Μπορεί κανείς από τώρα να φανταστεί μια διαφημιστική πινακίδα να αναβοσβήνει τα βράδια στο φεγγάρι, καθώς η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι η ατμόσφαιρα της Σελήνης

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Μπορεί κανείς από τώρα να φανταστεί μια διαφημιστική πινακίδα να αναβοσβήνει τα βράδια στο φεγγάρι, καθώς η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι η ατμόσφαιρα της Σελήνης περιέχει νέον και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα. Το νέον είναι ένα αέριο που χάρη στην έντονη λάμψη του χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, ευρέως στις φωτεινές επιγραφές στη Γη.

Οι επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και δεκαετίες, ήδη από την εποχή των αποστολών «Απόλλων», ότι η λεπτή σεληνιακή ατμόσφαιρα περιέχει νέον, αλλά η οριστική επιβεβαίωση έρχεται μετά την ανάλυση των στοιχείων του δορυφόρου LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer).

Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον πλανητολόγο Μεχντί Μπένα του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Αν και σχετικά άφθονο, το νέον δεν είναι πάντως αρκετό για να κάνει όλο το φεγγάρι να λάμπει σαν φωτεινή επιγραφή, επειδή η ατμόσφαιρά του (που τυπικά λέγεται εξώσφαιρα γιατί είναι τόσο αραιή) είναι περίπου 100 τρισεκατομμύρια φορές λιγότερο πυκνή από τη γήινη.

Advertisement
ΔΕΗ

Η σεληνιακή ατμόσφαιρα προέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από τον ηλιακό άνεμο, το λεπτό ρεύμα ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων που πηγάζει συνεχώς από την επιφάνεια του Ήλιου και εκτοξεύεται στο διάστημα με μεγάλη ταχύτητα. Ο ηλιακός άνεμος περιέχει κυρίως υδρογόνο και ήλιον, καθώς επίσης άλλα χημικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων τα αέρια νέον και αργόν.

Σύμφωνα με τα όργανα του LADEE, το οποίο σκοπίμως συνετρίβη το 2014 στην επιφάνεια του φεγγαριού, αφού ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του από ψηλά, η εξώσφαιρα της Σελήνης περιέχει κυρίως ήλιον, νέον και αργόν. Ανάλογα με τη φάση της σεληνιακής μέρας, αυξομειώνεται η ποσότητα αυτών των αερίων, με το νέον να κορυφώνεται στις 4 π.μ., το ήλιον στη 1 π.μ. και το αργόν κατά την ανατολή του Ήλιου.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 89η ΔΕΘ: Μάχες εντόμων, υπερ...ήρωες και φαντασία στο δάσος γεμάτο έντομα

04/09/25 1:02 μμ

 89η ΔΕΘ: Μάχες εντόμων, υπερ…ήρωες και φαντασία στο δάσος γεμάτο έντομα

04/09/25 12:51 μμ

«Φοβόταν και δεν ήθελε γιατρούς», λέει η θεία της 34χρονης που βρέθηκε νεκρή μαζί με το νεογέννητο στα

Ακύρωσε επίσκεψη στο νοσοκομείο Δράμας ο Α.Γεωργιάδης - «Δεν πάω για να με απειλούν ότι θα με πυροβολήσουν»

04/09/25 12:41 μμ

Ακύρωσε επίσκεψη στο νοσοκομείο Δράμας ο Α.Γεωργιάδης – «Δεν πάω για να με απειλούν ότι θα με πυροβολήσουν»

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο SOLARIS

04/09/25 12:27 μμ

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο SOLARIS

Καταγγελία: Μητέρα 8 παιδιών στην Φλώρινα χάνει το voucher λόγω εισοδηματικών κριτηρίων

04/09/25 12:21 μμ

Καταγγελία: Μητέρα 8 παιδιών στην Φλώρινα χάνει το voucher λόγω εισοδηματικών κριτηρίων

Βρέφος βρέθηκε σε καροτσάκι σούπερ μάρκετ κοντά στην Ακρόπολη

04/09/25 12:08 μμ

Βρέφος βρέθηκε σε καροτσάκι σούπερ μάρκετ κοντά στην Ακρόπολη

Στ. Παπασταύρου για το GSI: Να ξεκαθαρίσει η Λευκωσία τη θέση της

04/09/25 12:00 μμ

Στ. Παπασταύρου για το GSI: Να ξεκαθαρίσει η Λευκωσία τη θέση της

«Έπεσε» η Google: Προβλήματα σε όλη την Ευρώπη

04/09/25 11:52 πμ

Google: Προβλήματα σε όλη την Ευρώπη

Πορτογαλία: Δεκαπέντε νεκροί και πολλοί τραυματίες μετά τον εκτροχιασμό τελεφερίκ στη Λισαβόνα

04/09/25 11:21 πμ

Πορτογαλία: 15 νεκροί και πολλοί τραυματίες μετά τον εκτροχιασμό τελεφερίκ στη Λισαβόνα

Πτολεμαΐδα: Συμμορία ανηλίκων ξάφρισε 12 σπίτια – Πάνω από 90.000 ευρώ η λεία τους

04/09/25 11:10 πμ

Πτολεμαΐδα: Συμμορία ανηλίκων ξάφρισε 12 σπίτια – Πάνω από 90.000 ευρώ η λεία τους

Δήμος Σερρών: Αναδιανομή αδιάθετων δελτίων κοινωνικού, ιαματικού, εκδρομικού τουρισμού και εισιτηρίων θεάτρου

04/09/25 10:40 πμ

Δήμος Σερρών: Αναδιανομή αδιάθετων δελτίων κοινωνικού, ιαματικού, εκδρομικού τουρισμού και εισιτηρίων θεάτρου

"Το SRC υποδέχεται το Trackdays Bulgaria – Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο δράση"

04/09/25 10:34 πμ

“Το SRC υποδέχεται το Trackdays Bulgaria – Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο δράση”