27.6 C
Serres

EYXEΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΥΣΤΑΚΑ

Date:

Με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων του σχολικού έτους 2016-2017, θα ήθελα να απευθύνω τις πιο θερμές μου ευχές σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς για καλή και εποικοδομητική σχολική χρονιά. Θέλω να ευχηθώ καλή πρόοδο και καλή δύναμη σε όλους τους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς και τους γο-νείς. Το σχολείο είναι το εργαλείο, το οποίο εάν θα χειριστείτε σωστά, θα σας βοη-θήσει να φτάσετε στην επιτυχία, έτσι όπως την φαντάζεται ο καθένας στο μυαλό του. Και η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κάνουν λειτούργημα, θα σας βοηθήσει να γίνει πιο εύκολος ο δρόμος προς την επιτυχία.

Το ξεκίνημα αυτής της σχολικής χρονιάς συμπίπτει με ανακοινώσεις αποφάσεων του αρμόδιου υπουργού που αφορούν αλλαγές στη μαθησιακή και στην εξεταστική διαδικασία στο γυμνάσιο.

Για την Ένωση Κεντρώων η παιδεία, η εργασία, η ασφάλεια, η υγεία, το περιβάλ-λον, ο πολιτισμός, η δικαιοσύνη αποτελούν καίριους πυλώνες της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας της χώρας μας.

Ειδικότερα για την παιδεία, στην πολιτική παράταξη που έχω την τιμή να υπηρετώ θεωρούμε πως η νέα γενιά είναι το μέλλον μας και η εκπαίδευσή της με υψηλού επιπέδου ποιοτικά χαρακτηριστικά αποτελεί μια μοναδικής αξίας επένδυση στην οπτική της ανάπτυξης της πατρίδας μας.

Η Ένωση Κεντρώων τη χρονιά που πέρασε, μόλις στην πρώτη χρονιά κοινοβου-λευτικής της παρουσίας, τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο και σε επίπεδο νομοθετικών εργασιών αγωνίστηκε να αναδείξει πλήθος ζητημάτων που αφορούν τον χώρο της παιδείας. Είναι ενδεικτικό ότι η αναγκαιότητα διεξαγωγής μαθημάτων στο γυμνάσιο έως το τέλος Μαΐου, που πολύ πρόσφατα εξαγγέλθηκε, είχε αποτελέσει θέμα σχετικής ερώτησης του κόμματός μας στις 10 Μαρτίου 2016 προς τον αρμόδιο υπουργό.

Επίσης, η Ένωση Κεντρώων μετείχε με υπευθυνότητα σε όποιες διεργασίες δια-λόγου προσκλήθηκε ενώ επιπλέον διαμόρφωσε και συνθήκες διεξοδικού εσωκομ-ματικού διαλόγου. Αποκορύφωμα αυτής της γόνιμης διαδικασίας ήταν η παρουσί-αση σε 10σέλιδο κείμενο έκτασης 3.000 λέξεων των επικαιροποιημένων θέσεων της Ένωσης Κεντρώων για την παιδεία, κείμενο που παραδόθηκε στις 24/5/2016 στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και δημοσιοποιήθηκε την ίδια η-μέρα σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Ενδεικτικά, σ’ αυτή την ολοκληρωμένη πρό-ταση περιέχονταν, μεταξύ πολλών άλλων, η κατάργηση των εξετάσεων του Ιουνί-ου στο γυμνάσιο προς όφελος της διδασκαλίας, η μείωση ωρών του εβδομαδιαίου ωρολογίου μαθητικού προγράμματος αλλά σε συνδυασμό με τάξεις το πολύ 20 παιδιών ώστε να λειτουργεί επωφελέστερα η μαθησιακή διαδικασία, η «απολυκει-οποίηση» του γυμνασίου κ.ά. Η θέση μας για την μείωση των εξεταζόμενων μαθη-μάτων στις τάξεις του γυμνασίου έγινε δεκτή από τον Υπουργό Παιδείας και υιοθε-τήθηκε από την κυβέρνηση.








Παρ΄ όλα αυτά, οι θέσεις μας δεν περιέχουν μόνο σημεία που σήμερα διαπιστώ-νουμε ότι υλοποιούνται. Πρέπει να τονιστεί ότι οι θέσεις της Ένωσης Κεντρώων είναι επικεντρωμένες στην υιοθέτηση της αριστείας και στην επιβράβευση της προσπάθειας σε συνδυασμό με την κοινωνική ευαισθησία και την προσήλωση σε διαδικασίες ποιοτικής μάθησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που παρέχεται από ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να βελτιωθούν οι υλικοτεχνικές υποδομές και να ενισχυθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, η επαναφορά με βελτιώσεις του θεσμού των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων στο σύνολο των σχολείων που ήταν ενταγμένα έως τις αρχές του 2015, η απεμπλοκή των εκπαιδευτικών από το γραφειοκρατικό έργο και η επικέντρωσή τους αποκλειστικά στο διδακτικό και συμβουλευτικό τους έργο, η διαμόρφωση ηγετικής ομάδας ανά σχολείο με διευθυντή, υποδιευθυντή και ανα-πληρωτές υποδιευθυντές με δραστική ελάφρυνση του διδακτικού έργου και επικέ-ντρωση στο διοικητικό/καθοδηγητικό τους έργο, η χρήση κατά 25% για την προα-γωγή και απόλυση από το λύκειο τράπεζας θεμάτων ηπιότερης και πιο λειτουργι-κής μορφής από αυτή που βίωσαν τα παιδιά το 2014, η υιοθέτηση των αποφά-σεων του Συνηγόρου του Παιδιού που αφορούν ζητήματα σχολικής ζωής και η θε-σμοθέτηση της άμεσης εφαρμογής τους στα σχολεία της χώρας μας, η χρησιμο-ποίηση φιλικότερου αλλά όμοια αξιόπιστου με σήμερα συστήματος επιλογής για την είσοδο στα Α.Ε.Ι., η διαμόρφωση του «προσωπικού πτυχίου» για κάθε φοιτητή ή φοιτήτρια, η μη διαγραφή φοιτητών και φοιτητριών μέχρι την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Συνηγόρου του Φοιτητή εί-ναι μερικά μόνο από τα σημεία που περιέχονται στις προτάσεις μας και που εκτι-μούμε ότι πρέπει να υλοποιηθούν προς όφελος των παιδιών μας, του μέλλοντος της πατρίδας μας.

Ας ξέρουν επομένως οι συμπολίτες μας ότι η Ένωση Κεντρώων, αν και το πιο νέο κοινοβουλευτικά κόμμα, διαθέτει σήμερα ένα εξαιρετικά συγκροτημένο, σταθμισμέ-νο και ίσως το πιο πλήρες πρόγραμμα για την παιδεία μεταξύ όλων των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πως οι προτάσεις παιδείας της Ένωσης Κεντρώ-ων είναι προτάσεις ελπίδας για παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Με εκτίμηση
Αναστάσιος Μεγαλομύστα-κας
Βουλευτής Ν. Σερρών

ΕλλάδαEYXEΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΥΣΤΑΚΑ

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κ. Τσιάρας: Εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων και στην Κορινθία για τον περιορισμό τη πανώλης των μηρυκαστικών

Την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων και πρωτοκόλλων και...

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Κόρινθο, Αργολίδα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα