Νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα: ‘Εκτακτη τηλεδιάσκεψη από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες
Date:
Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες πληροφορήθηκαν ότι έπεται νέα μείωση στις τιμές των γενοσήμων, που σήμερα βρίσκονται στο 32% της τιμής του πρωτοτύπου, και παίρνουν ”θέση μάχης”
«Θέση μάχης» παίρνουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που πληροφορήθηκαν ότι έπεται νέα μείωση στις τιμές των γενοσήμων που σήμερα βρίσκονται στο 32% της τιμής του πρωτοτύπου.
Παράγοντας που η εταιρεία του συμμετέχει στην Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας και θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του μας επιβεβαίωσε ότι επίκειται κάτι τέτοιο και γι’ αυτό το λόγο έχει κανονιστεί και έκτακτη τηλεδιάσκεψη σήμερα το μεσημέρι για το σύνολο του Δ.Σ. της ΠΕΦ.
Όπως τόνισε ο ίδιος αυτή η νέα μείωση τιμών στα γενόσημα προκύπτει – μεταξύ άλλων – από το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα το απόγευμα στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί το Σάββατο.
Στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι μειώνονται κατά 50% οι τιμές των πρωτοτύπων σκευασμάτων μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας φακέλου. Από τη συγκεκριμένη διάταξη επηρεάζονται δυσμενώς τα αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα, καθώς λαμβάνουν τιμή με βάση την τιμή του πρωτοτύπου.
Μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει το τέλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μας λέει ο Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών τονίζοντας ότι ουσιαστικά τέτοιου είδους μέτρα αποτελούν τροχοπέδη στην εγχώρια παραγωγή με ότι αρνητικό σημαίνει αυτό για το σύνολο της λειτουργίας της.
Κατά τον ίδιο τα «ψιλά γράμματα του νομοσχεδίου» είναι πολλά και αναφέρει χαρακτηριστικά για τα γενόσημα «οι νέες αυτές μειώσεις τιμών μπορούν να αναιρεθούν αν υπάρχει στην Ευρώπη άλλη τιμή ακόμη πιο φθηνή.
Σε αυτή την περίπτωση ισχύει η ευρωπαϊκή τιμή. Τουτέστιν οι απώλειες για της ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δεν σταματούν εδώ».
Μείωση
Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα πληγούν ανεπανόρθωτα από τη νέα μείωση τιμών μας λέει ο Κ. Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών.
Όπως υποστηρίζει έτσι όπως πάει η κατάσταση στο τέλος δεν θα υπάρχει ελληνικό φάρμακο, καθώς οι εταιρείες δεν έχουν τα κεφάλαια των πολυεθνικών – κοίτα Teva και Μylan – που παράγουν τα γενόσημά τους στην Ινδία, όπου το κόστος για κάθε σκεύασμα μπορεί να είναι από 90 λεπτά μέχρι 1,5 ευρώ. Στην Ελλάδα το κόστος των γενοσήμων ξεκινά από τα 2,5 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει και τα 4 ευρώ.
Μολονότι σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία του Ιatronet, το μέγεθος των γενοσήμων τα χρόνια των μνημονίων ενισχύθηκε – ο όγκος τους πλέον έφθασε στο 20% της αγοράς των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και η αξία τους στο 17% από 13,5 % που ήταν προ του 2010 – και πάλι υπολείπονται σημαντικά από την δύναμη των επωνύμων προϊόντων.
Αγορά
Παράγοντες υποστηρίζουν ότι όσο και να αυξηθεί επιπλέον το μέγεθος των γενοσήμων σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κυριαρχήσουν στην ελληνική αγορά, όπως επί παραδείγματι συμβαίνει στην Αγγλία, όπου το μερίδιό τους φθάνει στο 80% της φαρμακευτικής αγοράς.
Αυτό διότι δεν υπάρχει κατά τις ίδιες πηγές η πολιτική βούληση αφενός να παράσχει κίνητρα στους παρόχους υγείας – γιατρούς και φαρμακεία – να υποστηρίξουν τα γενόσημα και αφετέρου να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των πολυεθνικών.
Και εξηγούν: το γενόσημο όπως και το επώνυμο στα φαρμακεία αφήνουν ένα περιθώριο κέρδους 18%.
Όμως, η τιμή των γενοσήμων είναι στο ένα τρίτο της τιμής που έχει το πρωτότυπο (ακόμη και το off patent είναι στο 50% της τιμής του επωνύμου).
Κίνητρα
Την ίδια στιγμή, μολονότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη δίνουν οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς προκειμένου να προωθήσουν την χρήση γενοσήμων αυτό δεν γίνεται στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία υπάρχουν φοροαπαλλαγές από το κράτος στους γιατρούς που στηρίζουν την χρήση γενοσήμων φαρμάκων.
Εξηγώντας έτσι ότι η συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία που ισχύει στην Ελλάδα δεν επαρκεί για την αύξηση του μεριδίου αγοράς των γενοσήμων.