25.9 C
Serres

Σοκ στα ενοίκια: Τι προβλέπουν οι νέοι συντελεστές και πόσο επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες

Date:

 Μεγάλες επιβαρύνσεις κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια φέρνει η πρόταση την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, τα περισσότερα έσοδα των προτεινόμενων αλλαγών φαίνεται να προκύπτουν από τις αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνηθείσα στη βάση του Μνημονίου αύξηση των συντελεστών (από το 11% στο 13% για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35%) κατατέθηκε το περασμένο φθινόπωρο στη Βουλή για να αποσυρθεί λίγο αργότερα εν μέσω αντιδράσεων, η νέα πρόταση όχι μόνο αυξάνει τους φόρους όπως ακριβώς προβλέπει το Μνημόνιο αλλά πηγαίνει τις επιβαρύνσεις και ένα βήμα παραπέρα.

Πέραν της αύξησης των δύο πρώτων συντελεστών σχεδιάζεται η καθιέρωση ενός ακόμα συντελεστή της τάξεως του 40%-45% για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 40.000 ευρώ. Αν αυτή η πρόταση εφαρμοστεί, για φορολογούμενο με εισόδημα από ενοίκια 10.000 ευρώ η αύξηση του φόρου είναι 200 ευρώ (από 1.100 σε 1.300 ευρώ) αλλά για εισόδημα 50.000 ευρώ η αύξηση φόρου είναι 1.500 ευρώ.








Αναλυτικά, η ελληνική πρόταση για όσους έχουν εισοδήματα από τα ενοίκια κινείται στα όσα προβλέπονται από το μνημόνιο και το σενάριο που έχει επεξεργαστεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κινείται στην εξής κατεύθυνση:

  • Εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής από το 11% θα ανέλθει στο 15%
  • Για εισόδηματα πάνω από 12.000 ευρώ ο συντελεστής θα πάει στο 35% από 33%, που είναι σήμερα
  • Για εισοδήματα από 40.000 ευρώ και πάνω, προτείνεται να καθιερωθεί νέος συντελεστής 45%.
ΟικονομίαΣοκ στα ενοίκια: Τι προβλέπουν οι νέοι συντελεστές και πόσο επιβαρύνονται οι...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Φοιτητικές κατοικίες: Οι τάσεις στα ενοίκια και τις αγορές – Οι τιμές – Οι πάγιες συστάσεις σε γονείς και φοιτητές

Σε εντατική αναζήτηση φοιτητικής στέγης βρίσκονται χιλιάδες γονείς και...

Α. Πεταλάς: Αρνητικός ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ και τον Ιούλιο

Σε καθοδικό κύκλο βρίσκονται οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα