Μην πάτε για ύπνο το βράδυ αν δεν έχετε πλύνει όλα τα πιάτα και δεν έχετε καθαρίσει τον νεροχύτη σας. Βάλτε τα πιάτα σας στη θέση τους, σκουπίστε τους πάγκους και το πάτωμα και είστε έτοιμοι να υποδεχτείτε την επόμενη μέρα με την πιο καθαρή κουζίνα.

Πόσο συχνά θα πρέπει να αλλάζεις τα σεντόνια σου;

Ένας από τους ειδικούς λέει ότι πλένει τα κλινοσκεπάσματά του μία φορά την εβδομάδα. Κάποιος άλλος συμφωνεί και επισημαίνει: «Όσο λιγότερο αλλάζεις σεντόνια, τόσο περισσότερα νεκρά κύτταρα θα βρίσκονται στο κρεβάτι σου». Ειδικότερα, τα κλινοσκεπάσματα των κατοικίδιων ζώων υποδεικνύεται πως θα πρέπει να πλένονται τόσο συχνά όσο και τα ανθρώπινα – φυσικά όχι ταυτόχρονα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα λέγαμε ότι τόσο οι ειδικοί στην καθαριότητα όσο και οι περιβαλλοντολόγοι συνιστούν ότι το πλύσιμο των σεντονιών θα πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα.

Πρέπει να κυκλοφορείς στο σπίτι με τα παπούτσια;.

Ειδικός εξηγεί πως στο σπίτι δεν θα πρέπει κανείς να κυκλοφορεί με παπούτσια, ωστόσο, διευκρινίζει πως οι επισκέπτες δεν υποχρεούνται να τα βγάλουν εφόσον δεν το επιθυμούν. Κάποιος άλλος, πάλι, διαφωνεί. Εξετάζοντας συνολικά τις απόψεις, φάνηκε πως οι ειδικοί στην καθαριότητα δεν υποστηρίζουν τα παπούτσια εντός του σπιτιού σε αντίθεση με τους περιβαλλοντολόγους που είναι πιο ελαστικοί λέγοντας πως αυτό είναι θέμα προσωπικής επιλογής.






Πόσο συχνά πρέπει να ξεσκονίζεις;

Έχε στο μυαλό σου πως στα αντικείμενα του σπιτιού σου υπάρχουν πολλά χημικά, όπως σε χαλιά ή έπιπλα. Αυτές οι χημικές ουσίες δημιουργούν σκόνη. Αν θες να την απομακρύνεις, οι ειδικοί σου προτείνουν να το κάνεις μια φορά την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, τόσο οι ειδικοί στην καθαριότητα όσο και οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι πράγματι πρέπει να ξεσκονίζεις μία φορά εβδομαδιαίως και όχι παραπάνω.

Πόσο συχνά θα πρέπει να καθαρίζεις κάτω από το κρεβάτι;

Oι απόψεις των ειδικών εδώ διίστανται με κάποιους να υποστηρίζουν πως θα πρέπει να καθαρίζεις την επιφάνεια κάτω από το κρεβάτι σου μια φορά το μήνα ή και μια φορά τους τρεις μήνες.

Πόσο συχνά θα πρέπει να καθαρίζεις το μπάνιο σου;

Ένας καλός καθαρισμός του μπάνιου σου είναι σίγουρα απαραίτητος. Όμως, και σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει ομοφωνία. Άλλοι ειδικοί μιλούν για καθαριότητα μία φορά την εβδομάδα, άλλοι λένε ότι μια τουαλέτα πρέπει να καθαρίζεται δύο ή τρεις φορές εβδομαδιαίως, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση των μικροβίων. Όσο συχνά και αν το κάνεις, θυμήσου κάθε φορά να πλένεις τον νιπτήρα, οπωσδήποτε το κάθισμα της τουαλέτας, τη μπανιέρα και να ανοίγεις το παράθυρο. Και μην ξεχνάς να καθαρίζεις καθημερινά την λεκάνη σου και να κάνεις και ένα πρόσθετο εβδομαδιαίο καθαρισμό μπάνιου.

πηγή healthstories.gr