24.3 C
Serres

Ταρακούνησαν την Ελλάδα τα 6,3 Ρίχτερ- “Κουνήθηκαν” και οι Σερραίοι

Date:

Με μικροζημιές και, το κυριότερο, χωρίς τραυματισμούς, πέραν ενός ανώδυνου περιστατικού στο αεροδρόμιο της Λήμνου, γλίτωσαν τα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου από τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε το μεσημέρι του Σαββάτου ολόκληρη την Ελλάδα, και ιδίως τα βόρεια τμήματα της χώρας. Η δόνηση έγινε αισθητή από τη Σόφια και την Κωνσταντινούπολη έως τα μικρασιατικά παράλια την Αθήνα και ακόμη νοτιότερα. 

Η δόνηση έπληξε τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης στις 12.25 το πρωί του Σαββάτου.

Η αρχική «λύση» (αυτόματη εκτίμηση) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου την εκτίμησε στα 6,5 Ρίχτερ, (την ίδια στιγμή που το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής μιλούσε για 7,2 Ρίχτερ) μέγεθος που τελικά αναθεωρήθηκε στα 6,3 R.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. Η δόνηση είχε μακρά διάρκεια και μικρό εστιακό βάθος (μόλις 5 χιλιομέτρων) και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αλεξανδρούπολη, όπου μάλιστα υπήρξε πτώση του τηλεοπτικού σήματος, αλλά και στην Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Δράμα και την Θεσσαλονίκη.








Οι σεισμολόγοι συμφωνούν ότι η ισχυρότατη δόνηση προέρχεται από την προέκταση του Ρήγματος της Ανατολίας και αναμένουν μετασεισμική ακολουθία τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες.

Σε δηλώσεις του,, ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Κώστας Παπαζάχος ανέφερε: «Πρόκειται για ένα μεγάλο σεισμό, προερχόμενο από ένα γνωστό ρήγμα που αποτελεί προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1999 στη Νικομήδεια». Και ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία στις επόμενες 48 ώρες.

ΕλλάδαΤαρακούνησαν την Ελλάδα τα 6,3 Ρίχτερ- "Κουνήθηκαν" και οι Σερραίοι

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κ. Τσιάρας: Εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων και στην Κορινθία για τον περιορισμό τη πανώλης των μηρυκαστικών

Την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων και πρωτοκόλλων και...

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Κόρινθο, Αργολίδα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα