33 C
Serres

Φωτοβολταϊκά συστήματα σε σχολικά κτίρια»

Date:

Στον δικτυακό τόπο www.efsyn.gr της εφημερίδας «Η Εφημερίδα των Συντακτών», στις 1/3/2016 και με τίτλο «Το πιο “πράσινο” κτίριο του Πειραιά», αναρτήθηκε άρθρο για το νέο κτίριο της Ράλλειου Σχολής στον Πειραιά, όπου επισημαίνεται ότι στις οροφές των κτιρίων του σχολείου έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά συστήματα που εξασφαλίζουν πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες τους.
Το έργο ολοκληρώθηκε από την ανώνυμη εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και η κάλυψη του κόστους κατασκευής επιτεύχθηκε με την ένταξη σε ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με την παράγραφο 2.1 του άρθρου 132 του νόμου 4199/2013 (ΦΕΚ Α216/11.11.2013), η ως άνω εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. είναι αρμόδια για την μελέτη, απόκτηση γης, κατασκευή, επέκταση, ανακαίνιση, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό κτιριακών εγκαταστάσεων και εν γένει υποδομών δημοσίου συμφέροντος, ανάμεσά τους και σχολικών κτιρίων.
Από τη μια πλευρά, σίγουρα αξίζει έπαινος σε όσους εμπνεύστηκαν αυτή την κατασκευαστική ενεργειακή επιλογή που συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας. Εξάλλου, το κέρδος δεν είναι μόνο οικονομικό ή περιβαλλοντικό αλλά και παιδαγωγικό, αφού θα αποτελεί ένα καθημερινό, άμεσο παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης για τα παιδιά του συγκεκριμένου σχολείου.
Από την άλλη όμως πλευρά, και με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη σύμφωνα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» να εξασφαλίσει το 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, προκύπτει το ενδιαφέρον αν και σε άλλα σχολικά κτίρια, παλαιά ή νέα, έχουν υλοποιηθεί παρόμοια έργα. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 7 του νόμου 4342/2015 (ΦΕΚ Α143/9.11.2015) υφίσταται υποχρέωση αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων.
Είναι σαφές πως η διεύρυνση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες σχολείων, πόσο μάλλον αν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια, είναι πολλαπλά κερδοφόρα συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας, στη μείωση των λειτουργικών εξόδων των σχολείων όσον αφορά τα έξοδα για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, στην αξιοποίηση αυτών των πόρων σε άλλες τους ανάγκες.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
α) Πόσα σχολεία της χώρας μας διαθέτουν φωτοβολταϊκά συστήματα;
β) Ενόψει του τελευταίου νόμου για την αναβάθμιση των κτιρίων σε τι μέτρα προτίθεσθε να προβείτε προκειμένου να τoποθετηθούν φωτοβολταικά συστήματα τόσα στα υφιστάμενα σχολικά κτίρια όσο και στα νέα;








ΠολιτικήΦωτοβολταϊκά συστήματα σε σχολικά κτίρια»

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΥΠΕΞ: Καταδικάζει την επίθεση στη Ματζάλ Σαμς – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

«Καταδικάζουμε την επίθεση με ρουκέτες στη Ματζάλ Σαμς», αναφέρει...

Γ. Γεραπετρίτης: Η δημοκρατία σε ακινησία δεν λειτουργεί διότι δεν παράγει ενέργεια

«Καμία ιστορική περίοδος δεν έχει γεννήσει τόσες αντιφάσεις όσες...

Π. Μαρινάκης: Η ψυχική υγεία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, δεν χωρούν fake news και ανεύθυνες αντιπολιτευτικές κορώνες

«Σε κάθε μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, η...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα