6.3 C
Serres

ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ: Οι τελευταίοι Χαιρετισμοί της Παναγίας

Date:

 Χθες σε όλες τις εκκλησιές οι ιερεις ανάγνωσαν το σύνολο των χαιρετισμών που γράφτηκαν προς τιμή της Θεοτόκου και του δράματος που έζησε η Υπεραγία Παρθένος και μητέρα του Θεανθρώπου Ιησού.Ακάθιστος Ύμνος επικράτησε να λέγεται ένας ύμνος «Κοντάκιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την όρθια στάση, που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας του.

Οι πιστοί έψαλλαν τον Ακάθιστο ύμνο όρθιοι, υπό τις συνθήκες που θεωρείται ότι εψάλη για πρώτη φορά, ενώ το εκκλησίασμα παρακολουθούσε όρθιο κατά την ακολουθία της γιορτής του Ευαγγελισμού, με την οποία συνδέθηκε ο ύμνος.

Ψάλλεται ενταγμένος στο λειτουργικό πλαίσιο της ακολουθίας του Μικρού Αποδείπνου, σε όλους τους Ιερούς Ναούς, τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος. Είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω (κάθε οίκος ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα), και είναι γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας.

Θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας, η γλώσσα του είναι σοβαρή και ποιητική και είναι εμπλουτισμένος από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου (αντιθέσεις, μεταφορές, κλπ). Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.





Ο Ακάθιστος Ύμνος συνδέθηκε με τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, προφανώς, εξ αιτίας ενός άλλου καθαρώς λειτουργικού λόγου. Μέσα στην περίοδο της Νηστείας εμπίπτει πάντοτε η μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Είναι η μόνη μεγάλη γιορτή, που λόγω του πένθιμου χαρακτήρα της Τεσσαρακοστής, στερείται προεορτίων και μεθεορτίων. Αυτήν ακριβώς την έλλειψη έρχεται να καλύψει η ψαλμωδία του Ακαθίστου, τμηματικά κατά τα απόδειπνα των Παρασκευών και ολόκληρος κατά το Σάββατο της Ε΄ εβδομάδας. Το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο είναι μέρες που μαζί με την Κυριακή είναι οι μόνες μέρες των εβδομάδων των Νηστειών, κατά τις οποίες επιτρέπεται ο γιορτασμός χαρμόσυνων γεγονότων, και στις οποίες, μετατίθενται οι γιορτές της εβδομάδας. Σύμφωνα με ορισμένα Τυπικά, ο Ακάθιστος Ύμνος ψαλλόταν πέντε μέρες πριν τη γιορτή του Ευαγγελισμού και κατά άλλα τον όρθρο της μέρας της γιορτής.


ΕλλάδαΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ: Οι τελευταίοι Χαιρετισμοί της Παναγίας

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Νομοσχέδιο για το ΕΣΥ: Τι αλλάζει στον τρόπο εκτέλεσης συνταγών από τα φαρμακεία

Επανακαθορίζεται ο χρόνος εκτέλεσης συνταγών από τα φαρμακεία, με...

Λαμία: ΙΧ παρέσυρε 10χρονο μπροστά στα μάτια των γονιών του

Ένα 10χρονο παιδί παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια...

ΠΑΜΘ: Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού θα ανοίξει κανονικά και θα λειτουργήσει πλήρως

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, υπό συνθήκες...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα