H διαπίστωση ενός γονιού ότι το παιδί του πέφτει θύμα εκφοβισμού είναι ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες που μπορεί να ζήσει η οικογένεια, όσο νωρίτερα όμως το αντιληφθεί τόσο πιο έγκαιρη και αποτελεσματική θα είναι η παρέμβαση. Αυτά είναι μερικά από τα όχι και τόσο προφανή σημάδια ότι ένας μαθητής πέφτει θύμα ψυχολογικής ή ακόμα και σωματικής βίας.

 

 

Advertisement

Αρνείται να πάει στο σχολείο το πρωί. Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορεί να επικαλούνται δικαιολογίες όπως αδιαθεσίες για να το αποφύγουν, ενώ οι μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας ίσως κάνουν συχνά κοπάνες. Τις Δευτέρες το πρόβλημα μπορεί να είναι πιο έντονο από οποιαδήποτε άλλη μέρα της εβδομάδας.

Παραπονιέται συχνά για πόνους στην κοιλιά ή στο κεφάλι. Αν δεν υφίστανται οργανικά αίτια, ενδεχομένως αυτά τα συμπτώματα να είναι είτε ψυχοσωματικές εκδηλώσεις στρες και άγχους που σχετίζονται με το bullying είτε μια δικαιολογία για να αποφύγει το σχολείο. Αν έχουμε τέτοια υποψία, η Bailey Lindgren, συνεργάτιδα του αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης του Bullying, συμβουλεύει να κάνουμε στο παιδί μια ερώτηση τύπου: «Δεν φαίνεται να νιώθεις πολύ καλά τελευταία. Θέλεις να μου πεις περισσότερα γι’ αυτό;».

Απομονώνεται από τις παρέες του. Ιδιαίτερα στην προεφηβεία και την εφηβεία, ίσως οι συμμαθητές του αρχίσουν π.χ. να μην το καλούν σε πάρτι ή μπορεί το ίδιο να αποφεύγει, ξαφνικά, να συναντήσει τα παιδιά που μέχρι πρόσφατα θεωρούσε φίλους.

Έχει προβλήματα στον ύπνο. Το άγχος για ό,τι συμβαίνει στο σχολείο ενδέχεται να του προκαλεί αϋπνία ή συχνές αφυπνίσεις μέσα στη νύχτα. «Αν ένα παιδί φαίνεται πιο κουρασμένο από ό,τι συνήθως ή δεν συγκεντρώνεται εύκολα, ίσως αντιμετωπίζει διαταραχές με τον ύπνο του» εξηγεί η Lindgren.

Έχει ξεσπάσματα με κλάματα και νεύρα. Ιδιαίτερα αν αυτό συμβαίνει όταν προσπαθούμε να του πιάσουμε συζήτηση για το σχολείο, τα ξεσπάσματα μπορεί να καταδεικνύουν κάποιο πρόβλημα στο σχολικό περιβάλλον του.

Advertisement

Αποφεύγει την οικογένεια. «Αν ένα παιδί δεν είναι τόσο ομιλητικό όσο πριν ή αν μόλις επιστρέφει σπίτι κλείνεται κατευθείαν στο δωμάτιό του, πρέπει να το παρακολουθήσουμε» υποστηρίζει η Lindgren.

Παθαίνει εμμονή με το κινητό του ή το αποφεύγει εντελώς. Και οι δύο συμπεριφορές μπορεί να σχετίζονται με το bullying (και) στο διαδίκτυο. Η Lindgren συνιστά να θέτουμε κανόνες στη χρήση των social media μόλις το παιδί μας δημιουργεί τον πρώτο του λογαριασμό. «Σε κάθε περίπτωση, μην το απειλήσετε ότι θα του πάρετε το κινητό αν δεν συνεργαστεί, γιατί αυτό μπορεί να το κάνει πιο απρόθυμο να σας μιλήσει ανοιχτά για τυχόν διαδικτυακές επιθέσεις».

Έρχεται στο σπίτι με ανεξήγητα σκισμένα ρούχα. Μην αγνοήσετε, επίσης, σημάδια όπως μελανιές ή κατεστραμμένα προσωπικά αντικείμενα. Καλό είναι να μην του ζητήσετε εξηγήσεις αλλά να του κάνετε μια πιο γενική ερώτηση, συμβουλεύει η Lindgren, όπως: «Τι έγινε σήμερα στο διάλειμμα;».

Έχει αναπτύξει τη «στάση σώματος του θύματος». Η Donna Clark-Love, ειδικός στον σχολικό εκφοβισμό, υποστηρίζει ότι τα παιδιά που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους εκφράζονται μέσα από μια χαρακτηριστική γλώσσα σώματος: περπατούν με το κεφάλι τους χαμηλωμένο και αποφεύγουν να εκφράσουν τη γνώμη τους.

Έχει αναπτύξει τη «στάση σώματος του θύματος». Η Donna Clark-Love, ειδικός στον σχολικό εκφοβισμό, υποστηρίζει ότι τα παιδιά που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους εκφράζονται μέσα από μια χαρακτηριστική γλώσσα σώματος: περπατούν με το κεφάλι τους χαμηλωμένο και αποφεύγουν να εκφράσουν τη γνώμη τους.

Πηγή boommag.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Σε λειτουργία 45 κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα - Πώς τα παραλαμβάνετε, πως επιστρέφονται

06/08/25 4:58 μμ

Σέρρες: Σε λειτουργία 45 κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα – Πώς τα παραλαμβάνετε, πώς επιστρέφονται

“Γεφυρουδιανά”: Μία γιορτή ειρήνης και πολιτισμού που συμπληρώνει σχεδόν μισό αιώνα ζωής

06/08/25 2:45 μμ

“Γεφυρουδιανά”: Γιορτή ειρήνης και πολιτισμού που συμπληρώνει σχεδόν μισό αιώνα ζωής

Θεσσαλονίκη: Το Flyover από ψηλά - Πλάνα των εργασιών από Drone

06/08/25 2:37 μμ

Θεσσαλονίκη: Το Flyover από ψηλά – Πλάνα των εργασιών από Drone

Δείτε το βίντεο: Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές των Σερρών!

06/08/25 2:17 μμ

Δείτε το βίντεο: Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές των Σερρών!

Ένας νεκρός σε πυρκαγιά στη νότια Γαλλία - Κάηκαν 80.000 στρέμματα βλάστησης

06/08/25 12:48 μμ

Ένας νεκρός σε πυρκαγιά στη νότια Γαλλία – Κάηκαν 80.000 στρέμματα βλάστησης

Σέρρες- τώρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην 29ης Ιουνίου

06/08/25 4:48 μμ

Σέρρες- τώρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην 29ης Ιουνίου

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μια «γυναικεία» αυτοάνοση πάθηση

06/08/25 12:04 μμ

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μια «γυναικεία» αυτοάνοση πάθηση

Η Ελλάδα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τη μέση γραμμή - Η ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ

06/08/25 11:54 πμ

Η Ελλάδα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τη μέση γραμμή – Η ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ

Οι Περσείδες συναρπάζουν και φέτος: Τι είναι το φαινόμενο, από που προέρχονται; Tι λέει ο μύθος; Πότε θα κορυφωθεί;

06/08/25 11:47 πμ

Οι Περσείδες συναρπάζουν και φέτος: Τι είναι το φαινόμενο, από που προέρχονται; Tι λέει ο μύθος; Πότε θα κορυφωθεί;

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών – Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος σε κύκλωμα στην Τουρκία

06/08/25 11:27 πμ

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών – Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος σε κύκλωμα στην Τουρκία

06/08/25 11:22 πμ

Στα δικαστήρια οδηγήθηκε η 32χρονη Αλγερινή για να απολογηθεί για τη δολοφονία της 3χρονης κόρης της

Καβάλα: Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα ΚΑΑΥ Ν. Περάμου

06/08/25 11:18 πμ

Καβάλα: Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα ΚΑΑΥ Ν. Περάμου