6.3 C
Serres

Βιβλιοπαρουσίαση “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΖΩΗ ΠΡΙΝ ΤΟ 1912”

Date:

 Βιβλιοπαρουσίαση

 

Η Διάβαση Πεζών και ο Αριστομένης Καλυβιώτης σας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΖΩΗ ΠΡΙΝ ΤΟ 1912. Η διασκέδαση – τα μουσικά καταστήματα – οι ηχογραφήσεις δίσκων“, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 στις 19:30, στο στέκι της Διάβασης Πεζών, Χατζηπανταζή 11 (δίπλα στην ΚΕΔΗΣ).

 

Στη μελέτη που θα παρουσιαστεί, επιχειρείται μια νοσταλγική ματιά στο μουσικό παρελθόν της συμπρωτεύουσας. Με αναφορές στον τρόπο διασκέδασης των κατοίκων της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 20ου αιώνα, στην εμφάνιση του πρώτου γραμμόφωνου, καταγραφή των χώρων διασκέδασης εκείνης της εποχής, αλλά και των καταστημάτων όπου πωλούνταν δίσκοι και φωνόγραφοι, ο συγγραφέας μας παρουσιάζει μια πτυχή της Θεσσαλονίκης πριν χάσει το ανατολίτικο χρώμα της, καθώς στις αρχές του 20ου αιώνα αποτέλεσε σταυροδρόμι πολιτισμών, το κέντρο των Βαλκανίων, τόπο συνύπαρξης Μουσουλμάνων, Χριστιανών κι Εβραίων. Ο συγγραφέας πραγματοποιεί ενώ ανθολογεί χαρακτηριστικά παραδείγματα τραγουδιών της εποχής, ενώ παρουσιάζονται ηχογραφήσεις που πραγματοποίησαν στην Θεσσαλονίκη νεοσύστατες τότε δισκογραφικές εταιρίες.

 

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης.

 

Θα ακουστούν και σχολιασθούν τραγούδια Σεφαραδίτικα, Τούρκικα και Ελληνικά, ηχογραφημένα στην Θεσσαλονίκη πριν το 1912 από το συνοδευτικό του βιβλίου CD.





 

* Ο Αριστομένης Καλυβιώτης γεννήθηκε και ζει στην Καρδίτσα. Είναι απόφοιτος της σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Από σαράντα χρόνια περίπου ασχολείται με τη συλλογή και μελέτη λαογραφικού υλικού, σχετικού με τη μουσική μας παράδοση. Η συλλογή του περιλαμβάνει: Αυθεντικά ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα και ηχητικά αντικείμενα, δίσκους γραμμοφώνου της περιόδου 1900-1960, δίσκους LP και CD. Επίσης, καρτ-ποστάλ, χαρακτικά – γκραβούρες, παρτιτούρες, έγγραφα, φωτογραφίες, γραμματόσημα, ντοκουμέντα κλπ, που έχουν θέμα την λαϊκή μας μουσική. Επίσης ντοκουμέντα Καρδιτσιώτικου ενδιαφέροντος όπως, παλιά καρτ-ποστάλ, φωτογραφίες, έγγραφα, τιμολόγια κλπ. Πήρε μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, με ανακοινώσεις σχετικές με την παραδοσιακή και τη λαϊκή ελληνική μουσική.

Άλλα βιβλία του:

1. “ΟΙ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΔΙΣΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1903-1912”. Έκδοση «ΣΥΛΛΟΓΕΣ», Αθήνα 1994.

2. “ΣΜΥΡΝΗ – Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΖΩΗ 1900 – 1922”. Έκδοση “Music corner και Τήνελλα”. Αθήνα 2002. Επανέκδοση στην Τουρκία με τίτλο «Izmir Rumlarinin Müzigi 1900-1922», Yapi Kredi Yayinlari, Istanbul 2013.

3. “ΤΑ ΜΑΓΓΙΚΑ ΚΑΙ ΧΑΣΙΚΛΙΔΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ”. Έκδοση «ΣΥΛΛΟΓΕΣ», Αθήνα 2004.

4. “ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ-ΗΧΗΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ” Έκδοση «ΑΠΟΠΛΟΥΣ», Σάμος 2007.

ΕλλάδαΒιβλιοπαρουσίαση "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΖΩΗ ΠΡΙΝ ΤΟ 1912"

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Black Friday 2024: Συμβουλές από τον συνήγορο του καταναλωτή – video

Συμβουλές προς τους καταναλωτές, κατά τη διάρκεια των φετινών...

Πατέρας Αντώνιος: Κάποιοι είχαν συμφέρον να φύγουν τα παιδιά από την Κιβωτό του Κόσμου

Ο πατήρ Αντώνιος για πρώτη φορά μετά την απόφαση...

Λάρισα: Ζευγάρι έφυγε μαζί από τη ζωή με διαφορά λίγων ωρών

Συγκίνηση προκαλεί ένα ανδρόγυνο στη Λάρισα, που έφυγε από...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα