Την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία πλέον αδυνατούν να υποστηρίξουν βασικές λειτουργίες τους, αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η είδηση που έγινε γνωστή σήμερα και αφορά στην υπερχείλιση λυμάτων και την καταστροφή χιλιάδων ιατρικών αρχείων

Epiloges Press

Epiloges Press

Την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία πλέον αδυνατούν να υποστηρίξουν βασικές λειτουργίες τους, αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η είδηση που έγινε γνωστή σήμερα και αφορά στην υπερχείλιση λυμάτων και την καταστροφή χιλιάδων ιατρικών αρχείων.

Συγκεκριμένα η υπερχείλιση λυμάτων από τις αποχετεύσεις μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου, είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικές αλλοιώσεις ιατρικά αρχεία το βάρος των οποίων ξεπερνούσε τους 25 τόνους και η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου όπως αναμενόταν ήταν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για ολοκληρωτική τους καταστροφή.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου (πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου) του νοσοκομείου στο οποίο καταστράφηκαν οι ιατρικοί φάκελοι, η προϊσταμένη του Τμήματος Κινήσεως Ασθενών, ενημέρωσε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ότι στο αρχείο του νοσοκομείου υπάρχουν ιατρικοί φάκελοι ασθενών που δεν έχει λήξει η εικοσαετής προθεσμία διατήρησής τους (σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 1258/1981), «ωστόσο αλλοιώθηκαν λόγω αιφνίδιας διαρροής των σωληνώσεων αποχέτευσης στον χώρο που ήταν αποθηκευμένοι και δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν…».

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου με απόφαση του προχώρησε στη σύσταση Τριμελούς Επιτροπής, η οποία είχε ως αντικείμενο την… καταγραφή των φακέλων. Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής , εντοπίστηκαν:29.000 φάκελοι προ της 31/12/1996, και 18.000 φάκελοι με χρονολογίες από 2000 έως 2013. Οι συγκεκριμένοι φάκελοι περιείχαν τα ιατρικά δεδομένα ασθενών που νοσηλεύθηκαν στην Καρδιολογική κλινική, στην ΩΡΛ, στη Χειρουργική και στη Θωρακοχειρουργική.

Σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία οι 18.000 φάκελοι (από το 2000 έως το 2013) έχουν υπηρεσιακή χρησιμότητα. Πρακτικά όμως, όπως αναφέρει το νοσοκομείο, «είναι αδύνατη η χρησιμοποίησή τους, διότι έχουν υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις λόγω ανωτέρας βίας».

Το Νοσοκομείο για να προχωρήσει πλέον τη διαδικασία εκκαθάρισης, οφείλει να καλέσει «εγγράφως και επί αποδείξει» τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους προκειμένου με επιτόπιο έλεγχο να κρίνει το υπό εκκαθάριση αρχείο (ανενεργό ή μη) και να δοθεί στο Νοσοκομείο άδεια διάθεσης ή καταστροφής μέσω του ΔΔΔΥ (Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού), πρώην ΟΔΔΥ.
Το επόμενο βήμα, μετά την άδεια διάθεσης ή καταστροφής είναι η εκποίηση υλικού προς καταστροφή, η οποία θα γίνει με έγγραφη αναγγελία από το Νοσοκομείο προς τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΔΔΔΥ πρώην ΟΔΔΥ), η οποία (υπηρεσία) είναι αρμόδια για την παραλαβή και εκποίηση του προς αχρήστευση υλικού.

Πηγή : Ημερησία 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Lady Gaga: Το ηχηρό μήνυμα κατά της ICE από τη σκηνή του Τόκιο

30/01/26 2:06 μμ

Lady Gaga: Το ηχηρό μήνυμα κατά της ICE από τη σκηνή του Τόκιο

Δ. Μιχαηλίδου: Οι παρεμβάσεις μας στο στεγαστικό θα ρίξουν τις τιμές με νέα ακίνητα στην αγορά

30/01/26 2:02 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: Οι παρεμβάσεις μας στο στεγαστικό θα ρίξουν τις τιμές με νέα ακίνητα στην αγορά

Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στις 12.00 ξεκινά η προπώληση για τη «Μήδεια» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

30/01/26 1:56 μμ

Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στις 12.00 ξεκινά η προπώληση για τη «Μήδεια» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Στις φλόγες τυλίχθηκε αστικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη - Δείτε βίντεο

30/01/26 12:14 μμ

Στις φλόγες τυλίχθηκε αστικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη – Δείτε βίντεο

Σέρρες: Έκτακτο - Χωρίς νερό σήμερα Παρασκευή το κέντρο της πόλης

30/01/26 12:06 μμ

Σέρρες: Έκτακτο – Χωρίς νερό σήμερα Παρασκευή το κέντρο της πόλης

Σέρρες: Συνελήφθη 56χρονος που κατηγορείται ότι βίασε την 78χρονη κατάκοιτη θεία του

30/01/26 11:57 πμ

Σέρρες: Συνελήφθη 56χρονος που κατηγορείται ότι βίασε την 78χρονη θεία του

Αυξήσεις θα δουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από τις φοροελαφρύνσεις

30/01/26 9:20 πμ

Αυξήσεις θα δουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από τις φοροελαφρύνσεις

ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος να επεκταθεί ο ιός Νίπα πέραν της Ινδίας

30/01/26 9:16 πμ

ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος να επεκταθεί ο ιός Νίπα πέραν της Ινδίας

Σήμερα και αύριο το τελευταίο αντίο στους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ

30/01/26 9:09 πμ

Σήμερα και αύριο το τελευταίο αντίο στους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ

Προβλήματα από τη βροχόπτωση σε Έβρο και Ροδόπη

30/01/26 9:12 πμ

Προβλήματα από τη βροχόπτωση σε Έβρο και Ροδόπη

Προσωρινά κρατούμενος ο 46χρονος που σκότωσε τον πατέρα του στη Γλυφάδα

30/01/26 9:10 πμ

Προσωρινά κρατούμενος ο 46χρονος που σκότωσε τον πατέρα του στη Γλυφάδα

Στο γήπεδο της Τούμπας οι σοροί των επτά φιλάθλων του ΠΑΟΚ

30/01/26 9:08 πμ

Στο γήπεδο της Τούμπας οι σοροί των επτά φιλάθλων του ΠΑΟΚ – Video