28.7 C
Serres

ESM: Εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. ευρώ

Date:

 Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η απόφαση ελήφθη στη βάση πως η χώρα μας ολοκλήρωσε το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων και τα χρήματα θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, τον προϋπολογισμό και τη συγχρηματοδότηση έργων με την ΕΕ.

Ο επικεφαλής του ΕSM Klaus Regling σημείωσε πως “Με την εκταμίευση του 1 δισ. ο ESM στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Οι δε μεταρρυθμίσεις καλύπτουν μεγάλο εύρος δράσεων που είναι σημαντικές για τον εκμοντερνισμό της ελληνικής οικονομίας. Μερικά από τα μέτρα αφορούν την τόνωση του ανταγωνισμού στην ενέργεια -που αναμένεται να ρίξει τις τιμές- καθώς και ένα νέο νόμο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα απελευθερώσει ρευστότητα και θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα”.

Ο κύριος Regling πρόσθεσε: “Ελπίζω πως η καλή μας συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους μας θα συνεχιστεί, έτσι ώστε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο ένα επιτυχημένο κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να οδηγήσει σε συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, όπως έχει υποστηρίξει στο παρελθόν και το Eurogroup”.






To 1 δισ. αποτελεί την τρίτη και τελευταία εκταμίευση για την αρχική δόση του δανείου των 16 δισ. που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο. Ο ESM έχει επίσης αποδεσμεύσει 5,4 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η συνολική στήριξη του ESM στην Ελλάδα, μετά και τη σημερινή εκταμίευση, θα αγγίξει τα 21,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί το 1/4 του κόστους του αρχικού προγράμματος των 86 δισ., όπως είχε εγκριθεί από το ΔΣ του ESM στις 19 Αυγούστου.

ΟικονομίαESM: Εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. ευρώ

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΥΠΕΘΟ: Περισσότεροι από 10.000 έλεγχοι καταγγελιών τον Ιούλιο σε αιγιαλό και παραλίες

Σε περισσότερους από 10.000 ελέγχους καταγγελιών πολιτών που αφορούν...

ΔΕΗ myHome4Students: Νέο προϊόν για φοιτητές με αποκλειστικές εκπτώσεις και προνόμια

Σταθερή τιμή 0,129€/kWh για τις πρώτες 150 kWh Δωρεάν πάγιο...

ΥΠΕΝ: Κάτω από 15 λεπτά/kWh η τελική τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας

Στο 1,6 λεπτό ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται η έκτακτη στήριξη...

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Συμφωνία 38,5 εκατ. ευρώ με την ΕΥΔΑΠ για Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας

Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας ανακοινώνει τη σύναψη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα