Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: Συνέπεια λόγων και πράξεων για τη διάσωση της ΕΒΖ και του Εργοστασίου των Σερρών
Date:
Στο εργοστάσιο ζάχαρης των Σερρών βρέθηκαν το πρωί της Δευέρας οι υποψήφιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ με την επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις Σέρρες κα Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, οπού και είχαν συνάντηση με τον διευθυντή κο Βλασσόπουλο αλλά και το προεδρείο των εργαζομένων. Να σημειωθεί πως εδώ και καιρό μετά από παρότρυνση της Υφ. Μακεδονίας – Θράκης η διοίκηση της ΕΒΖ ανέλαβε να συντάξει επιχειρησιακό σχέδιο με νέες δραστηριότητες χωρίς την εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων αλλά με αξιοποίηση του εξοπλισμού.
Αναλυτικά η δήλωση της κας Κόλλια:
Η βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες:
α) Την επίλυση των προβλημάτων χρηματοδότησης και υποχρεώσεων παλαιότερων ετών, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να σχεδιαστεί το μέλλον.
β) Την ανάπτυξη ενός νέου επιχειρησιακού μοντέλου, που θα εγγυάται τη λειτουργία της βιομηχανίας χωρίς ζημιές.
Ως Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη, κινήθηκα ενεργά και υποστηρικτικά και στους δύο ανωτέρω άξονες.
Η ταύτιση απόψεων της μελών της συγκυβέρνησης ( ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) για το μέλλον της ΕΒΖ ήταν απόλυτη.
Προχωρήσαμε λοιπόν σε όλες τις ενέργειες από κοινού με το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για να εξασφαλιστεί από τον εκκαθαριστή (παλαιά Αγροτική Τράπεζα) η χρηματοδότηση των 30 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία η ΕΒΖ μπόρεσε να αποπληρώσει χρέη προς αγρότες και προμηθευτές. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη Βιομηχανία να υπογράψει νέες συμβάσεις τόσο με αγρότες για την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων (όλοι συνειδητοποιούμε τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαν πληρωθεί οι αγρότες) όσο και με προμηθευτές ζάχαρης από Ευρώπη ( για συνέχιση της εμπορεία και διακράτηση της προνομιακής θέσης στην αγορά).
Στο ερώτημα, πως έφθασε η ΕΒΖ σε αυτή την κατάσταση, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί θα ήθελα να τονίσω ότι:
Η δυσμενής οικονομική κατάσταση της ΕΒΖ ήταν προϊόν μακροχρόνιας κακοδιαχείρισης και χρεών πελατών (κυρίως χονδρεμπόρων) προς την ΕΒΖ, η οποία σήμερα έχει πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ σε δικαστικές διεκδικήσεις.
Είναι γνωστοί όλοι εκείνοι που επέτρεψαν την πώληση ζάχαρης σε συγκεκριμένους αφερέγγυους εμπόρους, γνωστούς ανά το πανελλήνιο, από που προέρχονται, ποιους είχαν προστάτες και σε τι αποσκοπούσαν.
Όλοι οφείλουν να παραδεχτούν, ότι τα 30 εκατ. ευρώ έδωσαν την αναγκαία ανάσα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να αποφύγει το μοιραίο, έδωσαν την ευκαιρία να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της, να κάνει την καμπάνια του 2015 για παραγωγή της δικής της ζάχαρης, αλλά και το σημαντικότερο, να έχει το δικαίωμα να ελπίζει, προγραμματίζοντας πιο μακροπρόθεσμα το μέλλον της.
Εδώ και καιρό, και με παρότρυνση της Υφ. Μακεδονίας – Θράκης, η Διοίκηση της ΕΒΖ ανέλαβε από τον προηγούμενο Μάιο να συντάξει επιχειρησιακό σχέδιο με νέες δραστηριότητες χωρίς την εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων και διοίκησης, αλλά με καλύτερη αξιοποίηση του εξοπλισμού των εργοστασίων.
Στα πλαίσια αυτά, το Υφ. Μακεδονίας – Θράκης ήταν σε γνώση και στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τις επαφές της διοίκησης της ΕΒΖ με το Ελληνοβραζιλιάνικο Επιμελητήριο και κινητοποίησε Βραζιλιάνικα Συνεταιριστικά εργοστάσια για τελειοποίηση μαύρης ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο και παραγωγή λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης με τη διαδικασία φασόν.
Δηλ
δή, εμπλοκή της ΕΒΖ μόνο στην τελειοποίηση (χωρίς αλλαγή καθεστώτος λειτουργίας). Με αυτόν τον τρόπο η ΕΒΖ έχει μόνο επιπλέον έσοδα από την αξιοποίηση του παραγωγικού εξοπλισμού για τις περιόδους εκτός καμπάνιας, χωρίς να χρειάζεται νέα κεφάλαια για αγορά και εμπορία.
δή, εμπλοκή της ΕΒΖ μόνο στην τελειοποίηση (χωρίς αλλαγή καθεστώτος λειτουργίας). Με αυτόν τον τρόπο η ΕΒΖ έχει μόνο επιπλέον έσοδα από την αξιοποίηση του παραγωγικού εξοπλισμού για τις περιόδους εκτός καμπάνιας, χωρίς να χρειάζεται νέα κεφάλαια για αγορά και εμπορία.
Το Εργοστάσιο Σερρών θα είναι από τα πρώτα που θα ξεκινήσουν αυτή τη δραστηριότητα και θα δημιουργηθούν σε πρώτη φάση πάνω από 50 νέες θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, το Υφ. Μακεδονίας – Θράκης παρακολούθησε από κοντά και προσέτρεξε σε όλες τις προσπάθειες της Διοίκησης της ΕΒΖ για ομαλή διαπραγμάτευση και συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για την επίτευξη συμφωνίας στο άμεσο μέλλον για την αναμόρφωση του δανεισμού της ΕΒΖ προς ένα βιώσιμο εξυπηρετούμενο πλάνο.
Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί, ότι το Υφ. Μακεδονίας – Θράκης είχε στενή συνεργασία με τη διοίκηση της ΕΒΖ για όλα τα ανωτέρω και στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τους εργαζόμενους για να σωθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, οι τευτλοπαραγωγοί, οι τευτλοεξαγωγείς, οι εποχιακοί εργαζόμενοι γνωρίζουν ποιοι καταψήφισαν τη χρηματοδότηση της εταιρίας. Είναι αυτοί, που με τις πράξεις τους για χρόνια επιχείρησαν να απαξιώσουν την επιχείρηση, σχεδίαζαν για χρόνια την εκποίησή της και σήμερα προσπαθούν να εγκολπωθούν τα όποια οφέλη για τη θετική εξέλιξη, που μόνο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπορεί να επιχαίρει.
Η επιτυχία του όλου εγχειρήματος θα εξαρτηθεί αν όλοι στηρίξουν, αυτή την ύστατη ώρα, τη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε το στοίχημα για την Πατρίδα και το Νομό Σερρών».