Δεν φτάσαμε ακόμη να δημιουργούμε μυθικά τέρατα, όπως η μυθική Χίμαιρα με σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού και ουρά φιδιού,

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

 Δεν φτάσαμε ακόμη να δημιουργούμε μυθικά τέρατα, όπως η μυθική Χίμαιρα με σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού και ουρά φιδιού, αλλά μάλλον προς τα εκεί οδεύουμε αργά αλλά σταθερά.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν τα πρώτα χιμαιρικά έμβρυα χοίρων, τα οποία είναι κατά περίπου 0,001% ανθρώπινα, συνδυάζοντας κύτταρα και από τα δύο είδη.

Ο απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν μέσα σε τέτοια υβριδικά ζώα ανθρώπινα όργανα (καρδιά, πάγκρεας, ήπαρ κ.α.) προοριζόμενα προς μεταμόσχευση σε ασθενείς.

Επίσης θα μπορούν να γίνουν δοκιμές νέων φαρμάκων. Όμως αυτή η προοπτική είναι ακόμη μακρινή, καθώς υπάρχουν πολλές τεχνικές δυσκολίες, όπως παραδέχθηκαν οι επιστήμονες (για να μην αναφέρουμε τους βιοηθικούς προβληματισμούς).

Πως φτιάχτηκε

Για τη δημιουργία της χίμαιρας, ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα εισήχθησαν σε έμβρυο χοίρου, το οποίο στη συνέχεια εμφυτεύθηκε σε μια γουρούνα για διάστημα έως ενός μήνα (μετά τα έμβρυα αφαιρέθηκαν για μελέτη, προτού υπάρξει γέννα).

Προς το παρόν, η διαδικασία είναι ελάχιστα αποτελεσματική, καθώς, όπως έδειξαν τα πειράματα, από τα 2.075 έμβρυα που εμφυτεύθηκαν, μόνο τα 186 συνέχισαν να αναπτύσσονται μέσα στους θηλυκούς χοίρους.

Όμως, από την άλλη, υπήρξαν σαφείς ενδείξεις ότι τα ανθρώπινα κύτταρα ήταν λειτουργικά μέσα στους χοίρους, παρόλο που αποτελούσαν ένα μικρό μόνο μέρος του ζώου.

Δεν υπάρχουν πάντως ακόμη ενδείξεις ότι τα ανθρώπινα κύτταρα ενσωματώνονται στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των χοίρων (με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό από πλευράς νοημοσύνης!).

 Το επίτευγμα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell»

Advertisement
MEGA

Τα ζώα

Εκτός από τους χοίρους, οι αγελάδες φαίνονται ακόμη πιο κατάλληλο ζώο για τη δημιουργία χίμαιρας με τους ανθρώπους, επειδή η κύησή τους διαρκεί επίσης εννέα μήνες περίπου.

Αντίθετα, η κύηση των χοίρων είναι πολύ πιο γρήγορη (διαρκεί λιγότερο από τέσσερις μήνες), με συνέπεια τα εμβρυικά κύτταρα του χοίρου να αναπτύσσονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τα ανθρώπινα. Στην περίπτωση όμως των αγελάδων ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ίδιος.

Προς το παρόν, η έρευνα σε χίμαιρα ανθρώπου-ζώου δεν επιτρέπεται να δημιουργήσει έμβρυο που θα ζήσει για πάνω από ένα μήνα

Οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι είναι ώριμη η στιγμή για να αφήσουν να γεννηθούν τέτοιες χίμαιρες.  

Όταν ο κόσμος ακούει τη λέξη χίμαιρα, τη συσχετίζει πάντα με την ελληνική μυθολογία, υπάρχει πάντα αυτός ο φόβος. Όμως και οι άγγελοι είναι χίμαιρες, μπορεί να υπάρξει επίσης μια θετική εικόνα γι’ αυτά τα πλάσματα.

Στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα τέρας, αλλά να βοηθήσουμε λόγω της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση», δήλωσε ο κύριος ερευνητής δρ Τζουν Γου.

Όμως οι σκεπτικιστές φοβούνται, μεταξύ άλλων, ότι η μεταφορά ανθρωπίνων χαρακτηριστικών σε ζώα θα υποβαθμίσει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Αν και μερικοί -πιο απαισιόδοξοι για την ανθρώπινη φύση- θα προσέθεταν ότι μπορεί να υποβαθμιστεί και η αξιοπρέπεια των ζώων..

.ΒΗΜΑ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Επίσκεψη της Νάντιας Γιαννακοπούλου στη δομή μεταναστών - video

09/09/25 8:29 μμ

Σέρρες: Επίσκεψη της Νάντιας Γιαννακοπούλου στη δομή μεταναστών – video

Φωτιά στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου Σερρών από αναπτήρα - video

09/09/25 8:12 μμ

Φωτιά στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου Σερρών από αναπτήρα – video

Ν. Κουφοτόλης: Οι θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ θα αυξηθούν

09/09/25 8:06 μμ

Ν. Κουφοτόλης: “Οι θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ θα αυξηθούν” – video

«Εξελίσσεσαι ή λήγεις» Γιατί χρειάζεται να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία ΤΝ

09/09/25 7:39 μμ

«Εξελίσσεσαι ή λήγεις» Γιατί χρειάζεται να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία ΤΝ

Θεσσαλονίκη: 33χρονος τραυμάτισε με γυαλί τους γονείς του επειδή έκαναν… ευχέλαιο

09/09/25 7:21 μμ

Θεσσαλονίκη: 33χρονος τραυμάτισε με γυαλί τους γονείς του επειδή έκαναν… ευχέλαιο

Άρης: Απέκτησε τον 20χρονο μέσο Μιχάλη Βοριαζίδη

09/09/25 7:11 μμ

Άρης: Απέκτησε τον 20χρονο μέσο Μιχάλη Βοριαζίδη

Χριστίνα Κοντοβά: Ήταν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έχω πάρει και ήρθα και σε κόντρα με δικούς μου ανθρώπους

09/09/25 7:06 μμ

Χριστίνα Κοντοβά: Ήταν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έχω πάρει και ήρθα και σε κόντρα με δικούς μου ανθρώπους

Νέα υπόθεση θανάτου βρέφους στην Πάτρα: Είχε κακοποιηθεί άγρια αλλά ο ιατροδικαστής “είδε” μηνιγγοεγκεφαλίτιδα

09/09/25 6:45 μμ

Νέα υπόθεση θανάτου βρέφους στην Πάτρα: Είχε κακοποιηθεί άγρια αλλά ο ιατροδικαστής “είδε” μηνιγγοεγκεφαλίτιδα

Κ. Πιερρακάκης: Μηδενικός φόρος για εισόδημα έως 20.000 ευρώ σε πολύτεκνους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες

09/09/25 6:25 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Μηδενικός φόρος για εισόδημα έως 20.000 ευρώ σε πολύτεκνους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες

Ο Δήμος Σερρών τιμώμενος προορισμός στο φεστιβάλ γαστρονομίας «KOUZINA 2025» του Δήμου Αριστοτέλη

09/09/25 6:17 μμ

Ο Δήμος Σερρών τιμώμενος προορισμός στο φεστιβάλ γαστρονομίας «KOUZINA 2025» του Δήμου Αριστοτέλη

Σχολείο: Κάθε πότε χρειάζονται έλεγχο τα μάτια παιδιών και εφήβων

09/09/25 6:19 μμ

Σχολείο: Κάθε πότε χρειάζονται έλεγχο τα μάτια παιδιών και εφήβων

«Έκλεισαν» οι εγγραφές για το τμήμα γυμναστικής ενηλίκων - Συνεχίζονται στα υπόλοιπα τμήματα

09/09/25 4:18 μμ

«Έκλεισαν» οι εγγραφές για το τμήμα γυμναστικής ενηλίκων – Συνεχίζονται στα υπόλοιπα τμήματα