Από τις 15 Ιουλίου 2016, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων συμπεριλαμβάνεται πλέον στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στην παγκόσμια σύνοδο της UNESCO που έγινε

Epiloges Press

Epiloges Press

Από τις 15 Ιουλίου 2016, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων  συμπεριλαμβάνεται πλέον στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Στην παγκόσμια σύνοδο της UNESCO που έγινε στην Κωνσταντινούπολη,  η υποψηφιότητα των Φιλίππωνέτυχε της υποστήριξης του συνόλου των μελών του οργανισμού καθώς δεν εκφράστηκε καμία αντίρρηση.
 
Και πώς να μην αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς η πόλη με την αρχαία ιστορία… Στην αρχαιότητα οι Φίλιπποι ονομάζονταν Κρηνίδες όταν όμως ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας πήρε την πόλη από τους Θράκες [περί τα μέσα του τέταρτου αιώνα π.Χ.], της έδωσε το όνομά του.
Στην περιοχή υπήρχαν πλούσια κοιτάσματα χρυσού και κόπηκαν χρυσά νομίσματα με το όνομα του Φιλίππου. Γύρω στο 168 π.Χ., ο Ρωμαίος ύπατος Λούκιος Αιμίλιος Παύλος νίκησε τον Περσέα, τον τελευταίο βασιλιά της Μακεδονίας και κατέλαβε τους Φιλίππους και τη γύρω περιοχή.
Περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα, το 42 π.Χ.,  ο  Οκταβιανός και ο Μάρκος Αντώνιος νίκησαν τα στρατεύματα του Βρούτου και του Γάιου Κάσσιου Λογγίνου, [των δολοφόνων του Ιούλιου Καίσαρα], σε μια μια μάχη που έλαβε χώρα στην Πεδιάδα των Φιλίππων . Σε ανάμνηση της μεγάλης του νίκης, ο Οκταβιανός κατέστησε τους Φιλίππους ρωμαϊκή «αποικία».
Οι Φίλιππποι όμως είχαν ένα ακόμη ξεχωριστό προνόμιο: να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη η οποία διδάχτηκε τον χριστιανισμό από τον απόστολο Παύλο [γύρω στο 50 μ.Χ.] κατά τη διάρκεια της δεύτερης ιεραποστολικής του περιοδείας.
Ο Παύλος και οι σύντροφοί του, έμειναν εκεί αρκετές ημέρες, συνάντησαν μάλιστα μια γυναίκα ονόματι Λυδία που πίστευε στον Θεό. Αυτή και το σπιτικό της βαφτίστηκαν χριστιανοί και πρόσφεραν φιλοξενία  στον απόστολο Παύλο και τους συντρόφους του. [Φαίνεται ότι από τότε ήταν φιλόξενοι οι Μακεδόνες ].
Ιδρύθηκε μία από τις πρώτες χριστιανικές εκκλησίες χριστιανών στους οποίους αργότερα ο απόστολος Παύλος έστειλε την προς Φιλιππησίους επιστολή του που περιλαμβάνεται στην Αγία Γραφή.
Καθόλου τυχαία πόλη οι Φιλιπποι αλλά καθόλου τυχαία και η επιτυχία αφού ήταν το αποτέλεσμα του πολύ καλού φακέλου που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με υπεύθυνη την Ευγενία Γερούση, την συνεργασία της νυν εφόρου αρχαιοτήτων Καβάλας Σταυρούλας Δαδάκη, αλλά και της αμέσως προηγούμενης, Μαρίας Πατέρα.
Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο γ.γ. της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., Γιώργος Παυλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ο τέως δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, οι δήμαρχοι του πρώην δήμου Φιλίππων, Λευθέρης Κωταϊδης και Λάζαρος Τσαταλμπασίδης, εκπρόσωποι της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων.
———————————–
Ιφιγένεια Κοντού

tvxs 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έβρος: Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί

22/02/26 11:17 μμ

Έβρος: Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης

22/02/26 11:12 μμ

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης

Ποντισμένο Σερρών: Καθαρά Δευτέρα με “Κετσέκια” - video

22/02/26 11:01 μμ

Ποντισμένο Σερρών: Καθαρά Δευτέρα με “Κετσέκια” – video

Καθαρά Δευτέρα: Τι συμβολίζει - Τι σημαίνει η λέξη Κούλουμα

22/02/26 10:57 μμ

Καθαρά Δευτέρα: Τι συμβολίζει – Τι σημαίνει η λέξη Κούλουμα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Φεβρουαρίου

22/02/26 10:54 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Φεβρουαρίου

Μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ο σύζυγός του κατηγορούνται ότι έκλεψαν τρία εκατ. δολάρια από την κυβέρνηση

22/02/26 10:49 μμ

Μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ο σύζυγός του κατηγορούνται ότι έκλεψαν τρία εκατ. δολάρια από την κυβέρνηση

Πρώτη και καλύτερη η ΑΕΚ

22/02/26 10:46 μμ

Πρώτη και καλύτερη η ΑΕΚ

Άνοια: Γιατί οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

22/02/26 10:44 μμ

Άνοια: Γιατί οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

«Κοσμικό ηφαίστειο» ζωντανεύει ξανά: Μια μαύρη τρύπα ξυπνά ύστερα από 100 εκατομμύρια χρόνια

22/02/26 10:42 μμ

«Κοσμικό ηφαίστειο» ζωντανεύει ξανά: Μια μαύρη τρύπα ξυπνά ύστερα από 100 εκατομμύρια χρόνια

Δημήτρης Κοντολάζος: Κάποιοι συνάδελφοι μπορεί να τα λένε αυτά για να ακούγονται

22/02/26 8:02 μμ

Δημήτρης Κοντολάζος: Κάποιοι συνάδελφοι μπορεί να τα λένε αυτά για να ακούγονται

Διαδικτυακές δημοπρασίες: Συζήτηση με έναν δημοπράτη και έναν ιστορικό ερευνητή - Τι αντικείμενα πωλούνται - Ποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν

22/02/26 7:56 μμ

Διαδικτυακές δημοπρασίες: Τι αντικείμενα πωλούνται – Ποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν

Η Κυρά Σαρακοστή: Τι συμβολίζει και ποια είναι η συνταγή (έθιμο)

22/02/26 7:46 μμ

Η Κυρά Σαρακοστή: Τι συμβολίζει και ποια είναι η συνταγή (έθιμο)