25.4 C
Serres

Φόβοι για “κατακλυσμό” των ευρωπαϊκών αγορών με τουρκικά προϊόντα

Date:

 Έντονη ανησυχία ότι φρούτα και λαχανικά από την Τουρκία θα κατακλύσουν τις ευρωπαϊκές αγορές, προκαλώντας κατακόρυφη μείωση των τιμών εκφράζουν οι Έλληνες παραγωγοί. Αυτό, μάλιστα, θα είναι το δεύτερο “πλήγμα” για τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία από το καλοκαίρι του 2014 έχουν χάσει τη ρωσική αγορά ως αποτέλεσμα των αντιποίνων που εφήρμοσε η Μόσχα στις κυρώσεις που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ρωσο-ουκρανική κρίση.

 

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ανησυχούμε ότι η ΕΕ παραχώρησε ευνοϊκή μεταχείριση στην αγορά φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας. Σε αυτό προστίθεται η απαγόρευση της πρόσβασης των τουρκικών λαχανικών στη ρωσική αγορά, η οποία αναμένεται να επιφέρει στροφή στις  ευρωπαϊκές αγορές”, υποστηρίζει ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas.

Τα αγροτικά προϊόντα στα οποία αποφάσισε η Ρωσία να επιβάλλει απαγόρευση της εισαγωγής τους από την Τουρκία είναι τα ακόλουθα: ντομάτες, κρεμμύδια, κουνουπίδια, μπρόκολα, αγγούρια, σταφύλια, μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα , δαμάσκηνα, φράουλες, πορτοκάλια και μανταρίνια. Πρόκειται με άλλα λόγια για προϊόντα με μεγάλη σημασία στην ελληνική παραγωγή και των εξαγωγών, που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην κοινοτική αγορά.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2014, η Τουρκία εξήγαγε σε όλο τον κόσμο φρέσκα φρούτα και λαχανικά αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, ενώ κατά την ίδια περίοδο του τρέχοντος έτους το ποσό αυτό έχει μειωθεί σε 1,27 δις  δολάρια.




Ειδικά προς τη Ρωσία, η Τουρκία εξήγαγε 1,33 εκατ. τόνους προϊόντων το 2014,  αυξημένα σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό διότι η Τουρκία είχε επωφεληθεί από το ρωσικό εμπάργκο στα κοινοτικά προϊόντα. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015 ο όγκος των εξαγωγών της σε αγροτικά προϊόντα προς τη Ρωσία ανήλθε σε 760.376 τόνους από 736.672 τόνους το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Η χώρα μας είναι ένας από τους μεγάλους  Ευρωπαίους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών, που τον τελευταίο μήνα έχουν υποστεί μια σοβαρή κρίση στις τιμές στην παραγωγή που επιδεινώνεται από την αυξημένη παρουσία στις αγορές των προϊόντων που προέρχονται από τρίτες χώρες, όπως είναι η Τουρκία.

Το παραπάνω αποτυπώνεται και στις τιμές χονδρικής όπως αυτές φαίνεται στα δελτία τιμών του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών. Επικρατούσα τιμή για τη ντομάτα την εβδομάδα αυτή είναι 0,60 ευρώ/κιλό ενώ την αντίστοιχη περσινή εβδομάδα ήταν 0,80 ευρώ/κιλό.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας διότι είναι δεδομένο ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν ελέγχουν επαρκώς τις εισαγωγές αυτές, όπως όλοι γνωρίζουμε από τις συνεχείς ειδοποιήσεις που δημιουργούνται από αυτή τη χώρα όλο το χρόνο, όχι μόνο για την υπέρβαση των ανώτατων ορίων καταλοίπων (ΑΟΚ) στα φυτοφάρμακα, αλλά και για την παρουσία απαγορευμένων ουσιών. Στην πραγματικότητα η Τουρκία παρήγαγε το 55% των κηπευτικών ειδοποιήσεων για την υγεία βάσει του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, το RASFF), όπως π.χ  η Βουλγαρία έχει αναφέρει  επανειλημμένες ειδοποιήσεις για τις τουρκικές πιπεριές. Πιστεύουμε ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια Ευρωπαίων καταναλωτών και ενθαρρύνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των Ευρωπαίων παραγωγών που πρέπει να συμμορφώνονται με τα ελάχιστα πρότυπα” προσθέτει ο κ. Πολυχρονάκης και συνεχίζει: “Η συμφωνία που επετεύχθη στις 29 Νοεμβρίου μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους παραγωγούς της χώρας μας που πρέπει να γνωρίζουν πόσο μακριά φτάνουν παραχωρήσεις και να διεκδικήσουν τα μέτρα που πρέπει να προβλεφθούν για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγικών τομέων της Νοτίου Ευρώπης, δεδομένου ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα συμφέροντά των προϊόντων που παράγονται στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης,τα υπερασπίστηκαν με σθένος. Ο Σύνδεσμός μας εκφράζει την ανησυχία του προς την Πολιτεία που πρέπει να είναι ενεργή και να αρχίσει να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για να είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση αυτής της νέας κατάστασης, που φαίνεται αναπόφευκτη”.

ΟικονομίαΦόβοι για “κατακλυσμό” των ευρωπαϊκών αγορών με τουρκικά προϊόντα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Φθηνότερο σε σχέση με τον Αύγουστο το «πράσινο» τιμολόγιο Σεπτεμβρίου της ΔΕΗ

Χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα διαμορφώνεται το...

ΙΕΛΚΑ: Σε πτωτική πορεία οι τιμές στα σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο

Αρνητικός πληθωρισμός καταγράφεται στα σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο, τέταρτο...

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9,9% η ανεργία τον Ιούλιο – Στους 465.167 οι άνεργοι

Οριακά κάτω από το 10% (στο 9,9%) διαμορφώθηκε το...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα