36.5 C
Serres

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Date:

 Τη σύγκληση του συμβουλίων πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 7 Μαρτίου, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καυτηριάζοντας τη στάση ορισμένων χωρών στο προσφυγικό.

Όπως δήλωσε κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει σζστο συμβούλιο αρχηγών να υπάρξει η μέγιστη δυνατή σύγκλιση και «θα ζητήσω να συμφωνήσουμε από κοινού να απαιτήσουμε στη Σύνοδο αναλογική συμμετοχή των χωρών της ΕΕ στα βάρη» από την προσφυγική κρίση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το χαρτί του βέτο εάν οι εξελίξεις δεν ικανοποιητικές. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες εάν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερασμός της ευθύνης στα κράτη – μέλη» τόνισε.

«Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να σηκώνουν φράχτες, να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ανεκτό και ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρα τόνισε ότι «μέχρι στιγμής η διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική» και χρησιμοποίησε ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα κατά όσων «δεν κατανοούν ότι οι κοινοί μας κανόνες και οι συμφωνίες είτε ισχύουν για όλους, είτε δεν υπάρχουν».

«Η Ελλάδα το καλοκαίρι βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα των κοινών κανόνων και στο ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Ξαφνικά σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση αφορά μόνο ορισμένους και όχι όλους» τόνισε.








Ο πρωθυπουργός καυτηρίασε ακόμη το γεγονός να αποφασίζουν κάτι οι ηγέτες της ΕΕ και αργότερα οι αποφάσεις να ακυρώνονται από κάποιες «παρασυνάξεις», όπως είπε, κάποιων κρατών που δεν είναι μόνο της ΕΕ αλλά και μη μέλη που βρίσκονται στη βαλκανική διαδρομή.

Αναφέρθηκε δε ονομαστικά στην Αυστρία χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο «να συγκαλεί παρασυσκέψεις για το προσφυγικό» χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει στο εξής από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, σε μία κρίση η οποία έχει φορτώσει σε μία χώρα βάρος πολύ μεγαλύτεροι από αυτό που της αναλογεί » τόνισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ή χώρα θα απαιτήσει να εφαρμοστούν το σύνολο όσων συμφωνήθηκαν. «Στο εξής δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά» υπογράμμισε.

ΠολιτικήΣυμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΥΠΕΞ: Καταδικάζει την επίθεση στη Ματζάλ Σαμς – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

«Καταδικάζουμε την επίθεση με ρουκέτες στη Ματζάλ Σαμς», αναφέρει...

Γ. Γεραπετρίτης: Η δημοκρατία σε ακινησία δεν λειτουργεί διότι δεν παράγει ενέργεια

«Καμία ιστορική περίοδος δεν έχει γεννήσει τόσες αντιφάσεις όσες...

Π. Μαρινάκης: Η ψυχική υγεία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, δεν χωρούν fake news και ανεύθυνες αντιπολιτευτικές κορώνες

«Σε κάθε μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, η...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα