25.3 C
Serres

Χτίζοντας Παρθενώνες με τον Σερραίο μαρμαρογλύπτη Ευάγγελο Φυλακτό

Date:

Με μεγάλο ενθουσιασμό υποδέχτηκαν την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 τον μαρμαροκαλλιτέχνη κ. Ευάγγελο Φυλακτό οι μαθητές/τριες, γονείς και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Άρδασσας. Μέσα από ένα διαδραστικό εργαστήρι γλυπτικής ο κ. Φυλακτός μοιράστηκε με τα μυστικά της γλυπτικής των αρχαίων προγόνων μας έπαιξαν με το μάρμαρο και χτίζοντας «Μικρούς Παρθενώνες».

Ο ιστορικός, ερευνητής και Πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης κ. Φυλακτός στην εισήγησή του με τίτλο:

«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΒΡΑΧΟΥ ΚΑΙ Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΡΔΟ ΕΛΓΙΝ», έφερε σε επαφή με τα μνημεία της Ακρόπολης και την ιστορία τους μαθητές/τριες, γονείς και εκπαιδευτικούς του Δημ. Σχ. Άρδασσας ευαισθητοποιώντας για την επιστροφή των γλυπτών στην πατρίδα μας! 
Στο τέλος των δύο βιωματικών εργαστηρίων που διοργάνωσε ο κύριος Φυλακτός, οι μαθητές/τριες αναβίωσαν στην αυλή του σχολείου την Πομπή των Μεγάλων Παναθηναίων και χόρεψαν την χορογραφία με θέμα: «Χορεύοντας για την Ξενιτεμένη Αδερφή μας» και το «Θρησκευτικό Χορό των Καρυάτιδων». 

Ο Ευάγγελος Φυλακτός γεννήθηκε στην Πεντάπολη Σερρών, την ιστορική χρονιά του 1940. Eίναι ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης του μαρμάρου. Αυτοδίδακτος στην Τέχνη, αυτοδίδακτος στη Γνώση, καθώς παρά την περιορισμένη σχολική του μόρφωση, κατόρθωσε να αποκτήσει σπάνιες τεχνικές, θεωρητικές και ιστορικές γνώσεις.

Η άσβεστη φλόγα που έκαιγε μέσα του για το αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, η αγάπη του για την κλασική τέχνη και η τάση του να μελετά με σεβασμό τα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας και της βυζαντινής περιόδου τον οδήγησαν στην μεγάλη απόφαση.

Στην πρωτοβουλία του Ευάγγελου Φυλακτού για την ίδρυση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των ΓΛΥΠΤΩΝ της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ (Ε.Ε.Ε.Γ.Α.) με έδρα, ΕΛΛΑΔΑ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, συστρατεύονται εκατό και πλέον σπουδαίοι και ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Στο καταστατικό της Ε.Ε.Ε.Γ.Α. αναφέρονται οι σκοποί και το πρόγραμμα δράσης. Κύριος στόχος η ενημέρωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών, του απλού μέσου Έλληνα, της ομογένειας, των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας, και η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την επιστροφή των πολιτιστικών μας θησαυρών.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τον  Ευάγγελο Φυλακτό και  την Ε.Ε.Ε.Γ.Α. eeegacropolis.gr




Φωτογραφία της Anastasia Maggou.

Φωτογραφία της Anastasia Maggou.

Φωτογραφία της Anastasia Maggou.

Φωτογραφία της Anastasia Maggou.

ΠολιτισμόςΧτίζοντας Παρθενώνες με τον Σερραίο μαρμαρογλύπτη Ευάγγελο Φυλακτό

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Corfu Literary Festival 2024: Σημαντικές προσωπικότητες στην Κέρκυρα για ένα μοναδικό ταξίδι στη λογοτεχνία

Σημαντικές προσωπικότητες της λογοτεχνίας, όπως οι πολυβραβευμένοι Τζόναθαν Κόου...

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Ο Joker επιστρέφει… χορεύοντας

Το πολυαναμενόμενο σίκουελ του «Joker» τερματίζει το ράλι από...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα