Την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων, τόσο στην κτηνοτροφία, όσο και στα οπωροκηπευτικά, τομείς που βιώνουν βαθιά κρίση, επισήμανε, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Αλιείας της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο, ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Epiloges Press

Epiloges Press

Την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων, τόσο στην κτηνοτροφία, όσο και στα οπωροκηπευτικά, τομείς που βιώνουν βαθιά κρίση, επισήμανε, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας – Αλιείας της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο, ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Advertisement
 

Ειδικότερα πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση εναρμονισμένης νομοθεσίας για την υποχρεωτική αναγραφή της καταγωγής-προέλευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος, αλλά και την επικαιροποίηση των τιμών απόσυρσης των οπωροκηπευτικών προκειμένου να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής.

Συγκεκριμένα, στην προφορική παρέμβασή του στην ενότητα «κατάσταση της αγοράς» ο Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε τα εξής:

«Οι τομείς της κτηνοτροφίας και των οπωροκηπευτικών βιώνουν μία βαθύτατη κρίση, η οποία μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία λήψης μέτρων αντιμετώπισης των διαρθρωτικών τους προβλημάτων.
Ο τομέας των οπωροκηπευτικών είναι πολύ σημαντικός λόγω του εξαγωγικού χαρακτήρα των προϊόντων του, o οποίος έχει περιοριστεί λόγω του ρωσικού εμπάργκο. Η συνέχιση των έκτακτων μέτρων και μετά την 30η Ιουνίου 2016 είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο θεωρούμε ότι η πρόταση της Επιτροπής θα μπορούσε να είναι πιο φιλόδοξη όσον αφορά στις κατανεμηθείσες ποσότητες. Το πρόβλημα είναι έντονο ιδιαίτερα για ευπαθή προϊόντα όπως τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα κηπευτικά. Έχουμε επίσης ζητήσει την επικαιροποίηση των τιμών απόσυρσης προκειμένου να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής.
Ο κλάδος της κτηνοτροφίας βιώνει μια συνεχή κρίση τα τελευταία χρόνια. Η κρίση στον γαλακτοκομικό τομέα της χώρας μου συνδέεται με τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων που λειτουργούν σε ένα περιβάλλον με αυξημένο κόστος παραγωγής, έλλειψης ρευστότητας, αδυναμίας δανεισμού, με αθρόες εισροές φθηνότερης πρώτης ύλης από χώρες με υπερπαραγωγή.
Το αποτέλεσμα είναι ότι παλεύουν για την επιβίωσή τους, ιδιαίτερα στις μειονεκτικές και ορεινές περιοχές όπου οι συνθήκες παραγωγής και εμπορίας είναι δυσκολότερες


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με Βιλένα ο Παναθηναϊκός στις Σέρρες

22/11/25 2:43 μμ

Με Βιλένα ο Παναθηναϊκός στις Σέρρες

Μυτιλήνη: Ο τελευταίος τσουρχανάς της Αγιάσου

22/11/25 2:08 μμ

Μυτιλήνη: Ο τελευταίος τσουρχανάς της Αγιάσου

Τον επόμενο μήνα θα απολογηθούν στην ανακρίτρια οι Χρ. Τριαντόπουλος και Κ. Αγοραστός για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

22/11/25 1:57 μμ

Τον Δεκέμβριο θα απολογηθούν Τριαντόπουλος και Αγοραστός για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

Ιδέες για να αποφύγετε το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου

22/11/25 1:48 μμ

Ιδέες για να αποφύγετε το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Χριστουγεννιάτικη τούρτα Χιονούλα

22/11/25 1:46 μμ

Χριστουγεννιάτικη τούρτα Χιονούλα

Παύλος Μαρινάκης: Η πετυχημένη οικονομική πολιτική μειώνει φόρους και αυξάνει τα έσοδα του κράτους

22/11/25 1:22 μμ

Παύλος Μαρινάκης: Η πετυχημένη οικονομική πολιτική μειώνει φόρους και αυξάνει τα έσοδα του κράτους

Θεσσαλονίκη: Διαρρήκτες τραυματίστηκαν όταν βρέθηκαν στο κενό από μπαλκόνι 6 μέτρων

22/11/25 1:18 μμ

Θεσσαλονίκη: Διαρρήκτες τραυματίστηκαν όταν βρέθηκαν στο κενό από μπαλκόνι 6 μέτρων

Θεσσαλονίκη: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 42χρονης Βίκυς που αγνοείται από τον Ιούλιο – “Έψαξα παντού” λέει ο πρώην της

22/11/25 1:13 μμ

Θεσσαλονίκη: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 42χρονης Βίκυς που αγνοείται από τον Ιούλιο

Σέρρες: "Τα τρακτέρ στους δρόμους" - Κάλεσμα για κινητοποιήσεις - video

22/11/25 11:38 πμ

Σέρρες: “Τα τρακτέρ στους δρόμους” – Κάλεσμα για κινητοποιήσεις – video

Τσιάρας: Η έγκριση του Αction Plan 2 για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανοίγει τον δρόμο για πληρωμές

22/11/25 11:29 πμ

Τσιάρας: Η έγκριση του Αction Plan 2 για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανοίγει τον δρόμο για πληρωμές

Τ.Χατζηβασιλείου: "Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει την Ουκρανία στο τραπέζι"

22/11/25 11:24 πμ

Τ.Χατζηβασιλείου: “Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει την Ουκρανία στο τραπέζι”

Νέες εργασίες σε σχολικά κτήρια του δήμου Σερρών - video

22/11/25 11:17 πμ

Νέες εργασίες σε σχολικά κτήρια του δήμου Σερρών – video