Δύσκολα θα αποφευχθεί η μείωση του αφορολόγητου…
Date:
«Εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία» δήλωσε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ μετά το τέλος της συνάντησης με το κουαρτέτο. Εφικτή η συμφωνία μέχρι τις 25 Μαρτίου.
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 18:00 η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει μείωση του αφορόλογητου έστω και μικρή.
Αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών εκτίμησε πάντως ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου. Η ίδια πηγή κάνει λόγο για διαφωνίες σε επιμέρους θέματα, ενώ ο στόχος είναι ο ίδιος ως προς τα αποτελέσματα που επιδιώκονται από τις αλλαγές στο φορολογικό.
Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση επί της απαίτησης των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».
Ταυτόχρονα, ενώ η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει φορολογικό βάρος από το επίπεδο των εισοδημάτων πέριξ των 30.000 ευρώ, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα.
Στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα ενταχθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς όμως αφορολόγητο ποσό.
Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με βάση τη συμφωνία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ), ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ.
Τέλος, θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, με ανώτατο συντελεστή 10%.
Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, αν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, για να προχωρήσει η συζήτηση έχουν θέσει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, πέραν της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018 είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ. Συμφωνία δεν υπάρχει ούτε ως προς το μακροοικονομικό σενάριο.