12.6 C
Serres

Συγκίνηση και δέος στο «Δρόμο Θυσίας» στο οχυρό Ιστίμπεη

Date:

Ήταν ένας αγώνας διαφορετικός και πιο ξεχωριστός από τους άλλους. Ένας αγώνας που πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικά μέρη της χώρας μας, στο οχυρό Ιστίμπεη όπου 200 δρομείς από ολόκληρη την Ελλάδα απέτισαν φόρο τιμής στους μαχητές των οχυρών.

Εκεί ψηλά σε υψόμετρο 1339 μέτρων που όπως αναγράφει η επιγραφή στο μνημείο των πεσόντων «Εδώ η υπεροψία του δυνατού εκάμθη από τη δύναμιν του δικαίου και της πίστεως». Τον ορεινό αγώνα δρόμου 14 χλμ με την ονομασία «Δρόμος Θυσίας» διοργάνωσε το Σάββατο 8 Απριλίου 2017 ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη με αφορμή την 76η Επέτειο από την «Μάχη των Οχυρών» με την υποστήριξη του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων και υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Αμύνης και Μακεδονίας – Θράκης. 

Την εκκίνηση του αγώνα έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ενώ η διαδρομή ήταν από το οχυρό Ιστίμπεη στο οχυρό «Ποποτλίβιτσα» (Παπαδοπούλα) κατά μήκος του παλιού Βουλγάρικου και Ελληνικού παρατηρητήριου, σε απόσταση αναπνοής από την γραμμή των συνόρων, από τη «Βουλγαρόβρυση», το μονοπάτι για το ΕΦ Ρουπέσκου, στο λεγόμενο «λαιμό» στη «Παπαδοπούλα» κι επιστροφή από την «Ποποτλίβιτσα» με τερματισμό το Ιστίμπει.

Γιάννης Κούρος: «Νιώθω δέος»

Ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος συγκινημένος είπε στην ΕΡΤ Σερρών: «ο θαυμασμός είναι τεράστιος για τους ανθρώπους εκείνους που αμύνθηκαν σε αυτά τα οχυρά. Νιώθω δέος γιατί βρίσκομαι σε έναν ιερό χώρο, εδώ στα Μακεδονικά εδάφη και μεγάλη χαρά που βλέπω ανθρώπους που στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια».





Κατερίνα Θάνου: «Νιώθω συγκίνηση»

Η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Θάνου δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνηση της μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών: «Πραγματικά νιώθω μεγάλη συγκίνηση. Χαίρομαι πάρα πολύ που επισκέπτομαι για πρώτη φορά το οχυρό. Είχα την τύχη να μπω μέσα στο οχυρό και να παρακολουθήσω ξενάγηση μαθαίνοντας πολύ σημαντικά πράγματα. Είναι ένα πολύ σημαντικό και ιστορικό μνημείο για τη χώρα μας. Πραγματικά νιώθω μεγάλη συγκίνηση».


Περισσότερες πληροφορίες Βασίλης Αναστασιάδης  ΕΡΤ

ΕλλάδαΣυγκίνηση και δέος στο «Δρόμο Θυσίας» στο οχυρό Ιστίμπεη

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Επανέναρξη από σήμερα των σιδηροδρομικών δρομολογίων στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Σερρών

Επανέρχονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στο τμήμα μεταξύ Θεσσαλονίκης -...

Βόλος: Μεγάλη φωτιά στην Β’ ΒΙΠΕ – Έκαψε αποθήκες με λάδια και βιοντίζελ

Μεγάλη φωτιά που έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές, ξέσπασε απόψε...

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Ξυλόκαστρο – Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στην πυρκαγιά που...

Κέρκυρα: Μάνα και κόρη ανασύρθηκαν νεκρές από τη θάλασσα

Δύο γυναίκες νεκρές ανασύρθηκαν από τη θάλασσα στο Σιδάρι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα