5.4 C
Serres

Οι οκτώ άξονες των αλλαγών στον Καλλικράτη

Date:

Τη θέσπιση απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με διατήρηση της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης (β’ γύρο) για την ανάδειξη δημάρχων ή περιφερειαρχών -όπου θα απαιτηθεί ποσοστό 50+1%- φέρνουν μεταξύ άλλων οι προτάσεις της Επιτροπής που είχε συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Η Επιτροπή συνεδρίασε για τελευταία φορά σήμερα (Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017), με την παρουσία του υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη και όλων των αυτοδιοικητικών φορέων, πλην της ΚΕΔΕ που έχει αποχωρήσει.

Στην τελική εισήγηση της Επιτροπής περιλαμβάνονται οκτώ γενικοί άξονες, με τις προτάσεις που αφορούν τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα να είναι περισσότερο διευκρινισμένες συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Πέραν των όσων αναφέρθηκαν προηγουμένως, προτείνεται η αποσύνδεση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών από την αντίστοιχη των ευρωεκλογών, πρόταση που φέρνει την προοπτική οι τοπικές εκλογές να γίνονται το φθινόπωρο και οι νέες διοικήσεις να αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η ημέρα του έτους που ακολουθεί.

Για τις τελικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ακολουθήσει νέος κύκλος διαβούλευσης. Υπενθυμίζεται ότι χρονικός στόχος είναι η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία να έχει ολοκληρωθεί εντός του ερχόμενου καλοκαιριού.

Τα βήματα που θα μεσολαβήσουν έχουν ως εξής: Το πόρισμα με τις προτάσεις της Επιτροπής θα καθαρογραφεί και θα παραδοθεί επισήμως στον υπουργό Εσωτερικών (οπότε και θα δοθεί στη δημοσιότητα).

Στη συνέχεια θα διαμορφωθεί η τελική κυβερνητική πρόταση.

Πάνω στην πρόταση αυτή θα ακολουθήσει νέος διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και τους αυτοδιοικητικούς φορείς (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ κλπ.).

Τα οκτώ σημεία της πρότασης

Τα βασικότερα σημεία της εισήγησης της Επιτροπής παρουσίασε ο πρόεδρός της και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης και είναι τα εξής οκτώ:

1) Προτείνεται ένα μοντέλο επαναοριοθέτησης των ασκούμενων από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κρατική διοίκηση αρμοδιοτήτων.

2) Εξειδικεύεται η «μοντελοποίηση» των ΟΤΑ, ώστε να αντιμετωπίζονται διακριτά ειδικές κατηγορίες δήμων, όπως ιδίως οι νησιωτικοί και οι ορεινοί, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης.





3) Επανασχεδιάζονται οι θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές τοπικές δομές στο εσωτερικό κάθε δήμου, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι οποίες -σε συνδυασμό με την ενίσχυση των θεσμών άμεσης κοινωνικής συμμετοχής- αναμένεται να αυξήσουν το αίσθημα εγγύτητας των πολιτών προς το θεσμό της αυτοδιοίκησης.

4) Αποσυνδέονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, ενώ προτείνεται ως εκλογικό σύστημα για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια η απλή αναλογική, με διατήρηση του θεσμού του δημάρχου και του περιφερειάρχη που θα εκλέγεται, ως επικεφαλής του αντίστοιχου συνδυασμού, σε δεύτερο γύρο, αν χρειάζεται.

5) Προτείνεται ένα νέο, δημοκρατικό, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα οικονομικής διαχείρισης και δημοσιονομικής εποπτείας των ΟΤΑ, που θα εξασφαλίζει την οικονομική τους βιωσιμότητα, χωρίς να παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους.

6) Ενισχύονται οι διαδικασίες συμμετοχικής κατάρτισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ, ώστε να έχει λόγο στον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό και η τοπική κοινωνία.

7) Προτείνεται η αλλαγή του τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης των ΟΤΑ, βάσει ενός αλγορίθμου που θα λαμβάνει υπόψη το ελάχιστο κόστος λειτουργίας ενός ΟΤΑ και θα κατατείνει στη μείωση των ανισοτήτων και στη στήριξη των μικρών και μειονεκτούντων ΟΤΑ, με ταυτόχρονη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας για την είσπραξη των ιδίων εσόδων των ΟΤΑ.

8) Επικαιροποιούνται οι διαδικασίες του αναπτυξιακού προγραμματισμού, με τη θεσμοποίηση συνεργειών μεταξύ όλων των βαθμίδων της διοίκησης και σταθερή συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», μία από τις Επιτροπές, αρμόδια για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, έχει ολοκληρώσει τις αλλαγές προτείνοντας:
 Θέσπιση απλής αναλογικής: Θα ισχύει και στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές και οι έδρες των δημοτικών – περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής. Για να εκλεγεί δήμαρχος-περιφερειάρχης θα χρειάζεται το 50%+1 των ψήφων και αν δεν το πάρει την πρώτη Κυριακή, θα αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι σε δεύτερο γύρο. Εως τώρα, όποιος έβγαινε πρώτος τη δεύτερη Κυριακή λάμβανε σημαντικό μπόνους ώστε να διαθέτει τα 3/5 των συμβούλων.
 Μείωση θητείας δημάρχων και περιφερειαρχών: Προτείνεται να επιστρέψει η θητεία στην 4ετία και οι εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές να διεξάγονται ίδια ημερομηνία με τις ευρωεκλογές και οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να έχουν πενταετή θητεία όπως οι ευρωβουλευτές.
 Ψήφος σε μετανάστες: Να έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Εως τώρα έχουν δικαίωμα «εκλέγειν» οι υπήκοοι κρατών-μελών της ΕΕ στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, ενώ προτείνεται να επεκταθεί το δικαίωμα και για τις περιφερειακές εκλογές.
 Λαϊκές Πρωτοβουλίες: Δεσμευτικές προτείνονται να είναι οι αποφάσεις οργάνων που δημιουργούνται με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής, όπως οι Τοπικές λαϊκές Συνελεύσεις και οι Συνελεύσεις της Γειτονιάς, ενώ ομάδες κατοίκων θα έχουν τη δυνατότητα να προκηρύξουν Τοπικά Δημοψηφίσματα για θέματα που αφορούν τις περιοχές κατοικίας τους.
 Καταργήσεις: Τα παραπάνω όργανα προτείνεται να αντικαταστήσουν μια σειρά θεσμών που δημιουργήθηκαν με τον «Καλλικράτη», όπως τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, οι Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών Επιτροπών που λαμβάνουν αποφάσεις για να μην φθάνουν όλα τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Προτείνεται επίσης η κατάργηση Σχολικών Επιτροπών και του Συμπαραστάτη του Δημότη αλλά και των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, τους οποίους προτείνεται, πλέον, να τους ορίζει ο περιφερειάρχης επιλέγοντας ανάμεσα στους περιφερειακούς συμβούλους, διαδικασία αντίστοιχη με το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους.
Πρόκειται για προτάσεις, που η ανάγνωσή τους δείχνει μια προσπάθεια ο εξ ορισμού εγγύτερος στον πολίτη θεσμός, να λάβει ενισχυμένα χαρακτηριστικά αυτοδιοίκησης και να «σπάσει» το «δημαρχοκεντρικό» μοντέλο.

Διαβάστε περισσότερα    www.efsyn.gr          eleftherostypos.gr

ΕλλάδαΤοπική ΑυτοδιοίκησηΟι οκτώ άξονες των αλλαγών στον Καλλικράτη

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αλλάζουν όλα στη Δημοτική Αστυνομία

Τον ανασχεδιασμό και αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας προωθεί με...

Γ. Μπουτάρης: «Η ιστορία θα κρίνει εάν ήμουν καλός δήμαρχος» (από το αρχείο)

*Συνέντευξη του Γιάννη Μπουτάρη που δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου...

Αλλάζουν όλα στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές: Καταργείται ο β’ γύρος + 19 ακόμη αλλαγές

Πρόταση – βόμβα από Λιβάνιο για εκλογή περιφερειαρχών και...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα