Αν νιώθεις πως το εσωτερικό του σπιτιού σου δείχνει παλιομοδίτικο και ξεπερασμένο, δες τι μπορεί να έχεις κάνει λάθος στη διακόσμηση και πώς θα το διορθώσεις χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία.
Οι τάσεις της εσωτερικής διακόσμησης αλλάζουν από τη μία σεζόν στην άλλη και είναι σχεδόν απίθανο να μπορείς πάντα να τις ακολουθήσεις – εκτός κι αν αυτό είναι το επάγγελμά σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να ανανεώσεις το σπίτι σου χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία, αλλάζοντας ορισμένες λεπτομέρειες που το κάνουν να δείχνει… γερασμένο.
Αρκεί μια «βόλτα» από τα προφίλ των δημοφιλέστερων interior designer για να διακρίνεις πού έχει μείνει πίσω η διακόσμηση του δικού σου σπιτιού και τι μπορείς να κάνεις για να δείχνει σύγχρονο και κομψό.
8 λάθη που κάνεις στη διακόσμηση του σπιτιού και δείχνει παλιό
- Το σύνολο των επίπλων σου είναι της ίδιας (παλαιότερης) εποχής
Αναγκάστηκες –ή επέλεξες– να κρατήσεις στο νέο σου σπίτι την τραπεζαρία της μαμάς σου. Επειδή ακόμα ήταν σε καλή κατάσταση, κράτησες και τον καναπέ και το τραπεζάκι του σαλονιού που είναι ξύλο μασίφ και «τέτοια δεν βρίσκεις σήμερα». Κάπως έτσι, ολόκληρο το σαλόνι των παιδικών σου χρόνων μεταφέρθηκε στο σπίτι σου και εσύ νιώθεις πως εγκλωβίστηκες στο μάτριξ. Τι μπορείς να κάνεις;Σύμφωνα με την interior designer Julie Brayton, «δεν είναι καθόλου κακό να κρατήσεις μερικά καλά κομμάτια του παρελθόντος, τα οποία όμως θα πρέπει να ξεχωρίζουν από το σύνολο». Αν δεν έχεις αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να αντικαταστήσεις πολλά από αυτά τα έπιπλα, σκέψου τι άλλο μπορείς να κάνεις: Μήπως να αλλάξεις ταπετσαρία στον καναπέ σου επιλέγοντας μία ρετρό κοτλέ που θα «δέσει» τα παλιά με τα νέα σου έπιπλα; Μήπως να ξύσεις και να βάψεις το μασίφ τραπέζι του σαλονιού σε χρώμα ίδιο με το πάτωμα; Μήπως να αποσύρεις δύο από τις καρέκλες της τραπεζαρίας και να βάλεις στη θέση τους ένα παγκάκι με ωραία μαξιλάρια;
- Κολλάς τους καναπέδες και τα έπιπλα στους τοίχους
Αυτή είναι μία τάση που επικρατούσε για πολλά χρόνια, καθώς έδινε την εντύπωση ότι έτσι μεγαλώνει ο χώρος. Ωστόσο, η διακόσμηση αυτή μπορεί να κάνει τον χώρο σου να δείχνει άχαρος και τα έπιπλα υπερβολικά απλωμένο. Άλλωστε, το στιλ αυτό δεν εξυπηρετεί τις συζητήσεις, δεν συμβάλλει στη «ζεστασιά».
Δοκίμασε, λοιπόν, να φέρεις πιο κοντά μεταξύ τους τους καναπέδες και τις πολυθρόνες και τοποθέτησε έναν ωραίο μπουφέ ή μια κονσόλα στους τοίχους πίσω, αν σου φαίνονται υπερβολικά άδειοι.
- Γεμίζεις το σπίτι σου με ό,τι βρεις
Βλέπεις ένα βάζο που σου αρέσει, το παίρνεις, δύο κορνίζες που ίσως ταιριάζουν, τις βάζεις δίπλα, βρήκες σε προσφορά κάτι ριχτάρια για καναπέ, τα ρίχνεις από πάνω και αυτά. Με λίγα λόγια, παραγεμίζεις το σπίτι σου με διακοσμητικά αντικείμενα που σου αρέσουν μεν, αλλά είτε δεν ταιριάζουν, είτε δεν χρειάζονται. Το αποτέλεσμα είναι ένας χώρος χωρίς καμία προσωπικότητα και κανένα στιλ, σχεδόν σαν το φοιτητικό σου σπίτι.
Η interior designer Ami McKay συμβουλεύει να αφιερώνουμε παραπάνω χρόνο και ενδιαφέρον όταν επενδύουμε στη διακόσμηση του σπιτιού μας. Μπορεί να χρειάζεσαι ριχτάρια. Δεν χρειάζεται να πάρεις τα πιο οικονομικά που θα βρεις αν δεν ταιριάζουν. Κάνε λίγο υπομονή μέχρι να μπουν σε προσφορά αυτά που πραγματικά σου αρέσουν, ή ψάξε λίγο περισσότερο. Διάλεγε κομμάτια που πραγματικά έχεις αγαπήσει και θα ήθελες να βρίσκονται στο σπίτι σου για χρόνια.
- Το παρακάνεις με τον μινιμαλισμό
Ο μινιμαλισμός έχει το πλεονέκτημα ότι κάνει έναν χώρο να δείχνει καθαρός και ίσως κομψός, ωστόσο την ίδια ώρα μπορεί να είναι και εξαιρετικά ψυχρός, αφιλόξενος. Αν αυτό είναι το στιλ που αγαπάς, δεν χρειάζεται να το εγκαταλείψεις. Απλά σκέψου πώς θα μπορούσες να το «ζωντανέψεις», π.χ. με μια ανάγλυφη ταπετσαρία στο χρώμα του τοίχου ή με ένα μεγάλο διάφανο βάζο με πολύχρωμα λουλούδια.
- Το παρακάνεις και με τον μαξιμαλισμό
Αν έχω να θυμάμαι κάτι από τα σπίτια της γενιάς των μαμάδων μας, είναι οι άπειροι πίνακες στους τοίχους. Μικροί και μεγάλοι, με κάτι χοντρές, σκαλιστές κορνίζες σε σκουρόχρωμο ξύλο, νόμιζες θα πέσουν πάνω σου και θα σε πλακώσουν. Αν σου αρέσει ο μαξιμαλισμός, προσπάθησε τουλάχιστον να αντιπροσωπεύει το στιλ ή την ιστορία σου. Γέμισε π.χ. έναν μόνο τοίχο με πολλές ασπρόμαυρες φωτογραφίες ή μία μόνο επιφάνεια με τα αναμνηστικά των διακοπών σου, αντί να τα απλώνεις διάσπαρτα παντού.
- Έχεις ένα κεντρικό κίτρινο φως στο καθιστικό
Ο φωτισμός του χώρου είναι μεγάλο κεφάλαιο στην εσωτερική διακόσμηση και σίγουρα ένα μόνο φωτιστικό που κρέμεται από την οροφή είναι εντελώς ξεπερασμένο (και μη λειτουργικό). Οι διακοσμητές θεωρούν ότι ο φωτισμός είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σε απασχολεί, καθώς μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο πώς δείχνει ο χώρος σου. Προτείνουν να δώσεις έμφαση στο layering αναφορικά με τον φωτισμό, αξιοποιώντας καταρχάς το φυσικό φως του χώρου.
Ένας στρατηγικά τοποθετημένος καθρέφτης, για παράδειγμα, που αντανακλά το φως μπορεί να ζωντανέψει μια σκοτεινή γωνιά κάνοντας το σπίτι να δείχνει μεγαλύτερο. Τα μεγάλα φώτα μπορούν να τοποθετηθούν ως spot σε συγκεκριμένα σημεία, ενώ πάνω από την τραπεζαρία χρειάζεται ένα πιο «βαρύ» φωτιστικό σε εντυπωσιακό σχέδιο.
Γύρω από το καθιστικό χρειάζεσαι απαλό, ζεστό φωτισμό, ίσως ένα φωτιστικό δαπέδου αν έχεις κάποια γωνιά που διαβάζεις ή δύο απλίκες πίσω από τον μεγάλο καναπέ. Σε κάθε περίπτωση, η απόχρωση του φωτισμού πρέπει να είναι ίδια στον ίδιο χώρο, δηλαδή δεν γίνεται να έχεις ζεστό φως στα λαμπατέρ και ψυχρό φως π.χ. στο φωτιστικό δαπέδου.
- Το χαλί σου είναι εντελώς αταίριαστο με την υπόλοιπη διακόσμηση
Τα χαλιά είναι ένα ακόμα κληροδότημα που συχνά «φορτωνόμαστε» από τους προγόνους μας και επειδή ενίοτε είναι κάποιας αξίας καταλήγουμε να τα τοποθετούμε ακόμα κι αν δεν ταιριάζουν καθόλου με το στιλ του υπόλοιπου σπιτιού. Αν κι εσύ νιώθεις έτσι, είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε ένα μικρότερο ενδεχομένως μα πολύ στιλάτο χαλί το οποίο θα τοποθετήσεις κάτω από το τραπεζάκι του σαλονιού, παρά σε ένα αταίριαστο μεγάλο. Διαφορετικά, διάλεξε μια μεγάλη, αφράτη μοκέτα σε ταιριαστό χρώμα, που θα κάνει αυτόματα το καθιστικό σου πιο ζεστό κι ας μην είναι χειροποίητη μπουχάρα.
- Πότε έβαψες τελευταία φορά το σπίτι σου;
Προφανώς όσο κι αν θες να δείχνει το εσωτερικό του σπιτιού σου «φρέσκο», αυτό είναι αδύνατο να συμβεί αν έχεις πάνω από μία δεκαετία να το βάψεις. Αν οι τοίχοι έχουν κιτρινίσει, αν υπάρχουν σε αυτούς σημάδια, λεκέδες και φθορές, ή αν τα χρώματα είναι εντελώς παλιομοδίτικα, έχει έρθει η ώρα για ένα καλό φρεσκάρισμα που θα ανανεώσει τον χώρο όσο δεν φαντάζεσαι.
πηγή ow.gr