Ψυχική εξουθένωση: 10 σημάδια ότι ο εγκέφαλός σας χρειάζεται επανεκκίνηση

Ψυχική εξουθένωση: 10 σημάδια ότι ο εγκέφαλός σας χρειάζεται επανεκκίνηση

Είναι εύκολο να καταλάβετε πότε το σώμα σας έχει εξαντληθεί και χρειάζεται ξεκούραση, όμως η ψυχική εξουθένωση δεν είναι πάντα τόσο προφανής. Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε ότι ο εγκέφαλός σας έχει φτάσει στα όριά του και χρειάζεται επαναφόρτιση;

Σύμφωνα με ειδικούς, η ψυχική εξουθένωση μοιάζει με μια μπαταρία που έχει αδειάσει εντελώς. Όταν το μυαλό σας είναι συνεχώς επιβαρυμένο – είτε από τη δουλειά, τη λήψη αποφάσεων, την πολυδιεργασία, τη συναισθηματική φόρτιση ή το άγχος – αρχίζει να «καίγεται». Αν αυτή η κατάσταση παραταθεί, μπορεί να οδηγήσει σε burnout, μια πιο σοβαρή και μακροχρόνια μορφή εξουθένωσης.

Αν αναρωτιέστε αν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση, δείτε 10 σημάδια που δείχνουν ότι ο εγκέφαλός σας χρειάζεται ένα διάλειμμα – και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό.

  1. Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε

Όταν ο εγκέφαλός σας είναι εξαντλημένος, η ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε μειώνεται σημαντικά. Μπορεί να πιάνετε τον εαυτό σας να διαβάζει την ίδια παράγραφο ξανά και ξανά χωρίς να καταλαβαίνει τι λέει. Το μυαλό σας απλώς δεν έχει την ενέργεια να επεξεργαστεί πληροφορίες αποτελεσματικά.

  1. Κάνετε περισσότερα λάθη

Ένα ξεκούραστο μυαλό μπορεί να εστιάσει και να εκτελέσει εργασίες με ακρίβεια. Αν όμως είστε ψυχικά εξουθενωμένοι, οι πιθανότητες να κάνετε λάθη αυξάνονται – από μικρά (π.χ. ορθογραφικά λάθη) μέχρι μεγαλύτερα, που μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητά σας.

  1. Η λήψη αποφάσεων γίνεται δύσκολη

Ακόμα και οι πιο απλές αποφάσεις, όπως τι να μαγειρέψετε ή πώς να απαντήσετε σε ένα email, μπορεί να σας φαίνονται βουνό. Αν δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις που συνήθως δεν σας προβληματίζουν, είναι πιθανό να οφείλεται στην ψυχική κόπωση.

  1. Είστε πιο ευερέθιστοι από το συνηθισμένο

Όταν το μυαλό σας είναι φορτωμένο, ακόμα και το παραμικρό ερέθισμα – ένα μήνυμα από τον προϊστάμενό σας ή κάποιος που περπατά αργά μπροστά σας – μπορεί να σας εκνευρίσει δυσανάλογα.

Ψυχική εξουθένωση: 10 σημάδια ότι ο εγκέφαλός σας χρειάζεται επανεκκίνηση

  1. Νιώθετε ότι τα πάντα σας καταβάλλουν

Η ψυχική εξουθένωση δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση, αλλά και την αντοχή σας. Ακόμα και καθημερινές δραστηριότητες, όπως η προετοιμασία του σχολικού σάκου των παιδιών ή το μαγείρεμα, μπορεί να σας φαίνονται συντριπτικά δύσκολες.

  1. Αναβάλλετε εργασίες που σας αγχώνουν

Όταν το μυαλό είναι κουρασμένο, η αναβλητικότητα γίνεται μηχανισμός αυτοπροστασίας. Αν αποφεύγετε συνεχώς υποχρεώσεις επειδή απλώς δεν έχετε την ψυχική ενέργεια να τις αντιμετωπίσετε, είναι πιθανό να βιώνετε ψυχική εξάντληση.

  1. Δραστηριότητες που αγαπάτε δεν σας ελκύουν πια

Αν παρατηρείτε ότι δεν έχετε όρεξη να κάνετε πράγματα που παλιότερα απολαμβάνατε – όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας σειρά – αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι ο εγκέφαλός σας έχει φτάσει στα όριά του.



Babis

  1. Αποφεύγετε την κοινωνική επαφή

Όταν νιώθετε εξαντλημένοι, η σκέψη μιας κοινωνικής συνάντησης μπορεί να σας φαίνεται τρομακτική. Μπορεί να απομονώνεστε επειδή δεν έχετε την ενέργεια να αλληλεπιδράσετε με τους γύρω σας.

  1. Είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας

Η ψυχική κόπωση μπορεί να σας κάνει πιο επικριτικούς απέναντι στον εαυτό σας. Μπορεί να κατηγορείτε τον εαυτό σας για λάθη, να νιώθετε ότι δεν αποδίδετε αρκετά καλά ή να βασανίζεστε από αρνητικές σκέψεις.

  1. Το σώμα σας αντιδρά με σωματικά συμπτώματα

Όταν η ψυχική εξουθένωση γίνεται χρόνια, επηρεάζει και το σώμα. Πονοκέφαλοι, μυϊκή ένταση, δυσκολία στον ύπνο, στομαχικά προβλήματα ή αυξημένη πίεση μπορεί να είναι σημάδια ότι το σώμα σας αντιδρά στο συνεχές άγχος.

Τι να κάνετε αν νιώθετε ψυχικά εξαντλημένοι

Αν αναγνωρίζετε κάποια από αυτά τα σημάδια στον εαυτό σας, είναι σημαντικό να κάνετε ένα διάλειμμα και να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ξεκούραση που χρειάζεται.

Πάρτε χρόνο για ξεκούραση: Ένα μικρό διάλειμμα ή ακόμα και μια ημέρα ξεκούρασης μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την ενέργειά σας.

Αποφύγετε το υπερβολικό χρόνο μπροστά σε οθόνες: Αν το scrolling στα social media σας κάνει να νιώθετε χειρότερα, δοκιμάστε να το περιορίσετε.

Βρείτε τρόπους να χαλαρώσετε: Η φυσική δραστηριότητα, ο διαλογισμός, η μουσική ή μια χαλαρωτική βόλτα μπορούν να σας βοηθήσουν να αποβάλετε την ένταση.

Αναζητήστε κοινωνική στήριξη: Μιλήστε με φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα. Η αλληλεπίδραση με άλλους μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα.

Θέστε όρια: Αν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας σας καταβάλλουν, προσπαθήστε να πείτε «όχι» σε ό,τι δεν είναι απαραίτητο και να προστατεύσετε τον χρόνο σας.

Η ψυχική εξουθένωση δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοήσετε. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε burnout και να επηρεάσει την υγεία και την ποιότητα ζωής σας. Δώστε προτεραιότητα στην ξεκούραση και τη φροντίδα του εαυτού σας, ώστε να επαναφορτίσετε το μυαλό σας και να επαναφέρετε την ενέργειά σας.

πηγή spirossoulis.com