9.3 C
Serres

9 σημεία στην κουζίνα όπου κάνουν… πάρτι τα μικρόβια

Date:

Πολλά αντικείμενα μέσα στην κουζίνα μπορεί να μολυνθούν από βακτήρια όπως το e.coli. η σαλμονέλα, η σιγκέλλα ή το καμπυλοβακτήριο. Επομένως πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες προστασίας.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συνηθισμένες. Υπολογίζεται ότι ένας στους έξι ανθρώπους πέφτουν θύμα τους κάθε χρόνο, με αρκετούς να καταλήγουν στο νοσοκομείο. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατον να εντοπιστούν δια γυμνού οφθαλμού οι εστίες των μικροβίων που τις προκαλούν, παρότι συχνά βρίσκονται μέσα στην κουζίνα μας.

Η ιατρική έρευνα έχει εντοπίσει τα κύρια αντικείμενα μέσα στην κουζίνα που συχνά μολύνονται από μικρόβια, τα οποία ύστερα περνάνε σε εμάς. Οι περισσότεροι από εμάς σίγουρα έχουμε ακούσει ότι το σφουγγαράκι της κουζίνας αποτελεί… άντρο μικροβίων. Ωστόσο δεν είναι το μόνο.

Η λοιμωξιολόγος Susan Rehm, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, εξηγεί ποια άλλα αντικείμενα είναι αυτά που μολύνονται συχνότερα.

Πετσέτα της κουζίνας

Όπως συμβαίνει με τα σφουγγάρια, έτσι και οι υφασμάτινες πετσέτες είναι ένα από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα στην κουζίνα. Πόσες φορές μέσα στην ημέρα την χρησιμοποιείτε για να σκουπίσετε τα χέρια σας, τον πάγκο της κουζίνας και τα πιάτα;

Κανονικά, για κάθε μία από αυτές τις εργασίες θα έπρεπε να χρησιμοποιείτε διαφορετική πετσέτα, τονίζει η Dr Rehm. Ειδάλλως, είτε πρέπει να χρησιμοποιείτε χάρτινες πετσέτες για τα χέρια και τον πάγκο, είτε να αλλάζετε μέρα παρά μέρα πετσέτα. Μην παραλείπετε μόνο να την πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία, για να σκοτώνονται τα μικρόβια.

Τηλέφωνο

Είτε είναι σταθερό είτε κινητό ή τάμπλετ, το τηλέφωνο μπορεί να μολυνθεί από οτιδήποτε έχουν αγγίξει τα χέρια σας εν όσω βρίσκεστε στην κουζίνα. Αν θέλετε να διατηρηθεί καθαρό, πρέπει να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας πριν το πιάσετε. Ειδάλλως, χρειάζεται συχνό καθάρισμα.

Βρύση, ψυγείο, λαβή του φούρνου, καλάθι απορριμμάτων

Πότε ήταν η τελευταία φορά που σαπουνίσατε καλά το καθένα από αυτά; Και όμως είναι όλα σημεία στην κουζίνα που έχουν πολλές πιθανότητες να μολυνθούν από μικρόβια.

Όπως εξηγεί η Dr Rehm, συνηθισμένα μικρόβια που καραδοκούν στην κουζίνα μας είναι:






  • Το e.coli

  • Η σαλμονέλα

  • Η σιγκέλλα

  • Το καμπυλοβακτήριο

  • Ο νοροϊός

  • Ο ιός της ηπατίτιδας A

Το e.coli επιβιώνει για ώρες στις επιφάνειες. Η σαλμονέλα μπορεί να επιβιώσει επί 4 ώρες και ο ιός της ηπατίτιδας Α για μήνες. Επομένως όλες αυτές οι επιφάνειες πρέπει να σαπουνίζονται συχνά.

Μαγειρικά σκεύη

Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι πολύ συχνή στην κουζίνα, διότι ασυναίσθητα κάνουμε λάθη. Αν, π.χ., χρησιμοποιήσετε ένα πιρούνι για να τοποθετήσετε το κοτόπουλο στο ταψί, πρέπει αμέσως να το βάλετε για ψήσιμο. Όχι να το χρησιμοποιείτε για να γυρνάτε το κοτόπουλο στη διάρκεια του μαγειρέματος και στο τέλος να σερβίρετε κιόλας το φαγητό.

Μην παραλείπετε επίσης να στεγνώνετε καλά τα σκεύη πριν τα φυλάξετε στα ντουλάπια, διότι τα μικρόβια αγαπούν το σκοτάδι και την υγρασία.

Φρούτα και λαχανικά

Στη φλούδα και στα φύλλα τους περιέχουν κάθε είδους βακτηρίων. Γι’ αυτό πρέπει να τα πλένετε προσεκτικά πριν τα καταναλώσετε. Επειδή εξ άλλου μπορεί εύκολα να μολυνθούν από άλλα τρόφιμα (π.χ. κρέας), πρέπει να τα φυλάτε σε χώρο όπου δεν έρχονται σε επαφή με άλλα ωμά τρόφιμα.

Χέρια

Όσο απίθανο και να σας φαίνεται, πολλοί άνθρωποι δεν πλένουν τα χέρια τους με τη συχνότητα που θα έπρεπε. Όταν μαγειρεύετε πρέπει να σαπουνίζετε τα χέρια σας:

  • Πριν αρχίσετε

  • Μετά την επεξεργασία ωμού τροφίμου και πριν αγγίξετε οποιοδήποτε αντικείμενο (π.χ. την κατσαρόλα, το ντουλάπι, το αλάτι, το τηλέφωνο)

  • Μόλις τελειώσετε το μαγείρεμα

Να θυμάστε ότι το κλειδί για ασφάλεια στην κουζίνα είναι η αποφυγή της μόλυνσης, τονίζει η Dr Rehm. Επομένως, φροντίστε να είναι όλες οι επιφάνειες και τα αντικείμενα πάντοτε καθαρά και έτοιμα για χρήση.

Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα9 σημεία στην κουζίνα όπου κάνουν… πάρτι τα μικρόβια

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Βίντεο ντοκουμέντο: Ένοπλος ξαφρίζει κοσμηματοπωλεία σε Παλλήνη και Νέα Μάκρη με Porsche

Βίντεο ντοκουμέντο με τη δράση ένοπλου ληστή σε 2...

Μικροκινητικότητα: Τι είναι και τι πρέπει να προσέξουμε

Για την μικροκινητικότητα μίλησε ο δημοσιογράφος, ειδικός στο θέμα...

Κιβωτός: Ποινή φυλάκισης 51 μηνών εξαγοράσιμη και με αναστολή στον π. Αντώνιο

Με συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 μηνών...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα