25.9 C
Serres

<Έγκλημα> στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Date:

Ένας νεαρός άντρας, εντίπίζεται νεκρός σε πάρκο στη Θεσσαλονίκη, με μία σύριγγα καρφωμένη στο χέρι του. Στην τσέπη του, ο ιατροδικαστής βρίσκει ένα σημείωμα που… παραπέμπει σε αυτοχειρία. «Δεν αντέχω πια τη ζωή στην πρέζα. Ας είναι η πρέζα το τελευταίο μου αντίο», είναι οι τελευταίες γραμμές που φαίνεται να έγραψε ο νεαρός άντρας, λίγο πριν βάλει τέλος στη ζωή του. Το «επεξηγηματικό» σημείωμα, είναι γραμμένο σε ένα χαρτί κομμένο από ημερολογιακή ατζέντα. Ο άνδρας φέρει τραύμα στην κεφαλή του, σημεία βελονονυγμού και εκδορές στα χέρια του. 

Η περιοχή γεμίζει με απαγορευτικές κορδέλες της αστυνομίας και στο σημείο φτάνει ιατροδικαστής. Αφότου κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και ελέγχους στο αίμα, στα ούρα και στις τρίχες των μαλλιών του πτώματος, αφού παρατηρήσει λεπτομερώς τα τραύματα και τις εκδορές στο σώμα του, καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο νεαρός άντρας, είχε πέσει θύμα επίθεσης. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνει ο τοξικολόγος, ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα -μετά την ανάλυση των βιολογικών δειγμάτων και την ανάλυση DNA- πως ο θανών δεν ήταν χρήστης ναρκωτικών. Η μητέρα του νεαρού άνδρα, μη μπορώντας να ησυχάσει για τον άδικο χαμό του παιδιού της, ισχυρίζεται πως ο γιος της δεν ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών και πως το σημείωμα, δεν έχει το γραφικό του χαρακτήρα. Θέση στην εξιχνίαση του εγκλήματος, καλείται να πάρει γραφολόγος. Τότε λοιπόν διαπιστώνει πως ο γραφικός χαρακτήρας του θανόντος, δεν είναι ίδιος με αυτόν που υπάρχει πάνω στο σημείωμα. Μετά από σχετική άδεια των δικαστικών αρχών, γίνεται έλεγχος στους «υπόπτους». Τότε, ο γραφολόγος ανακαλύπτει στο σπίτι ενός εκ των «υπόπτων» την ατζέντα από την οποία λείπει η συγκεκριμένη σελίδα. Ο γραφικός χαρακτήρας του «υπόπτου», «προδίδει» πως εκείνος έγραψε το σημείωμα. Όμως, αυτό δεν τον κάνει ένοχο του εγκλήματος. Η υπόθεση συνεχίζει να ερευνάται, μέχρι που έρχεται η μέρα της κηδείας του νεαρού άντρα. Τότε, η μητέρα παρατηρεί στο πρόσωπο ενός φίλου του παιδιού της, σημάδια από γρατσουνιές. Την υπόθεση αναλαμβάνει νέος ιατροδικαστής προκειμένου να πάρει δείγματα DNA και να εξετάσει ενδελεχώς τον νέο «ύποπτο». Στην πορεία, αποκαλύπτεται πως ο συγκεκριμένος άνδρας έχει έναν δίδυμο αδερφό, ο οποίος κατά τα λεγόμενα του «κατηγορουμένου», είναι και αυτός που διέπραξε το έγκλημα…

Η παραπάνω «υπόθεση», πρόκειται για σενάριο ημερίδας που διοργανώθηκε με τεράστια επιτυχία, από την ομάδα προπτυχιακών φοιτητών ReAcTiON του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε ρόλο ιατροδικαστή ήταν ο Δημήτριος Γαλεντέρης, ειδικός Ιατροδικαστής, Απόφοιτος της ιατρικής σχολής του Α.Π.Θ. και υπ. διδάκτορας της ιατρικής σχολής του Α.Π.Θ.. Την ανάλυση των βιολογικών δειγμάτων στη συγκεκριμένη υπόθεση, ανέλαβε ο Αμβρόσιος Ορφανίδης, MSc χημικός υπ. διδάκτορας ιατρικής σχολής του Α.Π.Θ.. Γραφολόγος, ήταν ο Ιωάννης Μακρής, εξεταστής εγγράφων και γραφής- χημικός, τ. Αστυν. Δ/ντης (Δ.Ε.Ε.). Την εξέταση του «ύποπτου» φίλου του νεαρού, έκανε η ειδική ιατροδικαστής, επίκουρη καθηγήτρια τμήματος ιατρικής του Α.Π.Θ. δρ. Λήδα Κοβάτση. Τέλος, την ανάλυση για το «μέλλον» του «κατηγορουμένου», τα πιθανά ενδεχόμενα και την ποινή, έκρινε ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης, ΜΔΕ Α.Π.Θ. ιατρικό δίκαιο και βιοηθική υπ. ΜΔΕ Α.Π.Θ. ποινικό δίκαιο και εξαρτήσεις, Τριαντάφυλλος Περβίζος.








Στόχος της συγκεκριμένης ημερίδας, ήταν να πάρουν οι φοιτητές μία «γεύση» των επαγγελματικών προοπτικών που έχει ο κλάδος που έχουν επιλέξει. Στο πλαίσιο αυτής, ο κ. Μακρής ανέφερε πως έχει βρεθεί σε πολλές υποθέσεις που χρειάστηκαν τη δική του συμβολή προκειμένου να λυθεί το έγκλημα, με τον κ. Περβίζο να υπογραμμίζει πως: «είναι σημαντικό να έχουν συλλεχθεί όλα τα στοιχεία σωστά και να τα μελετώνται προσεκτικά, έτσι ώστε να βρεθεί ο ένοχος».

karfitsa.gr

Ελλάδα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κομοτηνή: Αποφοίτησαν τα πρώτα στελέχη του νέου Σώματος της Δικαστικής Αστυνομίας

Ως μια ιστορική στιγμή για το θεσμό της δικαιοσύνης...

Εγκρίθηκε ο διορισμός της νέας διοίκησης της Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

«Η σχέση της κυβέρνησης και της Βουλής είναι διαδραστική....

Λιμενικό Σώμα: 34 παραβάσεις σε σύνολο 660 ελέγχων – Ελλείψεις σε ναυτιλιακό εξοπλισμό και μέσα πυρασφάλειας

Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι του Λιμενικού Σώματος σε επιβατηγά-οχηματαγωγά-δρομολογιακά...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα