Ενα τμήμα της πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται σε εμβόλιο κατά της ελονοσίας ίσως αποτελεί την απάντηση που αναζητεί η ιατρική κοινότητα για την αντιμετώπιση του καρκίνου, όπως προκύπτει από μία τυχαία ανακάλυψη Δανών επιστημόνων.

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ενα τμήμα της πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται σε εμβόλιο κατά της ελονοσίας ίσως αποτελεί την απάντηση που αναζητεί η ιατρική κοινότητα για την αντιμετώπιση του καρκίνου, όπως προκύπτει από μία τυχαία ανακάλυψη Δανών επιστημόνων.

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία, καθώς αρχικά σκοπός της έρευνας ήταν να βρεθεί ένας τρόπος να προστατευθούν από το παράσιτο της ελονοσίας οι έγκυες γυναίκες και ειδικά ο πλακούντας που τρέφει το έμβρυο, καθώς ειδικά αυτόν χτυπά η αρρώστια.

«Διαχωρίσαμε την πρωτεΐνη της ελονοσίας, που συνδέεται με τον υδρογονάνθρακα και στη συνέχεια προσθέσαμε μία τοξίνη», σύμφωνα με τον Μαντς Ντάουγκαρντ, ερευνητή στο πανεπιστήμιο του Βανκούβερ που συμμετείχε στην έρευνα.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη προσκολλάται σε έναν συγκεκριμένο τύπο υδρογονάνθρακα, υπεύθυνο για την ταχεία ανάπτυξη του πλακούντα στις εγκύους, κοινό στα καρκινογόνα κύτταρα και την ελονοσία. Και στις δύο περιπτώσεις, συνδυάζοντάς την με την τοξίνη, η τελευταία απελευθερώνεται και χτυπά μόνο τα προβληματικά κύτταρα, όπως και το παράσιτο της ελονοσίας, θεραπεύοντας το πρόβλημα.

«Για δεκαετίες, οι επιστήμονες αναζητούν ομοιότητες στην ανάπτυξη του πλακούντα και των όγκων … Ο πλακούντας είναι ένα όργανο το οποίο μέσα σε μήνες αυξάνεται από μερικά κύτταρα σε ιστούς ενός κιλού περίπου … οι όγκοι κάνουν το ίδιο, μεγεθύνονται επιθετικά σε ένα σχετικά ξένο περιβάλλον», ανέφερε σχετικά ο Αλί Σαλάντι από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Ηδη έχουν γίνει δοκιμές σε ποντίκια και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Cell. Ογκοι από λέμφωμα non-Hodgkin’s συρρικνώθηκαν κατά 75% περίπου, ο καρκίνος του προστάτη εξαφανίστηκε σε δύο από τα έξι υποκείμενα, ενώ πέντε από τα έξι με μεταστατικό καρκίνο οστών παρέμειναν εν ζωή.

Δοκιμές σε ανθρώπους αναμένονται εντός της επόμενης τετραετίας. Ο Σαλάντι σημείωσε σχετικά ότι υπάρχει αισιοδοξία για την αποφυγή παρενεργειών και της αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς η πρωτεΐνη φαίνεται να συνδέεται μόνο με τον υδρογονάνθρακα που υπάρχει αποκλειστικά στον πλακούντα και τους όγκους.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έργα ύψους 6.000.000 ευρώ σε εξέλιξη στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής.

03/09/25 6:10 μμ

Έργα ύψους 6.000.000 ευρώ σε εξέλιξη στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής

ΗΠΑ: "Νίκη" για τη Google - Δεν πωλείται το Chrome, η εταιρεία θα μοιράζεται τα δεδομένα των διαδικτυακών αναζητήσεων

03/09/25 6:02 μμ

ΗΠΑ: “Νίκη” για τη Google – Δεν πωλείται το Chrome, η εταιρεία θα μοιράζεται τα δεδομένα των διαδικτυακών αναζητήσεων

ΔΥΠΑ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα έτους 2025

03/09/25 2:34 μμ

ΔΥΠΑ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα έτους 2025

03/09/25 2:22 μμ

Στις Σέρρες αύριο Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

Δήμος Αθηναίων: «Όλη η αλήθεια για το Υπνωτήριο των Γιατρών του Κόσμου»

03/09/25 2:04 μμ

Δήμος Αθηναίων: «Όλη η αλήθεια για το Υπνωτήριο των Γιατρών του Κόσμου»

Εξαπολύουν στειρωμένα έντομα για να...κόψουν τα φτερά της μεσογειακής μύγας

03/09/25 1:59 μμ

Εξαπολύουν στειρωμένα έντομα για να…κόψουν τα φτερά της μεσογειακής μύγας

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες: Δάσος Λαϊλιά ψηλά στην οροσειρά της Bροντούς -Ο «θελξικάρδιος παράδεισος» των Σερρών

03/09/25 1:49 μμ

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες: Δάσος Λαϊλιά ψηλά στην οροσειρά της Bροντούς

Σέρρες: Εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού από την ΑΝΕΣΕΡ

03/09/25 1:43 μμ

Σέρρες: Εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού από την ΑΝΕΣΕΡ

Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στις Σέρρες και συνεδρίαση Δ.Ε.Ε.Π. Σερρών

03/09/25 1:30 μμ

Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στις Σέρρες και συνεδρίαση Δ.Ε.Ε.Π. Σερρών

ΠΚΜ: Νέα σύγχρονα ηλεκτροκίνητα οχήματα και μηχανήματα στις υπηρεσίες του Δήμου Σερρών

03/09/25 1:24 μμ

ΠΚΜ: Νέα σύγχρονα ηλεκτροκίνητα οχήματα και μηχανήματα στις υπηρεσίες του Δήμου Σερρών

 Σέρρες: Θεατρική παράσταση ''Βαβυλωνία'' από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΚΟΥΕΟΡΑ»

03/09/25 1:17 μμ

 Σέρρες: Θεατρική παράσταση ”Βαβυλωνία” από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΚΟΥΕΟΡΑ»

Super League Κ19: Πανσερραϊκός - ΟΦΗ 0-0. Δείτε τα Highlights του αγώνα

03/09/25 1:10 μμ

Super League Κ19: Πανσερραϊκός – ΟΦΗ 0-0. Δείτε τα Highlights του αγώνα