28.7 C
Serres

Σε διατίμηση τα βασικά τρόφιμα για πρόσφυγες και μετανάστες

Date:

 Πλαφόν στις τιμές πώλησης ορισμένων βασικών ειδών διατροφής μελετά να επιβάλλει η κυβέρνηση στις περιπτώσεις που τα είδη αυτά πωλούνται από επιχειρήσεις κοντά σε κέντρα υποδοχής μεταναστών ή σε οδικούς άξονες από τους οποίους διέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, όπως είναι για παράδειγμα η εθνική οδός.

Η διατίμηση -καθώς ουσιαστικά για αυτό το μέτρο πρόκειται- θα αφορά πολύ συγκεκριμένα είδη (ενδεικτικά κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν το εμφιαλωμένο νερό, το τσάι, τοστ, χυμούς) και σχεδιάζεται να επιβληθεί σε επιχειρήσεις που έχουν κατά κάποιο τρόπο μονοπωλιακά χαρακτηριστικά, υπό την έννοια ότι εκεί που βρίσκονται δεν υπάρχουν ανταγωνίστριες επιχειρήσεις. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι για παράδειγμα τα πρατήρια καυσίμων και οι διάφορες επιχειρήσεις εστίασης που βρίσκονται επί των εθνικών οδών.

Το μέτρο συζητήθηκε σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Αντώνη Παπαδεράκη και εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια περιορισμού των φαινομένων αισχροκέρδειας που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται εξάλλου η απόφαση του κ. Παπαδεράκη χθες να αποστείλει έγγραφο προς τις Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, στη ζώνη αρμοδιότητας των οποίων βρίσκονται κέντρα υποδοχής προσφύγων, καθώς και σε αυτές που βρίσκονται κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (ΠΑΘΕ). Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, παρακαλούνται τα τμήματα εμπορίου των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων να εντείνουν τους ελέγχους σε καταστήματα που υπάγονται στη ζώνη αρμοδιότητάς των και λόγω θέσης (άμεση πρόσβαση στην εθνική οδό, πλησίον κέντρων υποδοχής κλπ) παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν.






Οι έλεγχοι θα έχουν να κάνουν, κυρίως, με την τήρηση των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), την ύπαρξη νομίμων παραστατικών στοιχείων (αποδείξεις κλπ) των διενεργούμενων συναλλαγών και τη διαπίστωση και προφανώς πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας. Επιπλέον, κλιμάκια ελέγχου της Γενικής Γραμματείας σε συνεργασία με τις κατά τόπους υπηρεσίες εμπορίου και τις αστυνομικές διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ. θα διενεργήσουν ελέγχους κατά μήκος της ΠΑΘΕ.

Σήμερα, εξάλλου, στη 1 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στην οποία θα παρουσιασθεί η πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει από κοινού το υπουργείο Οικονομίας με τους παραγωγικούς και εμπορικούς φορείς της χώρας και αφορά στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των προσφύγων.

Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αντώνης Παπαδεράκης, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Κων/νος Μπίτσιος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Βασίλης Ζαφείρης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και Νίκος Καραγεωργίου, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ).

ΕλλάδαΣε διατίμηση τα βασικά τρόφιμα για πρόσφυγες και μετανάστες

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Β. Κικίλιας: Όλοι μαζί χτίζουμε μια «εθνική συμμαχία» προστασίας

«Τι μας ζητάνε οι πολίτες; Δεν μας ζητάνε τίποτε...

Πυροσβεστική: 32 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Σε 32 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα